Kiloya Göre Ayakkabı Seçimi

Merhaba, aranıza yeni katıldım.
Forumda benzer konular daha önce açılmıştı fakat üzerlerinden bir kaç yıl geçtiği için konuyu hortlakmak yerine yeni konu açmak istedim. Ayakkabı seçimi için yardıma ihtiyacım var.

Spora başlamadan önce 118 kiloydum yaklaşık 1.5 ayda 108 kiloya indim. Spordan kastım tempolu yürüyüş. Sakatlık korktuğum için koşu faslına henüz geçmedim. Şuan Nike lunarglide 7, adidas duramo 8 ve adidas galaxy trail modellerini dönüşümlü olarak kullanıyorum. Amacım 95 98 kilo aralığında tempolu yürüyüşten koşuya geçmek. Bu kilo için uygun bir ayakkabı arayışına girdim. Basış şekli olarak dışa basıyorum ve yakin zamanda amacım uzun mesafelere çıkmak değil ağrısız rahat bir yürüyüş/koşu. Bu seçenekler doğrultusunda hangi ayakkabı benim için uygun olur?

1 Beğeni

Merhaba. Ben de foruma yeni üye oldum ve sizinle hemen hemen aynı durumda olduğumuzu düşündüğüm için elimden geldiğince bilgimi ve deneyimimi paylaşmak istedim. Şu an sizinle 3 aşağı 5 yukarı aynı kilodayız ve ben de bu kiloya 110’dan düştüm.
Tahminimce burada kimse şu ayakkabı size uygun diyemez çünkü sizin ayak şekliniz ve basış türünüz size özgüdür ve ayakkabı kişiseldir. Sizinle tamamen aynı özelliklere sahip birisine(kilo,dışa başka yaş vb.) uyan ayakkabı size uymayabilir.
Benim fikrime göre desteği yüksek bir ayakkabı tercih etmelisiniz çünkü kilomuz çok ve çoğu ayakkabı standart insanlara göre üretildiği için normal desteklemeler bize yetersiz gelebilir kilomuzdan dolayı. Ben Nike Relentless 6 ve Decathlonlarda satılan Kalenji Long Run modelini kullanıyorum. Normal koşularda Nike,yavaş ve uzun koşacaksam da Kalenjiyi tercih ediyorum. Kalenjiyi inceleyen bir kişi vardı forumda ararsanız bulabilirsiniz. Hem içe hem dışa basmalarda destekli bir ayakkabı. Ben neutral basıyorum ama yine de desteklemesi ve yastıklaması çok iyi. Ben memnunum.
Link bırakayım;

1 Beğeni

Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. Kalenjinin tipi pek hoşuma gitmedi. Aslında aklımda Asics Gel Kayano, Nike Odyssey React, Skechers Go Run 600 ve Hoka nın bazı modelleri var. Seçenek çok kafam karıştı iyice
Uygun koşu ayakkabısı seçmek için bir websitesi falan varmı?

Running shoes guru sitesinde bir çok ayakkabının incelemesi var ancak sizin dedikleriniz var mısır bilmiyorum.
Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalıştım rica ederim :slight_smile:

Öncelikle anlattıklarınızdan yola çıkarak üç önerim olacak:

  • Yüksek kilo, mutlaka yastıklamasi iyi ayakkabı ve İngilizce plush olarak tabir edilen yumuşak hissiyatlı bir ayakkabı. Köpük taban olanları tercih etmenizi öneririm.

  • Halihazırda dışa basıyorsanız, bu durum alışkanlık veya anatomik olabilir. Alışkanlık ise teknikle değişir. Anatomik ise destekli ayakkabı dışa basmayı arttırır. En çok sakatlık bu basış tipinde görülür. Kişiye özel tabanlık, markaya spesifik supination için özel ayakkabılar vs… çözüm olabilir.

  • Koşu ayakkabısı ile yürüyüş ayakkabısı aslında aynı şey değil. Yürüyüş sırasında ilk önce çokça topuk değer koşuda ise orta veya ön, yürüyüş ayakkabısı düz iken koşu ayakkabısında drop tabir edilen topuk burun farkı mevcuttur. Vücut kitle indeksi atletik sınırda olan bir birey kösele ile bile koşabilir ama tersi yönde olan başka bir birey iyi bir koşu ayakkabısı ile bile eklemlerine zarar verebilir. Bu nedenle yavaş ve kademeli kilo vermek en iyisi.

Saygılar :v:

1 Beğeni

Merhaba, ben içe basmanın daha tehlikeli olduğunu sakatlıklara neden olduğunu biliyordum. Yanlış mı biliyorum?

ben de öyle biliyorum hatta dışa basmanın darbe sönümlemesi açısından iyi bir basış huyu olduğunu okumuştum.