2021 Mersin Toroslar Y.M. VS Mersin Tarsus Y.M

Merhaba,
2021 Mersin Toroslar Yarı Maratonu 21/11/2021’de, Mersin Tarsus Yarı Maratonu 28/11/2021’de koşuldu.
İkisine de katıldım. Merak edenler için ufak bir karşılaştırma yazdım.
Öncelikle iki koşunun bir hafta arayla çok yakın yerlerde koşuluyor olması, koşuyu düzenleyen belediyelerin aralarında bir çekişme ihtimalini düşündürdü.
Toroslar’da yükseklik kazanımı 159 mt., Tarsus’ta 96 mt. idi.
Toroslar’da start, finiş 71 mt. de idi. Sahile inip çıktık. Tarsus’ta da start, finiş aynı idi, buradaki yükseklik kazanımıda otoban girişine uzanan parkurdan kaynaklanıyor.
Toroslar’da starttan hemen sonra gelen bariz iniş, çoğu koşucunun hem 10 K için PB yapmasına hem de sahilden hemen sonraki yokuşlarda tıkanmasına sebep oldu.
Tarsus’ta da bahsettiğim otoban girişi yarışın sonlarına doğru idi. 15-17,5 km’leri arası yokuş, 17,5-21 km’leri arası iniş vardı.
Toroslar, yerel belediye tarafından ilk defa düzenlendi. Tarsus 13. defa Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlendi ve Uluslararası Mersin Maratonu’da BŞB tarafından düzenleniyor. Sanırım bu tecrübe ve bütçe farkı sebepleri ile Tarsus’ta çok daha fazla elit atlet vardı. Halk koşusu için durum tam tersi idi fakat. Toroslar’da çok daha geniş bir halk katılımı göze çarptı.
Bahsettiğim tecrübe ve bütçe farklarına rağmen Toroslar YM 'nun daha iyi organize edildiğini söyleyebilirim.

  • Kit Dağıtımı: Toroslar kit dağıtımı Forum AVM’de 2 gün sürdü. Yoğun halk koşusu katılıma rağmen beklemeden bitti işim. Tarsus kit dağıtımı yarıştan bir gün önce cumartesi günü saat 15-19(?) arasında idi. 16 civarında sağlam bir kalabalık kit, makarna ve lokma sırasında idi. 1 saat sonra tekrar geldiğimde kit dağıtımı boştu. İki organizasyonda da ipli sırt çantaları verildi. Toroslar’da çanta üzerine göğüs numaraları markör ile yazıldı. Tarsus’ta maalesef… Toroslar çantasından güzel, işe yarar kolsuz bir koşu atleti çıktı. İlerleyen günlerde kullanırım muhtemelen. Tarsus’ta ise uzun kollu, baskılı, pamuk(!) fanila.
  • Koşu : İki yarışta da işaretlemeler, görevliler yeterli idi. Tarsus’ta nizami her 5 K da su istasyonu vardı. 10 K da limon ve portakal dilimleri vardı. Toroslar’da su istasyonları nizami değildi. 4. , 9. ve sanırım 16. K da idi istasyonlar.
  • Parkur : Tarsus’ta toplam katılım daha az, ilaveten Tarsus nüfusu da az olduğundan trafik pek aksamadı desem olur. Fakat Toroslar YM, Mersin’in şehri denize paralel kat eden 3 ana yolunu da kestiği için trafik inanılmaz karıştı. Bekleyen araçlardan yükselen korna sesleri eşlik etti koşuya.
    Tarsus çok tarihi bir şehir. Daha çok tarihi mekanda, o eski dar sokakları da kapsayan bir koşu daha hoş olurdu. Bu pek olmadı. Toroslar ise zaten malum, bu konuda yarışamaz Tarsus ile.
    Fakat acizane önerim, Toroslar YM’nun sahile inmeden, biraz daha fazla yükseklik kazanımı ile, güzel manzaralar eşliğinde yapılmasıdır. Hatta bir arttırıyorum, Toroslar’a bir de patika yarışı yakışır. Mis gibi doğa ve şahane manzara…
  • Finiş : Toroslar finişte görevliler madalyaları birer birer kendileri taktılar. Çipler tek kullanımlık olduğu için çip sevdasında görevliler yoktu. İkramlar çok iyiydi. Verilen poşette lezzetli bir peynirli sandviç, meyve suyu, hazır kek/tatlı, redbull vardı. İlaveten tekli poşetlerde Anamur muzu ikram edildi. Tarsus’ta ise finişten geçtikten sonra madalya için merakla sağa sola bakarken ilerdeki bir çadır işaret edildi. Bu arada finişte görevli görmedim. Ya da iyi kamufle olmuşlardı. Çadıra vardığımızda kimseyi bulamadık. Yan çadıra sorduk, madalyalar bitti, dağıtanlar da gitti denildi. Bu arada tüm bunlar finişten 01:55 sonra cereyan ediyor. Bir kaç kızgın arkadaşın bağrışı sonrası bir bilen (?), halk koşusu sonrasında madalyaların insanlar tarafından kapışıldığından bahsetti. İkram olarak da, yine kısmen gizlenmiş bir belediye kamyoneti arkasından aldığımız poşette çıkan bir elma ve hobby çikolata vardı yenilebilecek.

İlk defa yapılmasına rağmen Toroslar’ın koşan birileri tarafından, özenilerek yapıldığı, Tarsus’un ise sanki “Yapıldı.” densin diye organize edildiği hissine sahibim. Fakat yine de iki organizasyona da çok çok teşekkür ederim. Neticede amaç hasıl oldu, iki yarışta da yüzlerce insan koştu. Seyredenler, imrenenler oldu.

Bu arada Mersin Maratonu tarihi 26 Mart 2022 olarak açıklandı BŞBB tarafından. Bunu da duyurmuş olayım.

Sonuç, Mersin kasım ayı sonunda üşümeden, terlemeden koşulabilecek bir şehir. Önümüzdeki sene yapılacak her iki yarışa da tüm koşucuları bekleriz Mersinliler olarak.
Çoğalalım ki keyif alalım. Herkese selamlar.

10 Beğeni

Tarsus bahar aylarinda olurdu eskiden. Garip olmus gercekten bir hafta arayla olmasi.

Genel ozet ve degerlendirme icin cok tesekkurler.

2 Beğeni

Muhtemelen siyasi bir rekabetten olmuştur. (Eskiden toroslar, tarsus ve büyükşehir aynı siyasi parti yönetiyordu. Şimdi büyükşehir ve tarsus başka partiye geçtiğindendir)

Hoş bu durum iyi oldu koşuculara, yarış sayısının artmasına neden oldu. :slightly_smiling_face:

Benim için de 1.39.06 ile en iyi yarı maraton yapmama vesile oldu :grimacing:

6 Beğeni

Tarsuslu biri olarak yazınızı ayrı bir gözle okudum. Uzun zamandır (10 yıl) sadece 1 aylık tatilde gidebildiğim memleketimde yapılan organizasyon hakkında bilgi almak güzeldi. Teşekkürler.

2 Beğeni