Apple Watch ve yeni spor özellikleri

Rekabetçi gelişmeler açıklandı.

  • Koşu esnasında anlık güç (Live running power)
  • Koşu formu bilgileri (ground contact time, stride length, vertical oscillation)
  • Nabız aralıkları (Heart rate zones)
  • Özel antrenman (Pace, power, heart rate ve cadence canlı hedefler olarak tanımlama)
  • Triatlon ve yüzme konusunda ek özellikler (çoklu-disiplin ve brick antrenman, spor geçişlerini otomatik algılama, yüzmede SWOLF)
  • Afib tarihçesi (atrial fibrillation - nabız irregülaritesi)
  • Uyku takibi

Tabii hepsinin bilekten olduğunu düşünmek gerek. Acaba donanım ve yazılımda ne kadar ilerleme gerek gerçekten bunların hatasız olabilmesi için.

15 Beğeni

WacthOS 9 ile Eylül’den itibaren gelip baya eski watch3’lerde olmayacakmış.

“Apple, bu güncellemenin bu sonbaharda Apple Watch Series 4 ve daha yüksek bir sürüme geleceğini açıkladı, bu da Apple’ı Apple Watch Series 3’ün halefini bütçe saati olarak karar vermeye zorlayacağı anlamına geliyor (fiyatı 160 dolar).”(Google çeviri)

2 Beğeni

Hatasızı bilemem ama 2015-2020 arası 1. modelden 6. modele 12 kat işlem hızı artmış.Uyku, düşük kalp atımlarda kendi değerini referans kabul edip tutarlı sonuçlar verir gibi.Bazı yeni özellikler garmin polar coros saatlerde olması da rekabet/karşılaştırma için iyi olmuş:+1:

3 Beğeni

Detaylı açıklamam iyi olur. Burada kastım şu: bilekten koşu formu, power veya benzeri şeyleri hesaplamak için veri analizi yapılıp o analiz üzerinden belirli formüller oluşturuluyor ve o formüller kullanılarak hesaplamalar yapılıyor, o hesaplamalar sırasında da varsayımlar, yuvarlamalar, kabuller uygulanıyor. Yani doğrudan var olan bir şey ölçülmüyor. Mesela göğüsten kalp atımı ölçümünde kalbin elektriksel atımları doğrudan ölçülüyor, hata payı çok düşük (yok değil ama az). Oysa bilekten nabız ölçümü kanın deri altındaki hareketi sırasında oluşturduğu renk vs. değişimleri ile çok dolaylı bir hesap. Işık, deri rengi, hareket vs. çok etken var ve çok yuvarlama, varsayım var. Koşu formu ise iyice veri analizi ve formül, yani çok dolaylı. Bu dolaylı yöntemlerde hem donanım çok çok iyi olmalı, hem analiz ve sonucunda çıkan hesaplamalar çok hassas ve az hatalı olmalı. Tabii ki teknoloji ilerliyor, hem malzeme, hem donanım, hem de yöntemler gelişiyor. Merakım bu gelişimin neresinde olduğumuz üstüne.

4 Beğeni

işlemci hızının artması aynı zamanda daha hızlı batarya tüketimi anlamına da geliyor

1 Beğeni

Bu yeni çıkan özellikler, Eylül ayında yapılacak tanıtımda daha dayanıklı ve spor odaklı bir Apple Watch gelebilir diye düşünmeye sevketti.

2 Beğeni

Mantık olarak haklısınız ancak Apple firması nabız sensöründe öyle bir boyuta ulaştı ki zaman zaman Polar H10’dan bile daha çabuk tepki veriyor nabız değişimlerine, korelasyon değeri neredeyse 100%.

Yıllardan beri söylediğim gibi, eğer Apple spor saat üretimine odaklanırsa, Garmin’i tahtından eder. Nabız sensörü konusunda Huawei de muazzam bir yol kat etti ancak yazılım tarafında henüz istenilen düzeyde değiller.

