2015 Vodafone İstanbul Maratonu - Yorumlar

2015 Vodafone Istanbul Maratonu 15 Kasim 2015’te 10k, 15k ve Maraton mesafelerinde kosuldu. Diger konulardan ayri olarak yarisla ilgili bir yorum konusu acmayi uygun gordum. Boylece olumlu ve olumsuz maddeler tek bir yerde toplanabilir. Herhangi bir parkurda kostuysaniz gordugunuz olumlu ve olumsuz noktalari ve yorumlarinizi lutfen asagida belirtin.

Ben bir iyi, bir kotu, bir tane de cirkin madde ile baslayayim.

Iyi - Maratonda 30K istasyonunda Powerbar gel dagitildigini gordum, sanirim bu Istanbul maratonu tarihinde ilk oldu. (Arkadan gelenlere kaldi mi bilmiyorum.) Ayrica bu noktada jel olacagi onceden duyurulmadigi, ya da en azindan ben hicbir yerde gormedigim icin, cok faydali olmus olmayabilir ama ilk kez boyle bir sey olmasini olumlu maddeler icine koyuyorum.

Kotu - Yarisin hemen basinda koprunun basinda araliklari genis olan mazgallar vardi. Bu mazgallardan gecerken buraya dikkat etmeyen birisinin ayaginin sikisabilecegini dusundum. Aksam haberlerinde gordum, yuruyus yapanlardan birinin ayagi dizine kadar girmis ve burada sıkısmış. Mazgalı keserek kurtarmıslar.

Cirkin - Yaris sonunda madalyalar son yillarda oldugu gibi yine boyna taklmadi, torbanin dibinden bir yerlerden cikti.

3 Beğeni

Powerjel çok arkalara da kalmıştı. Bol miktarda vardı. Muz sadece 30K sonrası bir istasyonda kalmıştı. Diğer bir iki istasyonda elma vardı.

1 Beğeni

Tv ile katıldım bende,ne 10k ne 15k ne 42k için sadece ilk sıraları gördük. Kim kazandı,diğerlerine ne oldu,peloton ne durumda hiç bir fikire sahip değildim. Bu da farklı bir bakış açısı.

Kötü- halk yürüyüşü için numarayı kırmızı yapmışlar, 42k içinde kırmızı. Kırmızıyı gören gelmiş. Yani 42k koşanlar ile beraber start alan birçok halk yürüyüşü kişisi oldu. Spiker danalar gibi bağırırken zahmet edip hiç bilgilendirme geçmedi.

Kötü- tavşan olayı biraz karıştı. 4:00 tavşanı gaza geldi bi ara Galata köprüsü girişinde 3:45 tavşanını yakaladı. Onu takip edenler patlamış olabilir.

İyi- seyyar tuvaletler daha fazlaydı bu sene

İyi- bitiş alanını çevirmişler bu sene gönüllü ve koşucu harici kişileri dışarıda tuttular.

Kötü- 13k civarında parkura çok fazla çocuk girdi. Birini ezecektim neredeyse. Etrafda hiç görevli yoktu.

Kötü- halk bazı köprülerin üzerinden bizi seyrediyordu ama birisi dahi ağzını açıp tezahürat yapmıyordu. Onun yerine koşucular onlara tezahürat yapıyordu.

İyi- bu sene üst değiştirecek bir yer bulabildim

Kötü- dropbag çanta alımı yine curcunaydı. Yine çantalar otobüs önüne yığıldı

İyi- bu sene start ve finish alanında naylon rüzgarlık tarzı şeyler dağıttılar. İşe yaradı

3 Beğeni

Ben fotoğraf çekecektim ama fotoğraf makinası bulamayınca neden kendi evimdeki maratonda koşmuyorum dedim . Neden koşmadığımı biliyorum aslında ama maraton maratondur diyerek geç kayıt yaptırdım .30tl yardım kuruluşuna bağış 80tl yarışa verdim .Tersi olsa daha şık olurdu. Kapodakya için yaptığım az buçuk hazırlıkların benim gibi vasat birini koşturacağını düşündüm yoksa sabahtan kalkıp koşmak pek akıllıca davranış değildi tabi.
En büyük dezavantaj start ve finişin farklı yerde olması ve bir curcunaya sebebiyet vermesi. Hadi iyi kötü otobüslerle taşınıyor yarışçılar ama isteyen herkes biniyor otobüse .
Kötü

