Fazla kilo ve ayakkabı seçimi

Bu ayakkabı bana uygun mudur? sorusuna cevap olarak değil de bir ayakkabı seçiminde nelere dikkat etmeliyize cevap verebilirim. Ayağımızın basış şekli (pronasyon/supinasyon), ayakta deformite varlığı (cavus ayak/pes planus), koşacağımız zemin (asfalt, beton, patika, çöl), koşulan mevsim, eşlik eden dizde O/X bacak deformiteleri vs gibi faktörlerin hepsi ayakkabı seçimini etkiliyor. D. Lieberman ve İ. Davis gibi hocaların minimalist yaklaşımını da gözardı etmemeli. Onlara göre aslolan ayağınızın güçlü olmasıdır, ayakkabı olmasa da olur. Ülkemizde de Y. Tokbaş geçen sene sandaletle 80 k koştu, A. Bikila ise çıplak ayakla 1960 Romayı 2 saat 15 dkda birinci bitirdi. Çıplak ayakla koşalım gibi bir mesaj vermek istemiyorum ancak bu konuyla ilgili bilimsel veriler iyi antrene olursanız ayakkabısız da koşulabileğini göstermektedir. Ayak tabanı ve ayak bileği etrafı dokularının vücuttaki en fazla en üç boyutu algılayan free nerve endings denilen serbest sinir sonlanımlarını içermesi tesadüfi değil. Çok desteklenmiş ayakkabılar ayağın bu duyusunu körelttiği, minimalist yaklaşımın ise bu propriyosepsiyon denilen bu 3 boyutu algılama duyumuzu geliştirdiği belirtilmekte. Kısaca rahat ettiğin ayakkabı sana uygun olandır, rahat değilsen değiştir. İyi koşular.

3 Beğeni

Tantalos ,öncelikle su adresten"vücut kitle indeksini " hesaplayarak gerçekten ağır sınıfına girip girmediğini ve özel bir ayakkabıya ihtiyacın olup olmadığını anlayabilirsin.[BMl][1]
Çünkü ağır bedenlerde sakatlıklar daha ciddi olabiliyor.
Alternatif ayakkabı olarak New Balance 1260 V4 ‘leri deneyebilirsin ki Vepaoutlet mağazalarında şanslı isen 99 tl’ ye bulabilirsin.Bir başka alternatif te yine su anda kampanyada olan Nike Lunarglide 6’lar.
[1]: http://www.nhlbi.nih.gov/health/educational/lose_wt /BMI/bmicalc.htm

1 Beğeni

Emre, Türkiye’de satılmadığı için yurtdışından Hoka getirtmeyi düşünüyorum.Kalıpları nasıl acaba?

Emin olmamakla beraber sanırım biraz büyük alıyorduk. Ben 2 hoka test için denedim sonra geri vermiştim ingilterede blogda yazmam için göndermişlerdi. O zaman bu kadar popüler değildi. www.geziyorum.net adresine girip sağ üstteki alana Hoka One One yazarsanız test yazıları çıkar. Hatırladığım kadarı ile ben UK9 giyerken Hoka UK 10 idi. Ama yanıltmayayım. www.runningwarehouse.com a girerseniz hoka seçin sonra sag kolonda Shoe Sizer diye uygulama var. Mevcut ayakkabını giriyorsun, HokaDa kac alman lazım söylüyordu.

2 Beğeni

Evet çalışıyor o shoe sizer, Salomon Speed Cross UK9 ise Hoka’da UK 9 dedi… Demekki yeni kalıplar standardize olmuş.

1 Beğeni

Ayrıntılı cevabınız için öncelikle teşekkürler, bana bu ayakkabı senin kilona uygun değildir diyen çıkmadığı için kullanıyorum o zaman zaten ilk amacım dediğim
gibi iyi koşu yapmak değil sağlıklı kilo vermek…Dediğiniz özelliklere hemen hemen uyuyorum bu ayakkabı ile.
Aslında en zevkli koşularımı çıplak ayak kumda yapardım çoğu sabah hatta bu rahatlık normal zeminde 5 parmak ayakkabı dedikleri şeyle olur mu diye de düşündüm bir arada
zaten arada tırmanış da yapıyorum belki alırım ondan da.Nasıl olsa dağlara yürüyerek gelen olmuyor bizim memlekette(turistlik yerler hariç) o yüzden rahat sayılırım.
Tekrar teşekkürler eğer iyi kıvama gelirsem ondan sonra daha ayrıntılı düşünüp size tekrar tanışacağım.

