2022 Garmin Saatlerde Ekranın Kırpılması

Daha önce dikkatinizi çekti mi bilmiyorum; Garmin’in bu yıl çıkarmış olduğu modellerde (Fenix 7, Forerunner 255 ve 955) ekran boyutunu bilerek veya zorunlu sebeplerden dolayı kırptığını düşünüyorum.

Güneş enerjisinden daha fazla yararlanmak için solar modellere daha büyük fotovoltaik hücre yerleştirmişler. Ancak aynı ekran kalıbını solar olmayan modellerde de kullanıp, fotovoltaik hücrenin boşluğunu ekranın kendisi ile değil siyah şerit ile doldurmuşlar.

Halbuki daha önceki modellerde, örneğin Fenix 6’da bu boşluk ekranın kendisi ile doldurulmuş. Yani 47 mm’lik solar olmayan Fenix 6 ve Fenix 7 kağıt üstünde 1.3 inç (33.02 mm) ekrana sahip olsa da aslında Fenix 6’nın ekranı daha büyük.

solcelle

Forerunner 95’e bakalım;
Garmin_955_Solar_04_-_Solar_vs._Non-Solar

1 yıl önceki giriş seviyesi model Forerunner 55’te de benzer şey yapılmış;

Fenix 6 2019, Fenix 6 Solar ise 2020 yılında çıkmıştı. Sanırım ayrı kalıplarda üretildi. Yeni Fenix ve Forerunner modellerinin ise solar olanları aynı tarihte çıktı. Aynı kalıp üzerinden yürüyüp, fotovoltaik hücrenin olduğu kısmı siyah şerit ile doldurmuşlar gibi geldi bana. Siz ne düşünüyorsunuz ?

7 Beğeni

Maliyet optimizasyonu adı altında çoğu sektörde dünyanın en ünlü ve kaliteli ürünler üreten markaların yaptıkları işler.

Milyonluk araba alırsın, düğme olması gereken yerde sert kapak görürsün. Bu ne diye sorarsın, orda bir üst modelde bilmem ne özelliğinin düğmesi var. bunda olmadığı için kapak var derler. Ekstra bir tasarım kalıp vs maliyetiyle uğraşmadıkları bir üründe öyle süper böyle harika diyerek marka aidiyeti yaratmaya çalışırlar.

Şaşırtıcı olmamakla beraber adam akıllı düşündüğünüz zaman kapitalizmin insanı iğrendiren sonuçlarından biri.

Solar ünite ile pil ömründe az da olsa (1) iyileşme mümkün mü? mümkün. Koyabildiğin her saate bunu koyman ve standart haline getirmen gerekir ama ürün çeşitliliği ve kategori oluşturmak için bunu yapmazlar. Yapmadıkları için de öyle boşluk doldurmaca yaparlar. ellerinde daha büyük ekran varsa ekranı büyütüp büyük ekranlı diye itelerler.

(1) Solar saat kullanmadım ancak kullananlardan dinlediğim kadarıyla, pil bitecekti de solar şarj sayesinde bitmedi gibi bir söylem duymadım hiç.

3 Beğeni

Çok doğru yazmışsınız, solar bir opsiyon değil standart olmalı. Fenix 7 serisinde en azından haritayı standart haline getirdiler.

Ekran konusunda Garmin yine de kötünün iyisi durumunda. Polar ve Suunto bu konuda daha kötü. Abartmıyorum, Vantage V2 gibi pahalı bir modelde bile nerdeyse ekranın 1/3’ünü siyah şeritler kaplıyor.