  • Eşya teslim otobüsleri köprü yan yolda sıkışık bir alanda ki bayağı bir karışık ortam vardı ve o dar alanda birkaç zabıta aracı milleti yara yara geçti. Zaten zabıta polis görevli gibi insanlar gidecekleri son noktaya kadar araçla gitmeleri ilahi bir haktır değil mi?
    -15k ve 42k startta birlikte çıktığı 10 dk sonra da 10k yı salmak pek akıllıca bir start değildi.
    -Bir yerde tekerlekli bir yarışçıyı ambulans izliyordu . Buraya kadar normal ve iyi bir şey ama aynı yoldan karşıdan bir ambulans daha gelice yanyana gelip yolu kapattılar ve camdan kısa bir süre konuştular . Kimseye engel olmadılar ama böyle bir sahne görmek "yok daha neler " dedirtiyor insana .
    -Gülhane parkında herhangi bir önlem, şerit olmamasına acayip şaşırdım .Halk koşucuların yoluna çıkmıyordu ,koşucular halkın arasında geçiyordu. (Amsterdam da bir parktan geçiyor tamamını şeritle kapatıp birçok görevli vardı ve karşıya geçmek mümkün değildi )
    -Finişte o kadar geniş alanda o kadar sıkışıklık var ki ne tarafa gideceğimi şaşırdım azıcık uzanayaım dedim çimlere erişemedim sonra birkaç arkadaş görünce bir an önce eşyamı alıp oradan kaçmak istedim. Finiş alanına da zorla bir araç çıkış ve giriş yaptı . Etrafta o kadar araç var ki "niye niye niye giderken bir orobüs üzerimiz çıkmaya kalktı

Ama maraton maratondur, şimdi tatlı ağrılarımla mutlu mesut haldeyim .

2 Beğeni

Benim en büyük sıkıntım Halk Koşusu haricindeki yarışlara kaydolup yürüyen kişiler. Yorulunca yürürsün bişey demiyorum ama ilk başta yürümek enteresan.Ya da en son sırada çık, milletin önünü kesme.
Bi de yorulup yürüyenler için bir kural koyulmalı. Sağ tarafta yürüyün gibi. Aksi takdirde slalom ekstra yoruyor.

2 Beğeni

Bu sene yarış sonunda paketlerden muz çıkmayınca hayal kırıklığı yaşasam da 2. kez katıldığım 15 kmlik etabı tamamladım. Özellikle su standlarının etrafı kayıp düşmek için oldukça idealdi. sabah 7.30 da taksimden kalkan otobüslere binerek geldik her ne kadar sıkışık olsada başlamadan 1 saat önce geldik koşu alanına.

Bende mazgallara geldimde oldukça irkildim. Bir anda yere bakınca köprünün ayağını ve denizi görünce panikledim. Sonra haberlerde ayağı sıkışan bayanı görünce çokta şaşırmadım. Hava geçen seneye göre oldkça güzeldi. İçime ince bir uzun kollu içlik giyip üzerimde tişört vardı. Güneşin olduğu bölgelerde çok terledim. Umarım seneye havaya güzel olur çünkü 42 km koşma gibi bir planım var :slight_smile:

Ben bu sene 15K’da eşime eşlik etmeyi tercih ettim. Kendisinin en uzun koşusu oldu :smile:

-İyi: Daha önce maraton koşularında sürekli çanta karmaşası yaşadığım için kendimi aynı duruma hazırlamıştım. Fakat 15K otobüsleri Nakkaştepe tarafındaydı ve muhtemelen bölgede yeteri kadar boş alan olduğu için çanta verme işi çok kolay halloldu. Maraton otobüsleri tam ters tarafta. O bölgede metrobüs yüzünden yeni bariyerler de yapıldığı için inanılmaz bir karmaşa oluyor. Bir arife günü Mahmutpaşa’ya alışverişe çıkmışa dönüyor insan. Maraton otobüsleri ile 15K otobüsleri yer değiştirebilir. Gerçi bu durumda 15K katılımcı sayısı çok daha fazla olduğu için daha büyük bir karmaşa olacaktır. Maraton ya da 15K hangisini koşarsanız koşun mutlaka yarış alanına Beylerbeyi üzerinden gelin. Bu şekilde daha çok rahat edersiniz

-Kötü: 15K boyunca sadece su ve sünger servisi vardı. En az bir istasyonda muz, portakal, elma vs. olsa güzel olurdu.