Teşekkürler cevabınız için, vücut kitle endeksi pek bana uymuyor her zaman obez çıkıyorum:)
Aslında iyi sağlam spor yapıyorum ama kışları kardiyo olmadığı için göbek yapıyorum, 10 yılı aşkın dalış sporum var.2-3 yıldır da bisikletle ilgileniyorum ama maalesef çok fazla yiyorum:)
Şuan eve eliptik bisiklet aldım umarım daha yardımcı olur bana.New Balance olabilir, ara ara sanki morhipo gibi yerlerde görüyorum ama şuan daha fazla masraf yapamam.
İdare eder olarak şu model converse var yaza kadar bunu kullanayım yazın da asisc kullanayım böyle olacak galiba.
http://www.gudang-sport.com/gambar/363/20130730_001948.jpg

Asics Gel Nimbus 16 uzun mesafe antreman ayakkabısı olarak sınıflandırılmış.
Bu da şu demek oluyor ki; sizin kilolarınız ile rahatlıkla başedebilir.
Uzun mesafe antreman ayakkabıları her zaman için fazla ağırlıkla başedebilecek yastıklamayı sunarlar.
O yüzden içiniz rahat olsun

1 Beğeni

Teşekkürler bilgi için o zaman sıkıntı yok.

Arkadaşlar son olarak bir şey sormak istiyorum, üzeri file ayakkabılarda bir zaman sonra baş parmağın tırnağı başta iz yapıp sonra ayakkabıya zarar veriyor.
Bunun bir önlemi var mı tam olarak tırnak kısmı hassas olan ayakkabılarda.

Bu olması gerekenden küçük ayakkabı kullanıyorsunuz demek.
kısa mesafede hissetmessiniz ama maraton mesafesi gibi uzun mesafeleleri o ayakkabı ile koşarsanız,
ayakkabının ucuna değen tüm tırnaklarınızı kaybederseniz.
Benim günlük ayakkabım 43.5 ama koşu ayakkabım 45.5.
Koşu ayakkabısı alırken benim kullandığım ölçü şudur;
hiçbir tırnak ayakkabı ucuna değmeyecek.
çünkü koşu esnasında ayak şişip genişlemeye başlar.
koşu ayakkabısı ölçüsünü günlük ayakkabılar gibi düşünmeyin

2 Beğeni

Bu bence biraz genelleme oldu. Benim tüm ayakkabılarımda parmak ucu delinmesi olur. Dar veya küçük olması ile ilgili değil. Parmağımın yapısı ve duruşu ile ilgili. Ayağıma büyükse en uçtan değil biraz daha geriden yine de deliniyor.

Önleme konusuna gelince… Bence önlemeye gerek yok. Bırakın delinsin, bunun koşuya herhangi bir negatif etkisi yok. Benim ayakkabılarım daha 100.km’de delinir ve 1000 km boyunca öyle kullanırım. Dert edecek bir şey değil. Aklıma ayakkabıyı alır almaz içeriden oraya bir şeyler yapıştırmak geldi ama hiç denemedim.

3 Beğeni

Teşekkürler cevaplarınız için, şurada yanlış anlama var ayakkabının iyice önü delinmiyor baş parmağın geldiği üst bölge deliniyor.Bu bölge de genelde file tarzında olduğu için kısa sürede oluyor.
Aslında pek takılacak durum değil dediğiniz gibi ama yeni ayakkabı bile delinince eskiymiş gibi gösteriyor kendini:)Tabi başkasının düşündüğü pek önemli değil yine de.
Tırnak yeterince kısa olursa biraz zaman uzuyor eğer uzun olursa hiç şansı kalmıyor.Benim aklıma şöyle bir şey gelmişti, bunun gibi bir şeyi sadece öne takarsak sivri etkisini azaltıp delinmeyi
önleyebiliriz diye düşünmüştüm, zannedersem böyle bir aparatı kullanmıyor koşucular.

Bunun önü kapalı sadece parmak ucunu sarar hali.

Aynı sıkıntıyı ben de gel-nimbus’da yaşıyorum. Görsel bir sorun ama gitgide açılıyor ve hoşuma da gitmiyor. Anneanneme diktirmeyi düşünüyorum. Bence ayakkabının küçüklüğü sebebi olmayabilir çünkü ben de ayağım geniş diye yarım numara büyük kullanıyorum.

