Ard arda çıkmaya başlayan tek ya da az kullanımlık ayakkabılar performanslarının yanı sıra doğaya, gezegene etkileri bağlamında da tartışılıyor.
Şüphesiz çevreyi kirleten bir çok başka etkenin yanında etkileri çok çok azdır ama maliyetin yanı sıra kullan-at mantığını spora taşımaları benim de sorunlu gördüğüm bir mesele. Muhtemelen çoğu yarı-profesyonel yüzlerce kişinin bu ayakkabılar için sıraya girmesi işin ölçeğinin büyüyeceğine dair bir ipucu gibi.
Tartışmalara örnek olarak “The Green Runners” isimli bir grup Adidas’a olayı protesto eden bir mektup göndermiş ve bunu twitter’da da yayınladılar. Aşağıda linki bırakıyorum. Ne kadar etkisi olacağı şüpheli ama farkındalık yaratmak açısından önemli diye düşünüyorum.
calistigim sirket de dahil, kurumsal yapilar bu tip cevre hassasiyeti uzerine oldukca profesyonel manevralara sahip olabiliyorlar…bir fabrikanin catisini gunes panelleri ile kaplayip yilda tasarruf edilen karbon salinimini, sirket araclarini elektrikliye cevirip elde edilen karbon dususunu, karbon borsasinda faaliyet gostererek cevre konusunda puan kazanip, onlarca yoneticiyi sirf toplanti yapmak icin dunyanin diger kosesine gonderebiliyor…adidas’in da bu tip baskilara verebilecegi cevap bolca mevcuttur bence (ne yazik ki)…
Diğer ayakkabı markaları da 1-2 yarış çıkaracak şekilde teknolojilerini değiştirirse; sadece profosyoneller değil normal tip koşuculara da hitap ettikçe al kullan at daha da yaygınlaşır.
Fiyatın fazla olması olumlu, keşke 10 katı olsa (çevre tüketim açısından).
(5.000 $ )
Run’da birileri ne kadar surecek diye denemis. 200 mil (320 km) sonra tavsadi ama 300 mili (483km) gectim hala antrenmanda kullaniyorum yazmis. Tabii burada “tavsamak” tam olarak ne? Ote yandan 500 km olsa, 1 dolar/km epey iyi rakam