-Kötü: Sadece turistlerden destek vardı. Hele Galata köprüsü üzerinde bir abla kendiden geçmişcesine destek veriyordu. Çok güzeldi :slight_smile:

-Kötü: Bitişte yeme, içme servisi sıfırdı. Verdikleri poşette bir gofret ve meyve suyu vardı. Allah’tan Vodafone Lounge vardı ama sadece Vodafone Red abonelerine hizmet veriyordu. Belki maraton alanı daha zengindir bilemiyorum

Bunları yazıyoruz ama herhangi bir iyileşme olmuyor. 37 senedir düzenlenen bir organizasyon çok daha iyi olmalı bence.

2 Beğeni

Avrupa yakasında start alanına ulaşmayı ayrı bir maraton olarak değerlendirebiliriz. Metrobüsle Mecidiyeköy e ulaşım, ordan metro ile taksim, taksimdeki büyük kalabalığı aşıp otobüse binme ve start alanına geliş. Dar alanda eşya otobüsüne çantayı teslim edip yarışı beklemeye başlama. Start alanına erişim noktaları daha fazla olmalı. En azından Mecidiyeköy yada Zincirlikuyudan da servis olsa yoğunluk baya bir azalır.

Yarışta pacer kullanılması iyiydi. Hedefim olan 4:30 pacer ini Haliç bulgar kilisesine kadar takip ettim ama o arkadaş Bulgar kilisesi civarında 4:30 pacer balonunu uçurunca takip edemedim.

Su istasyonları yeterliydi fakat 27.5 km den sonra 1-2 istasyonda su kalmamıştı. Besin nakliye araçlarından koli koli suları ve muzları yarış pistinde dolaşan Suriyeli çocukların yüklenip götürdüklerini gördüm bir kaç noktada.

Beslenme istasyonları denen noktalarda hiç muz vs görmedim. 4 saatin üstünde koşan kimse de görmemiştir muhtemelen, yerlerdeki 1-2 kez ısırılıp atılmış muzları ve kabuklarını görmekle yetindik. Fenalaşan bir uzakdoğulu koşucu yerdeki yarım bir muzu aldı suyla yıkayıp yemek zorunda kaldı. Muzları bütün vermek yerine bir kaç parçaya bölselerdi daha fazla kişi faydalanabilirdi.

30k noktasındaki power jel çok iyi geldi. Kendilerine çok teşekkür ediyorum.

35k dan sonra su istasyonlarında su kalmamıştı yine yerlerde yarım içilip atılmış şişeleri almaya çalışan bir kaç kişi gördüm. Özellikle beslenme istasyonlarında hiç meyve olmamasından dolayı sahil yolundaki benzinliklerin marketlerinden ihtiyaçlarını karşılayanlar olduğunu gördüm.

Yarışın son km leri olan Gülhane parkının içi mahşer yeri gibiydi koşmak neredeyse imkansızdı o kısmı yürüyerek geçmek zorunda kaldık.

Çirkin: Finishte elimize tutuşturulan poşette madalya var mı diye kontrol ettikten sonra (bazılarında madalya çıkmamış) masaj odasına yöneldim. Kapıdaki görevli arkadaş kapattık yapmıyoruz masaj sabah 9 dan beri burdayız dedi. Bizde sabah 9 dan beri koşuyoruz masaj olacağını bize taahhüt ettiler dediğimde çirkin bir tonda malzeme bitti git yetkiliye şikayet et istersen diye cevap verdi. Kavga etmemek içten değildi aslında ama çok yorgun hissediyordum kendimi. Organizasyon komitesi bu arkadaşları daha dikkatli seçmeli. Böyle kurtlar vadisinden fırlamış kılıktaki tipleri finish e koymaları hiç güzel olmamış. Ben finish e 5:10 da girdim. Üstümü değişip Gülhane ye doğru yürümeye başladım, halen Gülhane parkından genelde yabancı koşucular çıkıyordu, ortalık o kadar kalabalıktı ki finish yönünü anlamadıkları için yoldan geçenlere soruyorlardı o manzaraya çok üzüldüm. Yurt dışından koşuya geliyorlar ve kalabalıktan finish i bile göremiyorlar. Kimbilir ne düşüncelerle ülkelerine döndüler.

Güzel: Finish e doğru parkurun sağında ve solunda güzel bir atmosfer vardı, 10k, 15k yı bitirip maratonculara destek vermeye gelenler, özellikle adım adım grubu koşucuları finish e doğru çok güzel bir atmosfer oluşturmuşlardı, çok teşekkür ediyorum kendilerine.

