Apple Watch Ultra Dinlenik Nabız

Merhaba. Garmin’den Apple Watch Ultra’ya geçiş yaptım. İlk defa AW kullanıyorum. Biraz farklı geldi. Dinlenik nabız hesaplama metodu sanırım biraz daha farklı. Garmin’de sabah kalktığımda dinlenik nabzıma bakardım. Ertesi gün programımı ona göre yapardım. Benim için tek bir değer vardı. Apple watch da ise iki sorun gördüm. Sorun mu bilmiyorum gerçi.

1- Garmin in 50-55 arası verdiği dinlenik nabzı 65-70 olarak ölçüyor. Daha yüksek ölçüyor.

2- Gün içinde dinlenik nabız değişiyor. Bugün için sabah kalktığımda 60 gösteren dinlenik nabız, şu anda 70 gösteriyor.

Nasıl bir hesaplama yapılıyor? Fikri olan var mı?

1 Beğeni

Ne kastediyorsun diyebilsek Apple Watch’a. Dinlenik nabız tüm gece en az x saat uyuyup sabah uyanma sularındaki nabız, gece ortalaması veya saatte dinlenik nabzı göster dediğinde son 1 saat yada o anı kasdediyor olabilir.

“Antrenman sırasında kalp atış hızınıza bakabilir; gün içerisindeki dinlenme, yürüme, antrenman, antrenman sonrası kalp atış hızları ve Nefes oturumu sırasında kalp atış hızınızı görebilir veya istediğiniz zaman yeni bir analiz alabilirsiniz.”

Buradan; koltuga oturup ne zamam ben dinleniyorum diyorsan p andaki nabız değeri görrüsün sonucunu çıkardım.
HRV değeri progrma için ne kadar hazır olduğunu verebilir, bunu baz alıp hislerinlr karşılaştırmak gerekecek.HRV den yola çıkan ans durumu eksi 10 bu sabah, normalin çok altı ve haksız sayılmaz (polar saat)

Yanılmıyorsam Garmin gece boyuncaki en düşük nabzı dinlenik nabız olarak göstermiyordu. En düşük nabız 45 olduğunu görüyordum ama dinlenik nabzım 50 gösteriyordu. Çünkü sabaha kadar sürekli ölçüm yapıp yarım saatlik örneklemelerle en düşük ortalamayı dinlenik nabız olarak gösteriyor diye biliyorum.
Ama Apple Watch’u zaten bir data sever olarak doğru ölçüm yapsın diye tercih etmiştim. Bir bildikleri vardır diyeceğim. Belki ilk gece taktığım için bir kalibrasyon işlemi yapıyor olabilir mi? Nasıl Vo2 max’ı göstermiyor. Bilekten sıcaklıkta mesela 5 gün sonra çalışacak diyor. Applwe Watch’unu ilk gün takanlar hatırlarsa belki yardımcı olabilir.

1 Beğeni

Burdan birinin alıp kullanım deneyimlerini paylaşması süper oldu.Daha fazla bilgi iletirseniz yardımı çok olur almak isteyenlere karar aşamasında

1 Beğeni

2 saat önce dinlenik nabzı 71 idi. 1 saat önce 70 oldu. Şu anda 69. Neden sürekli değişiyor ben anlamadım. Diğer AW kullanıcıları belki söyleyeiblir herkesinki değişken mi diye. Grafikteki son değer AW Ultra’nın dinlenik nabzı. ondan önceki değerler Garminin.

Polar açıkça şu bilgilendirmede harika:

Doğru değeri bulmak istiyorsan aynısını garmin apple Huawei vs hangi saatle olursa olsun , göğüs kemeri tavsiye edilmekle beraber saatten de bulabilirsiniz.

Bu nedenle yukarıdaki bağlantıdaki yöntemle karşılaştırıp sonucu paylaşabilir misin?