4 Beğeni

Selamlar,
Apple Watch 4 kullaniyordum. Garanti suresi bittikten 5 ay sonra bozuldu. Gorunurde hic bir sorunu olmayan, darbe vs… saat tahminimce su aldigi icin gitti. Icinde o kadar aktivite olan saatin kullanma klavuzunda ‘tamamen su gecirmez degildir’ yaziyor.
Yuzme antremani mevcut ve acik su, kapali vs tarzi secenekler de var. Acik alanda yuzmeden kasit tabi ki deniz olmali, yoksa gol icin oyle bir aktivite koyuldugunu sanmam. Fakat aldigim yorumlar deniz tuzundan kaynakli bozuldugu.
Tamir icin goturdugumde Apple Watch tamir edilemez sadece degisim yapilir dediler. O da piyasadaki fiyat neyse o iste.
Bu yuzden ilgili sorunu cozmeden Apple Watch almak cok mantikli gelmiyor tekrar.
Aktivite saati su gecirmez olmali ve bunu garanti etmelidir.
Saygilarimla

3 Beğeni

Bu güncelleme ile birlikte artık Garmin cihaz kullanmama gerek kalmadı. Bir kaç yıl içinde daha fazla özellikler eklenip, Apple saatlerin batarya ömrü de geliştirilecektir. Diğer spor saat üreticileri için tehlike çanları artık çok yüksek sesle çalıyor. Halihazırda yukarıda bahsettiğim gibi, Apple firmasının neredeyse tıbbi derecede doğrulukla ölçüm yapan optik nabız sensörü sayesinde harici nabız bandı kullanmaya da gerek kalmadı, büyük kolaylık.

1 Beğeni

Tamamen su geçirmez deyip bunu garanti eden bir firma bilmiyorum. Böyle bir şey pek mümkün değil gibi çünkü.
Garmin’lerde mesela 50 metre, 100 metre falan der. Burada yazan metre cinsinden derinlik olsa da kastettiği 5 ya da 10 atmosfer basınçtır. Saatin kısımları araya yerleştirilen plastik contalarla doldurularak su geçirmezlik sağlanır. Apple gibi saatlerde ise yapıştırıcılarla. Ancak düğmelerin iç kısımlarında bu conta durumu o kadar iyi değildir. Hani su sızmasına müsaittir. Üstelik 50 ya da 100 metreye inmeden, belki 10 metre derinlikte bile yapacağınız belli hareketlerde saatin bu tür noktalarında 10 atmosfer basınç oluşturarak içeri su sızmasına sebep olabilirsiniz.
Ayrıca açık denizde yüzme sonrası saatin barometre veya çeşitli noktalarında biriken tuz ve diğer maddeler zamanla buralara zarar verebilir.
Bu gibi sebeplerden dolayı telefon ve akıllı saat üreticileri kesin su geçirmezlik garantisi vermez. Hatta cihazın farklı kısımlarına nemlendiğinde pembeleşen bir kağıt yapıştırır. Servis cihazı açıp içindeki pembe kağıdı görünce yapıştırır, “Kullanıcı hatası!”.
Önümüzdeki yıllarda dış ortamda mekanik bir aksanı olmayan, yapıştırıcı ile yapıştırılmış iki parçadan oluşan saatler ile su geçirmezlik sağlanabilir aslında. Gerçi yeterli basınçta yine su geçirebilir, hatta saat parçalanabilir de ama o derinliğe kadar çoğu kişinin işini görür. :smiley:

Koşu gücü, formu, kalori tüketimi vs. bile tamamen tahmini algoritmalarla çalışan bir şey. Belli denek gruplarında yapılan ölçümlere göre sizi onlarla karşılaştırarak belli değerler üretiyorlar. Bazısı için işe yarasa da bu, bazıları için de çok saçma değerler çıkarabiliyor.
Gelecekte yaparlar belki. Ayakkabının zeminine sıvı dolu bir katman yap. Bir noktada da bunun basıncını ölçen bir sensör. Bu sensöre uygulanan basınc ile mesela, koşu gücü verisi elde edilebilir belki. Bu kadar basit ve saçma olmaz ama ileride bir şey yapılacaktır mutlaka. :slight_smile:
Bu şekilde direk ölçüm yapan bir cihaz çıkmadıkça eldeki cihazlar belli tahminlere göre bize bir şeyler söylemeye çalışıyor. Ve bazen bu tahminlerin çok saçmaladığı da olabiliyor. Anca aynı platform içinde gösterilen değerleri karşılaştırarak bir şeyler elde edilebilir belki.
Donanım Apple’ın bir bakıma daha rahat olduğu bir nokta. En yeni Garmin Fenix 7 ya da Epix 2, 200 MHz bir işlemci ve birkaç MB RAM ile çalışırken, Apple’ın gigahertz işlemcisi yanında yüksek boyutta belleği (İşlemcinin önbelleği bile Garmin’lerin ana belleğinden daha büyük olabiliyor. :slight_smile: ve yüksek bant genişliği ile bu tür verilerin hesaplanma ve daha ağır algoritmalarla tahmini çok daha başarılı olmalı.

2 Beğeni

Apple varken Garmin alınır mı bilemiyorum. Bence alınmaz.