Jonathan Savage 'ın sitesinde de tarif ettiği üzere şöyle bir uygulaması var; http://fellrnr.com/wiki/Shoe_Modifications Gerçi bu yöntemi öncelikle su toplamasını önlemek için geliştirmiş; oldukça ilginç bulduğum bir konu. @spinodal 'in dediği gibi pek takılmamak en iyisi bence de :slight_smile:

2 Beğeni

Çözüm 10 numara.Ama kışın ne yapacağız :slight_smile:

3 Beğeni

@tantalos bu tip bir kademe parmakta sıkıntı yaratabilir. Koşular uzayıp ayağın sürtünme süresi arttıkça dış etkenlerden her biri büyüyerek üzerinize gelir. Bu fotodaki gibi bir kademe de parmağı çok rahatsız eder. Bu noktada çoraptaki bir dikiş bile dert olabilirken örnekteki gibi bir muhafaza beni epey korkutur. Ayakkabıyı kurtarayım derken parmaktan olmayalım :slight_smile: Bu arada parmak arasındaki silikonumsu tampon için değil, başparmak çevresindeki elastik kılıf için yazıroyurm bunları.

1 Beğeni

@artan bulabilirsen @spinodal 'in blogunda soğuk kapması denen bir deneyimi var bu kışın delinme konusunda… berbat. hatırlayınca gene içim fena oldu :frowning:

2 Beğeni

Koşuya 107 Kg iken 3 Km ile başladım, yerli bir marka koşu ayakkabısı ile uzun süre koştum. Sürekli sol diz kapağımın içinde, ayak tabanlarımda ve kalçamda oluşan ağrılar beni çok etkiledi hatta koşulara ara vermek zorunda kaldım. Sakatlanmıştım. Uzun araştırmalar sonrasında http://runrepeat.com/asics-gel-phoenix#are-they-for-you sitesinden yüksek kilo ve nötr pronasyona uygun olan ayakkabıyı (Asics Gel Phoneix 6) aldım. Yaklaşık 6 aydır Haftada 4x10 Km aksatmadan koşuyorum, 90 Kg oldum bu arada. Bazı arkadaşlar iyi ayakkabı performansı etkiliyor diyor, bir bakıma doğru çünkü ben sakatlanacağım endişesi yaşamadan tempomu istediğim kadar arttırıyorum. Marka ayakkabıları giyince insanlarda yaratılan bir Kenenisa Bekele - Bolt - Messi olacağı algısını ise geçelim. En önemlisi sağlık,tüm ağrıları özellikle diz ağrılarımı artık yaşamamak ise çok keyifli. Yüksek kiloda taban yastıklaması çok önemli, koştuğun zemin, pronasyon şekli, ayak tarak yapısı, haftalık koşu mesafesi… Ayakkabı çok önemli

1 Beğeni

Aynen öyle ayakkabı kalitesi oldukça önemliymiş özellikle sizin benim gibi yüksek kilolular için.
Dizlere , bileklere yanlış yük bildirimi koşuyu değil yürüyüşü bile zehir ediyor.
Ayakkabıyı uzunca süredir kullanıyorum (nimbus 16) şunu söyleyebilirim gibi giydiğim en rahat ayakkabı sanki o kadar kiloya rağmen kötü etkileri azaltıyor 15-20 kilo sanki daha az taşıyorum hissi uyandırıyor.
O kadar rahat ki günlük hayatta da kullanıyorum artık, düz taban sadece şekil olsun diye alınan ayakkabılar artık çöp gözüküyor gözüme:)
Ben de 1 ay sonra umarım 95 kiloda olacağım :slight_smile:

Hiçbir rejim gayretim olmadı kilo verirken, koşmak zaten vücuttan ne yapması gerektiğini zaten istiyor. Çok ilginç bir anım Kızılay’a kan bağışı sırasında tansiyonumu ölçen hemşire Büyük:9 Küçük: 5 Nabız:47 çıkınca hemen “spor mu yapıyorsunuz?” diye sordu. Koşmayı bırakmazsan çok rahat kilo verebilirsin, 10K sonrası aşırı sıvı kayıbı ile birlikte 3 Kg bile verebiliyorum, tansiyonum bana ne yapmam gerektiğini söylüyor ve gereğini yapıyorum
Vücudumuzun bizden ne istediğini anlamıyor ve kendimizi tanımıyoruz…

Bu arada ABD’de 135.000 koşucu tarafından en beğenilen ayakkabılar sıralaması aşağıda. Adamlar toplaşmış http://runrepeat.com/ranking/rankings-of-overall-running-shoes buradan oy kullanmışlar, bizde de 1-2 marka gözümüze sokulmakta.

Sağlıkla Kalın…