5 Beğeni

Bizde koşu kültürü oturmamış. Yavaş koşanlar, yürüyenler, kol kola gezenler, fotoğraf çekenler sağdan gitmiyor yer yer aşılmaz barajlar oluşturuyorlar. Grup halinde koşmak güzel olabilir ama bir grubun yan yana tesbih gibi dizilip diğer koşuculara geçit vermemesi kötü. Köprü çıkışında ters istikamette parkura giren çok büyük bir kalabalık vardı ve koşmayı zorlaştırıyorlardı. Ellerinde sopalı dürülmüş bayrak ya da filamalarla koşanlar vardı kalabalıkta o sopalar bana çarpmasın diye baya dikkat ettim. Tuvaletler çok pisti. Bir kere üstümü değiştirmeye girdim dünyam karardı. Köprüyü geçmek kesinlikle çok güzel ama ondan sonra pakurun bence bir özelliği kalmıyor (15k için söylüyorum). Finişte gofret yerine meyve verilse daha güzel olur😊

3 Beğeni

Ben bu sene avrasyada koşmadım.Tv den trt 1 canlı yayınını izledim.Canlı yayın tam bir fiyasko idi.Sunucu kazananlarla röportaj yapmaya çalışıyor ama koşu kültürü olmadığı belli ne soracağını nasıl sorması gerektiğini bilmiyor konuya vakıf olmadığı belli.Çok komikti trt 5. sınıf bal kanalları gibi yayın gerçekleştirdi.Eski maratoncu Serap aktaş yorumlarıyla biraz olsun düzeltsede canlı yayaın hayal kırıklığı yarattı.

2 Beğeni

Bende ilk maraton denemesini yapıp tamamlayamamış biri olarak yazayım :smile:

Siz siz olun kim ne derse desin mecdiyeköy’den otobüslerle koşu alanına gitmeye çalışmayın sonra sırtınızda çanta start noktasına kadar bayağı bir mesafe koşmak durumunda kalıp çantanızı otobüslere yetiştiremez ve yarışı öyle koşmaya çalışabilirsiniz :smile:

Çantayı yolda telefon ettiğim bir arkadaşa verdim ama bünyem 30k civarına kadar dayandı. benimde gördüğüm 30k tag’ına gelmeden bıraktım hiçbir alanda yiyecek namına birşey yoktu. 2-3 tane muz kabuğu gördüm yolda o kadar. 3:16 bıraktığımdaki sürem.

2 Beğeni

İlk kez maraton koştum ve tamamladım ;gerçekten çok farklı duygularla karşılaştım. Ataköy marina dönüşü karşıdan esen rüzgar oldukça zorladı yaklaşık 10 km sürdü. 39 k dan sonra tamamlayamayacagım hissine kapıldım gülhane yokuşu ve özellikle son 500 çok zor geçti :grinning: fakat finishi görünce rahatladım hedefim 4:30 du 4 40 ta bitirdim M35-39 katagorisindeydim .Maratonda ki su ve yiyecek noktaları bana göre yeterliydi fakat birkaç yerde diger koşucular bana çarptı ve dengemi kaybettim ama çabuk atlattım ilk maratonum olduğu içindir belki tempomu hep düşük tuttum. Bağzı arkadaşların yorumlarına katılmıyorum 4 saatin üstünde bitirmeme ragmen hemen her istasyonda muz vardı ve parçalara ayrılmıştı en son 40 km de muz vardı herneyse katıldığım için mutlu oldum bence önemli olan bu bağzı aksaklıklar her organizasyonda olabilir zamanla ve bizlerin eleştirileriyle düzelecektir bu arada madalya hoşuma gitti.

