Ödüller ve kayıt ücreti dikkat çekici Bir basın kuruluşu, büyükşehir ve ilçe belediyelerinden daha az kayıt ücreti alıyor ve daha fazla para ödülü dağıtıyor, ilginç. Organizatör AA görünse de çoğumuzun bildiği DUST destekli.
bunlar yarış sonuçlarını yanlış açıklarlar diye kara mizah yapmak istedim fakat tepki çekmekten korktuğum için bu espriyi yapmıyorum.
sağlığıma kavuşursam kayıt olmayı düşünüyorum.
Sonra daha detaylı birkaç bir şey yazarım ama en özet haliyle, çok iyiydi. Çok çok iyiydi. Demek ki Ankara’da da böyle organizasyonlar bir şekilde yapılabiliyor hocam.
Finishten geçerken umarım seneye bir daha yaparlar diye düşünüyordum. Yarışın başındaki konuşmalar faslına yetişememiştim, zaten her sene yapılacağını duyurmuşlar.
İş, ehline bırakıldığında sonuç böyle güzel oluyor işte Ekibin başında milli atlet Batuhan’ın olduğu Dust Event organizasyonlarına gönül rahatlığıyla kayıt olabilirsiniz
Bir övgü de benden gelsin. Ankara’da böyle iyi organizasyonlar görmek sürpriz oluyor çoğu zaman. Sanırım Runkara’dan sonra organizasyon açısından en iyisiydi. Rota olarak ise şimdiye kadarki en iyi parkurlardan biriydi. Katılım 1000 kişi civarında olmuş ama daha fazla olmalıydı diye düşünüyorum. Çoğu koşu grubu kayıtta indirim vs tanımlanmıyorsa gelmiyor sanırım.
Pazar sabahı arkadaşımı görmek için Ankara’ya gittim.Saat 09:45 gibi Kızılay’ a doğru yürüyordum.Baktım yollar kapalı,koşu yarışı var.Bayağı bir arkadaşımı görüp muhabbet ettim.Herkes yarışa geldiğimi zannediyor ama benim planlar farklı .Bilseydim 10k koşmak güzel olurdu.Benim açımdan güzel bir tesadüf oldu .Yine gözlemlediğim kadarıyla organizasyon son derece güzel gözüküyordu.Yüklü miktarlarda para ödülü vardı dereceye girenlere.
Hem işi ciddiye alarak işi bilen organizatörlerle anlaşarak bu koşuyu hayata geçiren Anadolu Ajansı’nı hem de işini önemseyerek yapan organizatörleri tebrik ederim.
Gördüğüm kadarıyla AA sadece yeri tahsis etmiş, kalan tüm işler organizatörce profesyonel olarak yapılmıştı. Kit dağıtımı, emanet çanta alanı, soyunma kabinleri, seyyar tuvaletler, sahne, kürsü vs. her açıdan düzenli ve özenliydi.
Düzenli olarak devam edileceğine dair beyanlar vardı. Umarım bu bakış açısını kaybetmeden devamı gelir.
Bir olumsuz eleştirim katılımcılara. Şöyle ki yarışın bir anında parkura ters koşan birisi vardı. Görevli gördü, nereye koştuğunu sordu. Yanıt, kötü bir üslupla “sana ne” oldu. Parkurun tersine koşuyorsun, görevli de görevi gereği bunu soruyor. Tamam, belki bir aksilik olmuş olabilir, ters tarafa doğru gidiyorsun. Ama, bu tavır neden?
Neden mesela ya? Düşünsenize organizasyon görevlisisiniz, tersine koşan biriyle belki başka koşucunun acil bir durumu var diye destek yönlendirmek için belki de diğer koşuculara engel olmaması adına gayet naif iletişim kurmaya çalışıyorsunuz. Cevap bu.
Benzeri finishte de ikram sıralarında oldu. Master atletlerden bir hanımefendi ısrarla 2 ya da 3 muz istedi sanıyorum. Gönüllü arkadaşımız da herkese birer tane verildiğini, diğer türlü yetemeyebileceğini söyledi. Durduk yere gönüllüye çattı, arkadan uyarmak için seslendiğimde de duymadı. Yahu yapma işte. O insanlar sabahın köründen beri orada. Tek dertleri de verilen yönergeler doğrultusunda destek olmak. Yüzümüze bakmayan organizasyonlardan herkesin ayrı tebrik ettiği, ayrı desteklediği noktaya gelmişiz. Yapma işte, insanları orada bulunduklarına pişman etme.
