Yeni dönemde koşu kuralları

COVID-19 yavaştan etkisini kaybetmeye başlarken koşu organizasyonları da aynı şekilde yavaştan organizasyonlara geri dönüş yapmaya başladılar. Paris başta olmak üzere bir çok ülkede kent patika koşuları düzenleyen EcoTrail dün etkinlikleri için bazı yeni taahhüt kararları açıkladı. Yeni kararlar şu şekilde:

  1. Sıkışıklığı azaltmak için tek yön parkurların yaratılması.
  2. Sosyal mesafeyi ve koruyucu önlemlerin uygulanmasını garanti altına alacak şekilde koşucu akışının optimize yönetilmesi.
  3. Yarış alanlarına ve parkurlara göre koşucu sayısının sınırlanması veya uyarlanması.
  4. Özel ekipmanlı ekipler tarafından parkurların istikrarlı bir şekilde temizlenmesi.
  5. Kurallara uyulmasını garantilemek ve koşuculara güvenlik önlemlerini hatırlarmak için ek işaretlerin yerleştirilmesi.
  6. Organizasyona yardımcı olan gönüllülere özel ekipman ve koruma sağlanması.
  7. Koşucuların, izleyicilerin, organizasyon ortaklarının ve organizasyon üyelerinin korunması için yerel idarelerin belirlediği önlemlerin uygulanması.

Orjinal metne buradan erişebilirsiniz.

İkinci madde dışındaki kararlar oldukça uygulanabilir görünüyor ve sanırım hemen hemen bütün koşularda benzer uygulamalar göreceğiz.

İkinci madde ile ilgili görüşleriniz neler? Özellikle büyük koşularda kayıt, start, koşu başı kalabalık dönem, ve istasyonlar gibi alanlarda sizce sosyal mesafe ve koruyucu önlemler nasıl korunabilir? Korunabilir mi? Koşucular olarak bu konuda neler yapabiliriz?

8 Beğeni

2.madde için benim örneğim:
1)Ben saatte 7km koşuyorum, saatte 9-10 km koşan kişiler benden sonra başlarsa beni geçerken yoğunluk olabilir. Tahmini hız grupları olur ama her grup da o grubun yoğunluğuna göre kendi içinde birkaç dakika arayla çıkar.
2) yarışın ilk 5km’si farklı 2-3 yoldan olur, sonraki turda a sapağından gidenler b ye yönelir.
3)Eymir gölü gibi yuvarlak kapalı yerlerde, 2 başlangıç ve bitiş yeri olur. Buna gore 2 farklı renk tshirt veya numarala sistemi olur…Tek numaralar buradan, çift numaralar şuradan başlar.(elit hızlı vs için rekabetçi olmadi amacıyla aynı başlangıç olabilir.)
(Tamamen hayalî durumlar)

1 Beğeni

İkinci maddeyle ilgili yurdumuzda sıkıntı yaşanabilecek tek yarış katılım yoğunluğundan dolayı CUT gibi gözüküyor.Ne yapılabilir diye düşünüyorum;start dalgalı bir şekilde verilebilir.Yine CP noktaları daha geniş alanlara kurulabilir, ve makarna partileri bu süreçte iptal edilebilir gibi duruyor.Teknik toplantılar da daha geniş,sosyal mesafenin korunabileceği yerlerde yapılabilir.Geçen sene CUT’da zaten rezervasyonla yarış kayıt imkanı vardı,bu sene daha fazla üzerine özen gösterilebilir.Ama en büyük özveriyi bizim göstermemiz lazım. Bu süreçte daha sabırlı olmamız lazım.

CUT geçen sene göğüs numaralarını ITRA puanlarına göre vermişti.Yine diğer yarışlarda bu şekilde yapılıp,devamında dalgalı start verilirse hem yarış içinde hem de CP’lerde yoğunluğun önüne geçilebilir.

3 Beğeni

100 km bir ultraya katılım zaten 40-50 hadi 100 kişi olsun. 5 dk içinde zaten herkes dağa veya ovaya yayılıyor :slight_smile: Usta ultracılar arayı açıp giderken biz arkada keyif yapıp ilerliyoruz ancak zaten, ne kadar bir sıkıntı olabilirki :slight_smile: Ben taahhütname imzalamaya hazırım. Gözümle bir başka yarışmacı görürsem yada duyarsam, yoldan çıkıp bir tepede geçmesini bekleyeceğim :slight_smile: Uludağ Ultra 100K kategorisinde kayıtlı 50 kişi bile yoktu. Uludağ da koşan 50 kişi virüs açısından ne kadar bir yüzdelik sıkıntı yaratabilir ki :slight_smile:

5 Beğeni

İki ay önce olsaydı start alanında yakın mesafede bekleyen 50 kişi, iki hafta içinde (en az) 50 Covid hastası riski yaratır diyebilirdik sanırım :slight_smile: Koşunun (özellikle uzun koşunun) sakin kısımlarını değil de öncesi ve sonrası da dahil kalabalık olan kısımlarını göz önüne almak daha iyi olabilir.

2 Beğeni

Mart ayında Efes Ultra için gittiğimiz Selçuk Efes Antik Kent’te girişte otobüsler sırada, turistler ise, Çinliler dahil :smile: bizim yerli tur operatörleri eşliğinde o taş senin bu taş benim geziyorlardı. Hepsinden uzak durdum, koşarak mesafemi korudum o gün, 15 mart 2020. Fakat bizim 50 kişilik ultra aksiyonumuz jet hızıyla çıkan resmi yazıyla iptal edilmişti. Enteresan bir virüs anlayışımız olmalı bence :slight_smile: Gelecek etkinliklerde eğer resmi bir görevli denk gelirse ki etkinlikler yapılırsa kendilerinden savunma isteyeceğim :slight_smile:

2 Beğeni

Açıkçası 14 gün karantinada kalmış ve kendini yine de iki aya yakın evde hapis kalan komşuları ile karşılaştırıldığında (ki çok daha kötüleri de oldu) şanslı hisseden birisi olarak iptal kararı koruyucu önlem olarak yanlış olmamış diyebilirim. Hangi yaklaşımın doğru olduğu uzun uzun konuşulabilir, ama tek bir doğrunun olmadığı çok karışık bir durum gerçekten. Umarım ertelenen / iptal edilmeyen etkinlikler planlandığı gibi gerçekleşir. Ne şekilde gerçekleşeceklerini görmek hepimiz için güzel bir deneyim olacak.

4 Beğeni

Koşucu yardımlaşması adı altında aynı suyu aynı mataradan içtiğimiz çok olmuştur, herhalde bundan sonra biraz zor, cp lerde çok dikkatli olunması ikramların daha dezenfekte olarak sunulması gerekiyor.

2 Beğeni