Alp Dağlarında 4594 km mesafe 265,625 mt. tırmanış ve Girgin Kardeşler Projesi

Patika koşularını ultra seviyelere taşımayı düşünüp ‘‘Türkler’den kim var’’ ‘‘Kim ne yapmış’’ dediğinizde karşınıza çıkacak az sayıda ki Türkler’den Girgin Kardeşler . Yurt dışında çalışıp yaşadıkları için yurt içi yarışlarda karşılaşmak çok mümkün olmasa da Forum’da karşılaşmak mümkün.
Peki bu kadar uzun ve algı sınırlarını zorlayan yükseklik kazanımı içeren bu dağ koşusu projesi nedir.

Buyurun linki;

https://runningthealps.org/TR/#

12 Beğeni

Şahane proje, yüreklerine sağlık. İyi ki varlar! :slight_smile:

3 Beğeni

Çok teşekkürler paylaşım için!

Kısaca projemizden bahsedeyim: Alpler’de çok sayıda patika koşusu var. Koşu sayısının bu kadar fazla olmasının nedenlerinden birisi aslında yürüyüş patikalarının çok fazla olması. UTMB mesela Tour du Mont Blanc (TMB) patikasını, Tor des Geants ise Alta Via 1 ve Alta Via 2 patikalarını takip ediyor. Alplerin hangi köşesine giderseniz gidin her biri değişik renk ve işaretlerle işaretlenmiş, farklı uzunluk ve zorluklarda bir çok patika bulabilirsiniz. Bazı yerlerde o kadar çoklar ki doğru olanı takip etmek için dikkatli olmak gerekiyor!

Farklı patikaların birleşiminden oluşan bölgesel, ulusal ve hatta uluslararası patika ağları da mevcut. Bu tür ağlardan birisi Alpleri kapsayan sekiz Alpin ülkeden çeşitli organizasyonlar tarafından 2000 yılında yaratılmış olan Via Alpina. Via Alpina’nın amacı dağlık alanlarda sürdürülebilir gelişmeyi deskteklemek, Alpin kültürleri tanıtmak ve bu kültürler arasındaki değişimleri kolaylaştırmak. Toplam 5000 kilometrenin üzerinde uzunluğa sahip 342 etaptan oluşan 5 farklı patikayı içeriyor. Kırmızı, Mor, Sarı, Yeşil ve Mavi Patika olarak adlandırılan patikalar hakkında detaylı bilgiyi http://www.via-alpina.org/ adresindeki Via Alpina sitesinde bulabilirsiniz. Site bir rehber gibi 5 farklı dilde tek tek her etap ile ilgili bilgi veriyor ve nasıl yürünebileceğini, nerelerde konaklanabileceğini, yol üzerinde nelerin görülebileceğini anlatıyor. Gerçekten çok emek verilmiş bir site, vaktiniz olursa göz atmanızı tavsiye ederiz.

Via Alpina işaretlerini zaman zaman gittiğimiz koşularda ve keşif/antrenman etkinliklerinde görüyorduk. Bir organizasyon dışında kendi başımıza rotaları koşmak sıkça yaptığımız ve oldukça keyif aldığımız bir şey. Genelde uzun ve görece zorlu rotalar için “böyle bir organizasyon ve destek olmadan bu rota koşulmaz” diye düşünülüyor, ama Alpler özelinde durum hiç böyle değil. Mevcut altyapı (işaretli patikalar, dağ evleri, yerleşim alanları, profesyonel arama/kurtarma) bu tür etkinlikleri olası ve olasının ötesinde zevkli kılıyor. Via Alpina rotaları da bu tür bir etkinlik için aklımızın bir köşesinde duruyordu. Önümüzdeki yaz neler yapalım diye düşünürken rotaları daha detaylı incelemeye başladık. Hepsi çok güzel, seçim yapmak zor olacak ile başlayan planlama, zamanla 5 patikadan 4’ünü içeren bir projeye dönüştü.

