Joshua Cheptegei, Kenenisa Bekele’nin 15 yıldır kırılamayan 26:17.53’lük 10000m pist rekorunu kırmak için 7 Ekim 2020’de Valencia’de rekor denemesi yapacakmış. Cheptegei, 14 Ağustos’ta yine Bekele’nin rekorunu elinden alarak 5000m dünya rekoru kırmıştı.
Pacing için 5000m rekorunda olduğu gibi wavelight teknolojisi kullanılacakmış: Wavelight’ı anlatan video
Eğer televizyondan canlı izleme fırsatım olursa kesinlikle kaçırmayacağım bir rekor denemesi olacak. Eliud Kipchoge’nin 01:59:42’lik maraton rekorunu youtube’den izlemiştim
Joshua Cheptegei 5000 Metre rekorundaki geçişlerini çok iyi ayarlamıştı.
2:32.3
2:31.8
2:31.1
2:30.3
2:29.9
Her kilometreyi geçişi harika. Bakalım 10.000 metre rekor denemesi nasıl olacak?
7 Ekim 2020 tarihinde İspanya’nın Valensiya şehrinde Joshua Cheptegei, Kenenisa Bekele’ye ait 10.000m dünya rekorunu kırma denemesi yapacak. Aşağıdaki linkten canlı olarak izleyebileceğiz.
hava şartları gayet güzel gözüküyor…cheptegei’den bir rekor daha gelmesi oldukça olası, 5000’i 12.35 koştuğunu göz önüne alarak 26.10 altında bir derece bekliyorum…
1000m de 2.x sn hızlı, bu yeşil ışık rekoru değil, rakoru 20sn kırıp 26dk nin altına indirecek dereceye göre ayarlanmış gibi.26dk altı gelecek gibi.(2000m de erken konuştuğumu anladım, 1.x sn önde)
2nolu pacer çıkınca mavi ışığa yaklaştılar.
6.5sn ile rekoru geliştirdi.
Wavelight’ın ilginç bir kullanımına da tanık olduk. Pistteki koşucular için 3 çizgi ilerledi. Yani sistem birden fazla tempo grubuna aynı anda destek olabiliyor. Tur bindirme olursa iç içe geçebiliyor ama rekor renkleri baskın oluyor. Ben bu ışık işinin rekorlara çok destek olduğunu düşünüyorum. Tamam koşan yine koşuyor ama işin pacing tarafı çok kolaylaşıyor.
Rekor olarak dediğin doğru ama işin heyecanı kaçıyor.Eskiden atletler strateji yapıp daha seyir zevki yüksek yarışlar izletiyordu.1 tur hızlı,1 tur yavaş gibi stratejiler ve güçlü final sprintleri gibi.
Dün iki dünya rekoru kırıldı. Kadınlar 5000 ve erkekler 10000. İkisi de zaten tanımı itibariyle anlamını içinde barındıran ulaşılması güç sürelerdi. İzlerken heyecanlanmadım. Olmayan seyiricilerin coşkusunu duyamadım. Spikerler bile yalandan heyecanlıydı sanki. Alelade bir statta, sanki mahalle arasında koşuluyomuş gibi birileri önlerinde giden ışığı takip etti ve çizgiyi geçti. Halbuki Bekele’nin rekorunu hatırlıyorum da nasıl da coşkun bir sel gibi akmıştı. Herkes mutluydu. Daha gerçekti sanki. Veya ben yaşlanıyorum.
Aklıma takılan ise, madem parlak ışıkları takip edecekler neden tavşan atlet kullandıkları.
Sanırım ışık teknolojisinin yeni ve kendini kanıtlamamış olması nedeniyle şu aşamada riske edemiyorlar. Işık bozulur vs neme lazım diye düşünüyor olabilirler. Bir diğer aklıma gelen sebep de öndekinin yarattığı hava akımından yararlanmak olabilir. Slipstream denen şey işte.
Ben de canlı takip ettiğim için mutluyum ama stadın boş olması nedeniyle heyecanı biraz azdı sanki. Bu ışık teknolojisi izleyicinin takibi için harika, ama sporun rekabetinden bir şeyler götürüyor olabilir. Üzerinde düşünülmesi gerek. Ben galiba pek hoşlanmadım. Ancak eğer devam ederse bundan sonra rekorlar sık sık el değiştirebilir gibi gözüküyor.
Tartan zemin iki üç kez böyle zoomlandı. Sanki çatalla ince ince çizilmiş, koşu bandı zemini gibi pürüzsüz. Mahalle arasında ama deniz seviyesinde olması, rüzgar,nem vs gibi faktörler de gözönüne alınmıştır.