Merhabalar 2500-5000 Tl Bütce aralığında asfalt zeminde kullana bileceğim günlük 4km koşup 1 km yürüme şeklinde kullanabileceğim ayakkabı tavsiyesi istiyorum.
Selamlar,
Asics Gel-contend’lere bakabilirsiniz. Ben 4 ve 7 kullandım, ikisinden de memnun kaldım. Şimdi baktım, son çıkan modeli Gel-contend 9, fiyatı da 3000 civarında görünüyor. Yalnız ayak yapınıza ve basış şeklinize göre de karar vermek daha sağlıklı olur, onu da dipnot olarak düşeyim. Gel-contend neutral olarak geçiyor, yani içe ya da dışa basan değil normal basanlar için uygun.
Kullanmış olduğum ayakkabımı inceledim sanırım ben dışa doğru basıyorum. Zahmet olacak ama tekrar bir öneride bulunabilir misiniz efendim. Saolun.
Chatgbt:
Bu ayakkabının taban aşınma şekline bakarak, bu ayakkabıyı kullanan kişinin büyük olasılıkla dışa basan (supinasyon) biri olduğunu söyleyebiliriz. Ayakkabının dış kenarları, özellikle topuk kısmı, diğer kısımlara göre daha fazla aşınmış görünüyor. Bu durum, ayağın dış kenarına daha fazla ağırlık verilmesiyle ortaya çıkar, bu da dışa basma eğiliminin bir işareti olabilir.
Bende disa basiyorum, dis tarafi destekli ayakkabi henuz bulamadim. Arastirmalarimda ise disa basan kosucular icin notr olanlar tavsiye ediliyor. Ayakkabi secimi kosusunda yakin zamanda Asics Novablast 3 lerin 750km sonrasi tabnlarindaki durumun fotograflarini paylasmistim, en az 400-500km daha goturur ki zaten 2 aya kar baslar burada, goretexlere gecis yaparim.
Asics popüler bir koşu ayakkabısı ama ben Asics ile rahat edemeyenlerdenim. Günlük koşu için söylediğiniz mesafelerde Nike Pegasus 40 önerebilirim. 3000 TL civarında bulabilirsiniz.
Daha önce hiç dışa basan ayakkabıları araştırmamıştım, o yüzden çok tavsiye veremiyorum. Sadece Asic gel-nimbus’un dışa basanlar için uygun olduğunu biliyorum, onun da fiyatı biraz bütçenizi aşıyor sanırım.
Ayrıca Türkiye’deki ayakkabı mağazaları ya da internet üzerinden satış yapan e-mağaza’lar ne yazık ki ayakkabıların basış detaylarını vermiyorlar. Satış danışmanları da konuya çok hakim değiller. Ben ayakkabı araştırırken genelde www.runrepeat.com’u kullanıyorum. Yol tipi, koşu tipi (easy run, yarış vs.), basış tipi gibi bir çok kritere göre filtreleme yapılabiliyor ve ayakkabılar ile ilgili kapsamlı değerlendirmeler bulunabiliyor sitede. Buradan uygun ayakkabılar araştırıp mağazadan deneyerek almak mantıklı olacaktır.