1 Beğeni

Yazık gerçekten. 15k koştum ve organizasyon hiç hoşuma gitmedi. İlk maratonumu başka bir yerde deneyeceğim. Geçmiş olsun:(

evet geçen sene bizde mecidiyeköyden yarışa zor yetişmiştik siz yazınca hatırladım bu nedenle sabah taksimden çok rahat bir şekilde köprüye ulaştık…

İyi- 42k’da yeterli yol desteği vardı. Jel, Su,Sünger, Sağlık ekibi, Ambulanslar ve Tuvaletler…
İyi- Geçen seneye göre halk sanki biraz daha (yeterli değil ama) ilgili gibiydi en azından bu sene tramvay kapandı diye sorumlusu benmişim gibi küfür yemedim.
İyi-Parkur halk tarafından fazlaca işgal edilmedi (Geçen seneye göre ve bence)
Kötü-42k koşacak bir insanın yarış alanına sıkış-tıkış ve ayakta gitmemesi gerekir, koşu öncesi fazlaca ayakta kalarak yorgunluk oldu, bu durum engellenebilirdi.
Kötü-Köprü üzerindeki mazgalları ben de farkettim ve acaba ayağını burkan olmuşmudur diye de düşünmüştüm…Maalesef daha kötüsü olmuş.
Kötü-15-42k ayrımlarında sorunlar oldu, 15k çıkışını kaçıranları ve 10k finish alanı yerine 15e devam edip tekrar dönenlere şahit oldum…
Ancak genel olarak başarılı diyebilirim…

Her sene starttan hemen once milli mars okunurdu. Her sene startan hemen once Kadir Topbas konusma yapardi. Bu sefer ikisi de olmadi.

Gecen senelerde ender duzgun calisan bir sistemin geriye gitmesi benim canımı sıktı, o da zamanlama sistemi ve listeler.

Geçen yıllarda zamanlama sistemini tutan sirketin yerine bu sene belediyenin kurdugu Spor A. S. timing zamanlamayi tuttu. 10 tane zamanlama noktasi olmasina ragmen 21.1km zaman noktasinda hali yoktu. Gold Label bir maratonda, yari maraton noktasinda resmi zaman alinmamasi cok ilginç bir durum. Ayrica 2012’de ve 2013’de bu ara nokta zamanlari ile maratondaki negatif ve pozitif splitler, ve ikinci yarilardaki yavaslama miktarlari uzerine bir arastirma/analiz yapmistim. Bu sene ayni seyi yapmak istesem eldeki data ile bunu yapmak mumkun degil.

Su saat itibari ile Maraton Genel Siralamasi hala yanlis. Soyle ki, zamanlar brut zamana gore (guntime) verilmis, hala chip time’a gore dizilmemis. Yas gruplari listelerinde ise guntime ve chip time ayri ayri var ama ana listeye uygulanmamis. Ayrıca eski yıllardaki listelerde herkesin ara zamanları olurdu, bu sene o da yok. Umarım umarim bunlar gecici listelerdir, ve en kisa zamanda ara zamanlarin oldugu tam listeler yayinlanir.

5 Beğeni

Maratonun resmi sitesinde Avrupa Yakasından otobüslerin Taksim ve Sultanahmet’ten kalkacağı çok net yazıyordu. Mecidiyeköy’den Halk Koşusuna otobüs vardı. Bu noktada organizasyonun kabahati yok bence.

iyi niyetinize katılmak isterim ama koşuyla ilgilenmeye başladığım 6 senedir 2 kere 15k koşup geçen sene pas geçip bu sene hadi evimde maraton koşayım dedikten sonra benzer aksaklık ve şikayetlerin son 6 senedir devam ettiğini söyleyebilirim. Altın kategorisinde bir maraton olduğu için niye birkaç şikayete göre bir şey yapmaya kalksınlar ki ?Maraton yapalım ama yollarında çok fazla kapatmayalım halktan da çok tepki almayalım zaten halkın da çok da umrunda değil mantığı var gibi ? Yoksa sultanahmet meydanını komple kapatabilirler çok mu zor yani ?maraton ve halk yürüyüşü arasına 2 saat koysalar ne olur ? Kalabalıktan kurtulmak için geç çıkış yapamayı planladım o da ne ? 10k startı 09:10 üzerime onbin kişi geleceği için vazgeçtim hemen .

1 Beğeni

Tabi ki kabahatin büyük kısmı benim. Geçen senede aynı şekilde çok net yazılmıştı ama telefonla sorduğumuzda Mecdiyeköy’den de halk koşusu hariç görevli araçlar kalkacağı söylenmişti ve biz öyle geçmiştik. Bu senede aynı olur diye çokta üstünde durmadan Mecdiyeköy’den geçtim. Ama biraz sosyal medyayı araştırırsanız orada ki görevlileri bir sürü koşucuyu halk koşusu otobüsünden ayrı otobüslere yerleştirerek yarış start alanına götüreceğiz deyip ona rağmen gene Fatih Sultan Mehmet köprüsü üstünden gönderdiğini bulabilirsiniz.