Parkur resimlerine göre, 42K 10Kyı kapsıyor görünüyor. 42K tamamen düz ise, 10K da düz olmalı.
Saatler yükseklik kazanimini gps verisi ile elde ettiklerinde, sahilde sıfır egimde koşarken dalgalı bir grafik çıkarabiliyor. Özellikle deniz doldurulmuş bir bölgede ise.
İstanbul’da sadece Kadıköy kaynarca sahil hattinda koşan kişiler de belki gözlemişlerdir. Ay sonunda bir kaç bin metre yükseklik kazanımları vardır, Hatta bu yüzden yılın sonunda 100.000m yükseklik kazanımı aciklayan raporlar dahi görülebiliyor.
En çarpıcı ornekler ise, viyadük üstünde, veya baraj setleri üstünde görünür. Yükselti grafiği viyadugun geçtiği vadi tabanini gösterir. Baraj seti ustunde ise suyun dibini gösterir. Böyle yerlerde saatin hava basıncı ile altimetre çıkarması daha sağlıklı grafik veriyor.
Kostugum parkurun bir bölümü 1.5km boyunca sıfır eğim ile baraj seti üstünden geçiyor. Barometresi olmayan eski saatime göre yükseklik kazanimim cok oluyordu, çünkü grafik sıfır eğimli yolu değil, yolun inşa edildigi baraj zeminini takip ediyordu. Yeni saatim barometreli, o bölümdeki grafik yola uygun olarak düz çıkıyor.
Barometre (veya altimetre) özelliğinin dezavantaji ise, havadaki ısı degisimlerinin yarattığı basınç farklılıklarını yükseklik grafiğine yansıtması oluyor
Yukarıda barometre ve altimetre terimlerini kullandım. Saatlerin spectlerinde sensörler kısmına baktığımızda bu ikisi de sensör olarak görülüyor. Bir donanim olarak fiziksel sensör barometre. Altimetre ise, barometrenin sağladığı basınç bilgisini yükseklik bilgisine çeviren sistem.
Polar M400 saatim, koşu anında GPS ile elde ettiği yükseklik verisini, applicationa aktarinca, orada bölgenin haritaları ile eslestirip bir düzeltme yapardı.
Amazfitin kullandığım en ucuz modeli, koşu sırasında GPS ile yükseklik bilgisi vermezdi. Applicationa aktarma sonuncda, haritalarla eşleştirme yaptıktan sonra yükseklik bilgisi verirdi.
Şu an kullandığım Huawei GT 4, koşu sırasında altimetrenin verdiği yükseklik bilgisini kullaniyor. Application ile senkronize ettikten sonra aktarilan bilgiyi haritalar ile eslestirip, bir düzeltme yapmıyor.
En doğru yükseklik bilgisi elde etme yöntemi, altimetre + GPS bilgisi ile olmalı. Bu özellik Garmin ve Suunto’nun üst modellerinde olabilir.