Kısaca amacımız Kırmızı, Mavi, Sarı ve Yeşil patikaları kullanarak Alpleri baştan sona geçen bir döngü çizmek. 276 etapta yaklaşık 4600 km sürecek. 265 bin metre tırmanış ve yine ona yakın iniş içeriyor. Rotayı kendi başımıza yeterli bir şekilde, kendi ekipmanımızı ve yiyeceğimizi taşıyarak tamamlamayı planlıyoruz. İş ve izin durumu nedeniyle tek seferde bitirmemiz mümkün değil görünüyor, o yüzden parça parça bir veya iki yılda bitirmeyi ümit ediyoruz. Başlangıcı Haziran ayında Sarı Patika ile yapacağız. Amacımız sadece yeni yerler ve insanlar tanımak değil, olabildiği kadar da bunu paylaşmak. O yüzden ufak bir web sitesi hazırladık. https://runningthealps.org adresinden proje hakkında daha detaylı bilgiye ulaşabilir ve ileride (umarız!) her etap ile ilgili rapor ve fotoğraflara ulaşabilirsiniz!

Bu arada proje iki kişilik bir proje değil. Eğer Alpler’de pek popüler olmayan ama en az onlar kadar güzel patikalarda koşmak ve yeni yerler keşfetmek isterseniz siz de bize katılabilirsiniz. Bunun için web sitesinde basit bir form hazırladık, o form üzerinden bizimle iletişime geçmeniz yeterli. Her zaman uygun bir zamanlama olamayabilir ama elimizden geldiğince ortak bir takvim oluşturmaya çalışacağız. Size katılamam ama destek olmak isterim derseniz onun için de web sitesine göz atabilirsiniz.

Gelişmelerden haberdar olmak isterseniz web sitesine ek olarak Facebook, Twitter ve Instagram hesaplarını takip edebilirsiniz. İlgilenen herkese çok teşekkürler!

17 Beğeni

Nefesinize ve bacaklarınıza kuvvet. Yolunuz açık olsun Sertan ve Serkan Girgin! Sevgiler

5 Beğeni

Sitenizi keyifle inceledim. Gerçekten müthiş bir proje, şimdiden kolay gelsin… :clap:

1 Beğeni

Kısa bir güncelleme:

Koşarak Alpler projesinin ilk etabı olarak Trieste’den başlayan (İtalya) ve Oberstdorf’da sonlanan (Almanya) Sarı Patika’yı geçtiğimiz yaz iki seferde ve 16 günde tamamladık (794 km ve 48.5 bin metre tırmanış). Oldukça keyifli bir etkinlik oldu. Daha önce görmediğimiz yerleri görmenin yanı sıra, Via Alpina patikalarının durumu hakkında da bilgi edinmiş olduk. Bazı yerlerde sadece haritada olduklarını söyleyebiliriz :slight_smile:

Henüz etkinliğin tamamını yazıya dökme fırsatımız olmadı, sadece projenin sosyal medya hesapları üzerinden (Instagram ve Facebook) kısa paylaşımlar yapabildik. Ama Moggio - Bolzano arasındaki 280 km’lik bölümde bizimle birlikte olan Kertenkeler Takımı’ndan Deniz ve Banu deneyimlerini bloglarında paylaştılar. İki bölüm halinde aşağıdaki bağlantılardan okuyabilirsiniz. Güzel resimler de var!

Alplerde Koşmak – Girgin Kardeşlerle Moggio – Bolzano arasında 7 gün 280km bir macera: Bölüm 1

Alplerde Koşmak – Girgin Kardeşlerle Moggio – Bolzano arasında 7 gün 280km bir macera: Bölüm 2

Bu yıl kaldığımız yerden devam edip Monaco’ya (Fransa) ulaşmayı veya mümkün oldukça yaklaşmayı hedefliyoruz. Böylece saatin tersi yönünde geçiş tamamlanmış olacak. Önümüzde rotaya bağlı olarak yaklaşık 1200-1700 km’lik bir mesafe var. Detaylar yaza doğru belirginleşecek. Eğer siz de bize katılmak isterseniz daha detaylı bilgileri runningthealps.org web sitemizde bulabilirsiniz. Projede bize destek veren dostlarımız Ege Endüstri’ye çok teşekkür ederiz!

9 Beğeni

Yolunuz açık motivasyonunuz bol olsun.