44. Uluslararası Trabzon Yarı Maratonu

Trabzon Yarı Maraton yaris raporu.

Bu sene ilk defa Trabzon’a ve bu yarışa geldım. Eğer benim gibi ilk kez gelecekler varsa muhakkak Sümela Manastırı, Zigana gibi turistik yerlere de ugrasinlar. Ben normalde yarış disinda cicek böcek paylaşmam ama Trabzon doğal güzellik bakımından aşmış bir sehir.

Gelelim yarışa. Bir belediye yarışı ne vaadediyorsa o vardı. Daha önceki yarış raporlarında memnuniyetsizliklerini belirtenler oldu ama özellikle belediyelerin yaptığı yarışta su istasyonları, yarış once veya sonrası ikram, startin zamaninda başlaması, soyunma kabini ve emanet çanta gibi ana kriterlerle sorun yoksa yoktur. Diğer türlü, verilen yarış tişörtünün kalitesinden tut bando takımına kadar detay artarsa maliyette arttığı icin ben onlara takılmyorum.

300 TL’ye yapilan yarıştan cok beklenti olmamasi gerek. Adana, Samsun, 9 Eylül Izmir, Trabzon Yari Maraton gibi belediye yarışlarında şuana kadar en eğlenceli olan Kayseri’ydi yalniz. Bir belediye yarışı eğlenceli olarak nasıl yapılır ders vermişler. Ha Trabzon’da fena degildi.

Ben Grand Cebeci otelde kaldığım için yanıma canta emanet almadım. Isinmak icin zaten koşarak gidip geldim. Ama sanirim alanda emanet bölümünde sorun yoktur çünkü gelenlerin bir çoğu çantalarını dışarıda bir alanda toplamışlardi. Ilk defa bir yol yarışında ki genelde traillarda olur teknik toplanti vardi. Belki orada bu emanet durumu açıklanmıştır ama uzak olduğu için ben katılmadım.

Yaris öncesi ve sonrasi ikramlar vardı. Soyunma kabinleri vardi bir tek ihtiyacım olmadi ama wc’leri göremedim.

Yarış tam zamaninda başladı. Sunucu zaten Tansel’di. Öncesinde protokol vaktimizi almadi. Sadece halk koşusunda belediye başkanı ve emniyet müdürü geçit yapti ki o da bizim yarışı bölmedi.

Daha önceden parkur Trabzon meydandan başlayıp meydanda bitiyormus. Bunun artısı ve eksisi var. Eksisi Trabzon doğal olarak yokuşlu olduğu için yarışta o son yokuşu cikmak yorardi ama artısı artik 44.sü düzenlenen ve şehirde oturmuş olan yaris kimliğinde meydanda başlasa ve bitse daha fazla seyirci olabilirdi.

Bu yeni parkur düz. Hatta Izmir’den ve Runtalya’dan daha duz parkur. Triathlon yarışı gibi parkurda 2 tur olmak uzere loop atılan bir pist. Hedef yarışı ve PR düşünenler seneye burayı takvime alabilirler.

Ilk basta 10k neyse de 21k’da cok az katılımcı görmüştüm. Bende 21k’da yaristigim için basta start noktasinda 50 adam zor gördüğüm icin moralim bozulmuştu ama son anda nereden çıktığını anlayamadığım elitler ısınmayı bitirip gelmişti.

Ayni parkurda 2-3 sene önce maratonda yapılıyormuş. O zama. 2 değil 4 tur atılıyormuş. O zamanlarda özellikle baya bir Kenyalilar gelmis ama bu sefer uluslararası demek icin hic Kenyali yoktu. Bir tek Fetene vardi ki bilenler bilir o da artik bizden biri oldu birde 21k’yi önde bitiren Ruslar vardı. Onun dışında yabanci cok görmedim.

Türklerden de başta Üzeyir Söylemez olmak uzere Ahmet Bayram , Mehmet Soyturk gibi elitler vardı.

Kesinlikle gelinmesi gereken bir il ve PR düşünenlere tavsiye edeceğim bir yarış. Ben 1 defa geldim ve önümüzdeki senelerde Belgrad, Dubai, Manchester maratonlariyla benzer tarihte olduğu için belki 5 sene sonra tekrar gelirim ama bence genel anlamda 10 üzerinden 7 puanlık bir yarıştı.

15 Beğeni

Trabzon’da maraton mesafesi bir tek 2021 yılında koşuldu, onun da nedeni o sene olimpiyat baraj seçmelerinin yapılıyor oluşuydu.