Böyle etkinliklerde görevlinin koşucuya karşı, koşucunun kenarda duran izleyiciye karşı, izleyicinin polise karşı bir tebriği, teşekkürü, kolay gelsin demesi bile herkese motivasyon sağlıyor. Bazen görüyorum kaldırımda yürüyen teyzeler, amcalar, çocuklar hevesle ve güler yüzle izliyorlar.
Bari şu ortamlarda gerginliği bir kenar koyalım. Bulunduğumuz yerin keyfini çıkaralım ve başkalarının da keyif almasının sebebi olalım.
Backyard, trail, yol her türlü koşuda gönüllü olarak destek oldum, olmaya da devam ediyorum. Yukarıda söylenen her şeyin altına imza atarım Deneyimli koşucuların çoğu biliyordur ancak gönüllü kültürünü bilmeyen sayısı da fazla bence. Kafalarında oturtamıyorlar Nasıl yani 1 lira bile almadığın halde sabahın köründen beri burada mısın? Hadi canım ordan deyip inanmayan da çoktur.
Madalya dağıtırken sağdan soldan alakasız kişiler gelip madalya ister, su dağıtırken koliyle alıp gitmek isterler, ikram zaten en fenası birer tane alıp gidenlere abdal gözüyle bakıyorum
Asla karamsar olmaya, can sıkmaya vb. olumsuz şeylere gerek yok çünkü bu insanlar görmezden gelinecek kadar azlar.
Gönüllü adı üstünde gönüllü olarak orada, görevli ise ücretli olarak Organizasyonlarda gördüğünüz görevlilerin ücretli olanlarını çoğu kez ben de bilmiyorum çünkü fazla değiller. Örn. koşuya giden bir servis dolusu gönüllüden sadece gönüllü ekip liderinin para aldığını biliyordum. Ben bugüne dek hiçbir koşudan 1 lira bile almadım. Bazıları sonraki koşu için ücretsiz kayıt hakkı vermişlerdi.
Bu işleri günlük ücret karşılığı yapanlara gönüllü deniyor sandım.
Kaza yada yaralanma durumunda sosyal güvence nasıl oluyor ? organizasyon sorumlu oluyor mu ?
Yanlış sayılmaz aslında öyle olan da var. Bazı organizasyonlar kartlarımıza direkt gönüllü yazabiliyorken bazıları sadece görevli yazabiliyor. Bu da haklı olarak insanlara ücret aldığımızı düşündürüyor. Gönüllü görevli yazmak hem bu yanlış anlaşılmayı önler hem de insanların bize olan yaklaşımını direkt etkiler diye düşünüyorum.
Sosyal güvence kısmında hiçbir bilgim yok. Siz sorana kadar aklıma bile gelmemişti. Koşucular gibi feragatname falan da imzalamıyoruz. Organizasyonlar bununla ilgili kendilerini korumaya almışlardır bi şekilde diye düşünüyorum Hiç denk gelmedim ancak organizasyon kaynaklı küçük kazalar yaşanması durumunda her türlü desteği vereceklerini düşünüyorum.
Hatta az kalsın bu durumda kalacaktım İzmir’de bir backyard sırasında. Bahçedeki köpeğin üstüme gelmesi sonucu refleksle çitlerin üzerine düşmüştüm ve tellerin kolumu kesmesini Allah korudu sanırım. Kesik oluşmamasına rağmen yıllardır izi halen kolumda.
Koşanlar için şöyle bir madde var , gönüllüler için durum nedir bilmiyorum
b) Bununla birlikte TAF (Türkiye Atletizm Federasyonu) özel yol yarışları talimatı gereğince yarışmaya katılan tüm sporcular yarış süresi boyunca Federasyon tarafından sigortalanır. Sigorta bedelleri organizatör firma tarafından karşılanır.
Evet bu direkt koşucular ile alakalı bizimle pek ilgisi yok gibi. Kimsenin okumadığı o küçük yazıları okuyan biri olarak gönüllüler ile ilgili buna benzer bir madde gördüğümü hatırlamıyorum.
Koşuya özel başlığı gönüllü başlığına çevirmiş gibi olduk farkında olmadan, affınıza sığınıyoruz