Alıntı çeviri:
“DINLENME KALP ATIŞ HIZINIZI ÖLÇMEK IÇIN 5 ADIM
Kalp atış hızı sensörüne sahip yumuşak kayışı takın. Sırt üstü uzanın. Dinlenmek.
Yaklaşık 1 dakika sonra, kalp atış hızı monitörünüzde bir eğitim oturumu başlatın. Herhangi bir spor profilini seçin, örneğin Diğer iç mekan.
Hareketsiz yatın ve 3-5 dakika boyunca sakince nefes alın. Monitöre bakmayın.
Saatinizdeki eğitim oturumunu durdurun. Ortalama kalp atış hızınızın özetini ve en düşük kalp atış hızınızın değerini kontrol edin (bu, dinlenme kalp atış hızınızdır). Antrenman günlüğünüzdeki en düşük kalp atış hızının değerini işaretleyin ve Polar Flow’daki fiziksel ayarlarınıza güncelleyin. (Doğru ve güncel fiziksel ayarlara sahip olmak, güvenilir geri bildirim almanın anahtarıdır.)
Orijinal ayarı mümkün olduğunca yakından takip ederek testi her 1 ila 3 haftada bir tekrarlayın.”

1 Beğeni

Peki Garmin durur mu, o da açıklamış:

Dinlenme Kalp Atış Hızı: Bu değer o gün içindir. Günlük RHR, 24 saatlik bir süre içindeki en düşük 30 dakikalık ortalama kullanılarak hesaplanır.

7 Günlük Ortalama İstirahat Kalp Atış Hızı: Bazı saatler, son yedi gün içindeki günlük ortalama dinlenme kalp atış hızı olan 7 günlük ortalama dinlenme değerini gösterir. Yuvarlanan bir değerdir ve her haftanın başında sıfırlanmaz. Tahminler, saatlerini bir gecede takmayan kullanıcılar için daha az doğru olacaktır.

En doğru tahminler için, saati gece boyunca (tercihen birkaç gece boyunca) takmanız önerilir. Zamanla, fiziksel olarak daha formda hale geldikçe, kalp kasınız daha iyi şartlandırıldıkça ve daha verimli hale geldikçe dinlenme kalp atış hızı sayılarınız azalabilir. Ortalama dinlenme kalp atış hızı 60-100 bpm’dir ve çok uygun insanlar 40 bpm kadar düşük okumaları görebilirler.

Söz Elma’da:(bulan bilen yazsın)

2 Beğeni

Saatiniz ekranında yazan yöntemi kullanıyor. Her dinlenme durumunuzda ortalama en düşük nabzınızı hesaplıyor. Günün farklı zamanlarında doğal olarak farklı sonuç veriyor. Garmin ve biz, uyanır uyanmaz ölçtüğümüz en düşük nabız değerini dinlenme nabzı olarak kullanıyoruz. Gün içinde tekrar hesap yapmıyoruz.

1 Beğeni

RHR değerinin düşük çıkmasındaki en büyük etken uykuda geçirilen süre. Çünkü uyku sırasında metabolizma tamamen yavaşladığı için, kalp atışı da kişinin sağlık ve form düzeyine göre olabilecek en düşük değerlere iniyor. Bu da o günkü ortalama rhr değerinin düşmesini sağlıyor.

Özkan Bey’in yukarıda paylaştığı gibi, OS7 güncellemesinden sonra Apple’ın dinlenme nabzına uykuda geçirilen süreyi dahil etmediği yazıyor, daha sonra değişikliğe gidildi mi bilmiyorum. Sebebi bu olabilir.

Eğer halen aynı algoritma ile çalışıyorsa, değerler yüksek çıkmış olabilir. Saati birkaç gündür takıyorsanız en azından 1 hafta daha geçmesini bekleyin ve uyurken de kolunuzdan çıkarmayın.

