Koşu ve Nabız Yüksekliği

Merhaba, 2021 Ağustos- 2022 Ocak ayları arasında 400 mt antrenmanları yapıp, 12 Ocak itibariyle koşuyu bırakmıştım Sonrasında günde 1.5 paket sigara, alkol tüketimi ve bugüne kadar olan süreçte 11 kg aldım. Dün kendimi deneyip tekrardan koşmak istediğimde ortalama 8’03" tempoda nabız ortalama 147, tempoyu yükselttiğim bazı anlarda nabzımın 170’leri gördüğü oldu. Yani kalpte herhangi bir değişiklik ağrı hissetmedim ancak bu değerler bu tempo koşular için bana çok yüksek geldi ve panik yaptım. Kardiyoloji’de ekg, eko ve efor testlerine girmiştim geçen hafta, bir sorun çıkmamıştı. Nabız seviyemi kontrol altına alabilmek için neler yapmalıyım?

1 Beğeni

tempoya mesafeye hiç bakmadan sadece NABIZa bakarak, 150 yi geçmeyecek şekilde 3 ay kadar, haftada 3 gün 30 dakika YAVAŞ koşun/yürüyün.
nabız 150yi geçince yürüyün, düşünce yine YAVAŞ koşun.
sürekli devam ederseniz 30dakika boyunca nabız 150 yi geçmeden 5km hiç durmadan koşmaya başlayacaksınız.
bu iyice oturduktan sonra mesafe/hız arttırmaya başlarsınız isterseniz.

6 Beğeni

Okan bey öncelikle yanıtınız için teşekkür ederim. yaklaşık 11 gündür sigarayı bıraktım ve h.içi günde 7 km tempolu yürüyüş( nabız ortalama 125), h.sonu yine aynı nabızla 12-13km’lik yürüyüşler yapmaktayım. benim şöyle bir durumum da var 16 hafta sonra gireceğim bir 400mt sınavı olacak, önermiş olduğunuz metodla sprint koşusuna hazırlanmam mümkün olur mu?

Öncelikle sigarayı bıraktığınız için tebrik ederim. Sorunuza naçizane az bilgim ile cevap vermek isterim. Maalesef hızlı koşmak için hızlı koşmalısınız. Yani hız antrenmanları şart. Fakat sizin asıl sorununuz aldığınız kilolar gibi. 10 kg almışsınız koşu sooru için ve özellikle hedef varsa bu sizin için büyük engel. Böyle bir yorum yaptığım için üzgünüm ama gerçekçi olmak zorundayım çünkü sakatlanma riskiniz yüksek eğer antrenmanların şiddetini arttırırsanız. Bu yüzden uyarmak zorundayım

4 Beğeni

benim dediğim metod koşmaya kilo vererek ve aerobik altyapı oluşturarak başlamak için.
400mt işlerini pek bilmem. şu anda size tavsiye de etmem…

2 Beğeni

Haklısınız Hüsnü bey geçen sene koştuğum dönemlerde de 95 kg’ydim kısa sürede sıkı bi diyetle 84 kg’ye inmiştim ve bu kiloda çok rahat koşabiliyordum. Belki geçen sene de bu yüksek nabızlarda koşuyordum ancak nabız kontrolü yapmadığım için takip etmiyordum, daha çok vücudumu dinleyip zorlandığım, şiştiğim anlara kadar tempomu düşürmüyordum.

1 Beğeni

Hocam benimde bir sorum var. Ben 5.25 pace ile 5k koşabiliyorum. Bu süreçte nabzım 145-150 arası seyrediyor. Garmin saat aerobik etki olarak bir yüzde verirken aneorobik etkiyi sıfır gösteriyor. Kendimi zorlasam bile 150 nabız üzerine çıkamıyorum. Birde pace değerim covid öncesi 4.46 pace lerde gezerken geçirdiğim hastalık süreçlerinden sonra aldığım 5 kilo ile 5.25 lere geriledi. Benim performansımı artırmak -aneorobik etkiyi artırmak- için nabız değerimi mi yükseltmeliyim.

1 Beğeni

Hepsinden önce, zorlasanız bile 150den yukarı çıkmıyorsa, ölçüm yanlıştır. Max Nabız 150 bu yaşlarda mümkün değil bi problem yoksa. En azından bi 170 filan olmalı.

Hastalık sonrası gayet normal değerler , hele covid ACAYİP değiştiriyor performansı, özellikle bisiklette takip ettiğim bir sürü sporcu çakıldı bitti…

Eski performansınıza kavuşmak için fartleg (koşarken, şuraya kadar max hız koşayım, sonra eski hıza döneyim vs gibi) denilen hız oyunlarından ya da daha sistematik olan interval antrenmanlarından yapabilirsiniz. Ama bence acele etmeyin. Yavaş yavaş ilerleyin. Malum uzun covid denilen lanet var, perikardit riski var vs…

3 Beğeni

Saati başkasına kullandırın o 150 nin üstüne çıkabilecek mi çıkarmıyorsa saatin ölçümünde sorun var servise verin.

2 Beğeni

bugün 3 senenin ardından ilk defa pozitif olduğumu öğrendim. üşüttüğümü sanıyordum, zaten daha bu işin başındayken geriye götürecek mi acaba beni diye kara kara düşünüyorum. Sabah 1.5km yüzüp akşam da 5km koşarken bakalım nerelere gerileyeceğim. :frowning:

2 Beğeni

Cevap için teşekkürler. Saatin ölçümünde sorun yok. Nabız bandıyla da kullandım. Elimde bisiklet için kullandığım bryton marka yol bilgisayarı var ondada karşılıklı ölçtüm. 150 nin üstüne hiç çıkmıyor değil. Ufak tefek aştığı oluyor ama ben çok kesiliyorum. Max 158 ortalama 148 nabızla 25 dk 5k koşum var en son. Yani burada değerlerini paylaşan arkadaşlar var 170 lerde geziyor. Ben 170 lerde nabza sahip olsam 3.50 pace lerde koşarım gibime geliyor. Perikardit sorununu bende yaşadım. 2021 şubattan 2022 ocağa kadar 5 perikardit atağı atlattım. Ocaktan beri ufak ufak eski performansa dönmeye çabalıyorum. Bakalım gelecek ne gösterecek.

2 Beğeni

Doktorlarla görüşerek karar verin ama genel bir tedavi yöntemi yok. Şu favikovir denen ilacı sakın kullanmayın. Bende perikardite neden oldu. Hastalık sporcularda kalbi vuruyor. Vitamin takviyesi, magnezyum, çinko takviyesi. Bol meyve, sebze beslenmesi ile atlatırsınız. Özellikle koku giderse magnezyum çok etkili diyebilirim. Çok geçmiş olsun.

3 Beğeni

orta şiddette grip gibi geçiriyorum şu an, 3. günümdeyim çok hafif bir öksürük ve burun akıntısı kaldı herhalde hafta sonu komple iyileşmiş olurum diye düşünüyorum. ama mesela salı günü koşarken nabzım normalden yüksekti, dedim herhalde sabahındaki yüzme antrenmanında çok yordum kendimi, hemen sabah hasta olarak uyandım. herkese geçmişler olsun diyorum, önerileriniz için de çok teşekkürler.

3 Beğeni

Geçmiş olsun @yattering.

2 Beğeni