3 Beğeni

Üzeyir Türkiye Rekoru kırdı storyleri görünce merak etmiştim sen de yazınca girip sonuçlara bakayım dedim,
Yaş grubu rekoruymuş. Askerdeyken rekoru kırmış olması güzel.
Fetene dışında 1.05 altında koşan 5 genç Türk olması sevindirici, mardinli kardeşlerin beraber bitirmesi güzelmiş.

4 Beğeni

İyi günler dilerim.

Bu yıl bende ilk defa Yıldırım Atletizm ve İstanbul Atletizm ile birlikte Trabzon Yarı Maratonuna katıldım. İBB’nin vermiş olduğu otobüs ile ücretsiz ulaşım sağladık. Şunu belirtmem gerekir asla Trabzon’a otobüs ile tek günde gidilmemeli. 1100 km’lik bir yol işkenceye dönüyor, bitmek bilmiyor. Neyse ki gece çok güzel uyudum (09:45 saat). Saatin yalancısıyım.

2020 yılının Aralık ayında olduğum bel fıtığı ameliyatının ardından Kartalda düzenlenen Uğur Mumcu’yu Anma Yol Koşusunda uzun süredir kıramadığı 10 km 47:00’lık derecemi 46:24 ile 36 saniye geliştirmem beni çok mutlu etmişti. Kim olduğunu hatırlamıyorum ama parkur ile ilgili okuduğum bir yazıda eski parkurun çok ama çok kötü olduğu yenilenen sahil parkurunun ise PR dereceleri için harika olduğunu yazmıştı. Hatta eklemişti ‘‘Keşke PR deneseydim’’ diye. Yazıyı okuduktan sonra 2024 yılının benim için hızlı ve güzel başlaması ile birlikte neden olmasın dedim. 2020 yılında İstanbul Yarı Maratonunda 01:47:52’lik derecemi kırabilir miydim? Gerçekten çok iyi uyumuştum. Kaldığımız otel koşu sonrası gelip kahvaltınızı yapabilirsiniz demişti. Gerçekten çok güzel ve ince bir davranıştı bu. Biraz bal ve muz ile hafif bir kahvaltı yapıp yarış başlangıç alanına (2 km) yürümeye başladık.

5, 4, 3, 2, 1, 0 start verildi koşu başladı. 65, 69 yaş arası 3. olan Saim ERDOĞAN ile birlikte yarışa başladık ama ne yazık ki Saim abi 3. km’de bana sen git dedi. Eğer gelebilseydi Üzeyir KAHRAMAN bey’in ardından 65 yaşta 2. olacaktı. Yarış sonunda Hüseyin GÜL bey’in kendisini finish çizgisine 1 km kala geçtiğini söyledi. Yarışta çok güzel bir tempo tutturdum. Son 2 km’de çok yorulmama rağmen 01:42:12 ile PR yaptım. Benim için çok sevindirici bir gelişmeydi bu. Uzun süredir kırmak istediğin 01:45’i kırdım nihayet.

9 Beğeni

Trabzon Yarı Maratonu hem memleketimin yarisi olmasi olmasi, hem de genelde yari maraton derecemi iyileştirme anlaminda katkılarından dolayı benim icin her zaman sezonun ilk yarisi olacak gibi. Ozellikle tamamen düz parkur arayan için sanirim muadili yok fakat iki tur olmasi kimisine cazip gelmeyebilir.

2023 saglik sorunlari ve kosuyu bir arada gecirmeye calistigim icin benim adima biraz dogaclama antrenman yili olmustu. Bu yaris hazirliginin sonunda 10 gunluk tendon sakatligi arasi ve troid kanseri sonrasi alinan yaklasik 10 kiloya ragmen kendi adima tam olarak planladigima yakin bir yaris kosarak en iyi derecemi kisitli olsa da gelistirdim. Ustune dostlarla zaman gecirebilmek ve yaris oncesi kisa bir Batum gezisi de cabasi oldu.

Organizasyon adina olumlu denebilecek cok sey ne yazik ki yok. Yaklasik 1 gun oncesi aksam 20.00 ye kadar neredeyse(kit alim sms haric) hic paylasim yapilmadi. Ertelenmis Ekim yarisinda 2 ve 3. istasyonda su kalmamisti, acaba diye sormadik degil aramizda. Fakat yaris gunu nispeten daha iyi organize bir yaris gorduk. Ta ki madalya bulamayana kadar :man_shrugging:t2: Biraz arayis sonu bulmus olsa da insan 44 yillik mazisi olan bir yarisin bazi seyleri otomatige bağlaması gerektiğini düşünüyor.

9 Beğeni