1 Beğeni

Evet, @Ozkan ve @DesertRose haklılar. Konu AW Ultra ile ilgili değil, WatchOS 9 ile native olarak desteklenen uyku modu ile ilgili. Uykudayken ölçülen kalp atışı değeri hesaplamaya katılmıyor. Gün içindeki dinlenme durumundaki nabız hesaplanıyor. Büyük ihtimal uyku planı diye adlandırılan şeyi iptal edip, farklı bir uygulama ile uyku takip edilirse o gece uyku modunda olmadığı için dinlenik nabzı hesaplar diye düşünüyorum. Ama yine Apple kendi standardını oluşturmaya çalışıyor.
Peki diyelim ki madem öyle, peki gün içinde neden değişip duruyor? Yarım saat önceki dinlenik nabzım şimdikinden başka. işin garip tarafı bunu bari günlük grafikte gösterseler. Günlük grafikte tek bir değer gösteriyor. Acaba hangi değeri gösteriyor. En sonuncusu muhtemelen.
Birde bu durumda kalp hızı bölgeleri yanlış hesaplanmayacak mı?

1 Beğeni

Aslında resting HR dediğimiz average resting HR. Belli bir kalp atışının altında stabil bir kalp hızını sistem dinlenik kalp atış evresi olarak görüyor. Gün içinde değişmesi de bu yüzden.

Örneğin, Sabah kalktınız, kişisel temizliğinizi yapıp kahvenizi içtiniz ve bilgisayar başında oturdunuz. İş yaparken aktiflik durumunuz azaldı. Kendinizi youtube videosu izlerken buldunuz. Dinlenik nabızdasınız. Diyelim ki bu nabzınız 47 idi. O an saate baktığınızda 47i göreceksiniz. Sonrasında ayağa kalktınız, kedilerin maması vs. Sonrasında kanepeye uzandınız. Telefona bakarken aktifliğiniz düştü. Yine dinlenik nabız periyodundasınız. Diyelim ki bu da 55 nabızla geçti. saatinize şimdi baktığınızda, periyodun süresine göre belli oranda dinlenik nabzınız yukarıya çıkacaktır.

Çoğu hesaplamada ağırlıklı ortalama alınır. örneğin 100 dakika 43 ortalama nabız, 50 dakika 54 ortalama dinlenik nabız geçirdiyseniz: {(100x43)+(50x54)}/150 olarak hesaplanacaktır. Dolayısıyla gün sonunda toplam ortalamanız o günün ortalama dinlenik nabzı olarak saatinize yansır. Son dinlenik nabız değil, gün içi ortalama dinlenik nabzınız görünür ve bu tektir.

Tabi bu ideal dünya. Gerçekte sapmalar, tutarsızlıklar gerçekleşecektir.

2 Beğeni

Apple’da böyle değil mi? Garmin’de sabah kalkıyorduk. RHR değerine bakıyorduk. O gün için hep RHR değeri o idi. Gün içindeki dinlenme değerlerine bakmazdı. Uyku sırasındaki en düşük 30 dakikalık ortalama idi.

1 Beğeni

Apple, Garmin ve Polar kadar sporcu tarafından kullanılmadığı için bu markalar kadar doğru analiz yapacak elinde big data yok. Dolayısı ile doğru ve hassas ölçümler için donanımsal yönden bir eksiği olmasa bile data anlamında biraz birikim yapması gerekir diye düşünüyorum.

1 Beğeni

Bence farklı bir sebebi de olaiblir Garmin’in optik sensörü batarya ömrünü uzun tutmak için etkinlik harici sürekli düşük frekansta çalışıyor. Bu nedenle saniye saniye ölçüm yapsa da uzun şarj ömürleri görebiliyoruz. Sürekli ölçüm yaptığı için daha doğru dinlenme nabzı gösteriyor olabilir.

Fakat bunun negatif yani, saatte etkinlik başlatmadığınız sürece, hareket etmeniz halinde nabız ölçümü çok hassas olmuyor. Garmin tarafında en çok şikayetçi olduğum konu bu benim.

Apple’ın sürekli ölçüm yapmaması, 5-10 dk’da bir örnekler alması da buna neden oluyor olabilir. Çünkü saniye saniye ölçerse şarj hiç yetmeyecek.

4 Beğeni