Organizaslara “üçkağıtçı” diye hakaret edip, onlara zarar vermeye çalışıyorsunuz. Amacınız asla win-win falan değil.
Ama kendinizi böyle avutmayın. Bedava koşmaya alışan kişi organizasyon ne kadar iyi olsada yine beleşe koşmaya çalışır. Bu beleşçilik ve nefret yaklaşımı toplu hale gelirse sonuçta organizasyon kendisini kapatır. Kazanan kimse olmaz yani.
Hiçbir medeni toplumda korsancılık bir çare olarak görülmez
Yarisa basladiktan 2 dk sonra kaldirimdan birisi onume atladi ve kosmaya basladi. Bence kayit dışı katilmak diger kosucularin her anlamda hakkini yemek demek. Mazur gorulebilecek hicbir yani yok.
Çözümü anlamak adına soruyorum; parkura kayıtsız birinin girmesi nasıl engellenebilir? Sonuçta en azından 5 kilometrelik bir mesafe, bunun kontrolü nasıl sağlanabilir? Bütün parkura bariyer koymak bir çözüm olabilir mi mesela?
Şimdi Yarış Fotoğrafları Havuzu konusundaki @muyu Bey’in WinterRun 2025 paylaşımını inceledim. Kayıtlı koşanların yarısı kadar göğüs numarasız koşan insan var.
Engellemek veya kontrol etmek için bir çok şey yapılabilir.
Ama her şeyin bir bedeli vardır.
Bu mücadelelerin bedeli masraf olarak organizasyona gelir.
Organizasyonda doğal olarak bunu ücretlere yansıtır.
Yani toplum yararına iş yaptığını savunan korsanlar aslında topluma zarar vermiş olurlar.
Birinin malını gizlice izinsiz almak, birinin sağladığı hizmeti gizlice izinsiz kullanmak
Mal ve hizmet aynıdır.
Adam pazarda pahalı domates satıyor diye, tezgahindan asiracak miyiz? Kimse kimsenin kafasına silah dayamiyor gel koş diye. Sancaktepe 29 Ekim koşusu 100TL idi. Kaç kişi gitti. Pahalı olan organizasyonlar eleştirilirken, Sancaktepe Cumhuriyet koşusu neden ovulmedi, neden sahiplenilmedi? Keza Zeytinburnu da öyle.
İki durum oluşabilir, Sunulan ikramlar ve materyalden (madalya gibi) faydalaniliyorsa, yapılan ‘hırsızlık’. Faydalanilmiyorsa en azindan ‘yancılık’ olur.
İyi organizasyonlarda kayıtsı koşmak aklıma dahi gelmemişti. Sizin fahiş fiyatlı organizasyonlardan ne çıkarınız var, neden sürekli olarak savunuyorsunuz hiç anlayamadım. Kim toplumu daha çok düşünüyor onada okuyanlar karar verecektir
Sancaktepe insanlar için ters bir noktada kalıyor yeteri kadar tanıtım yoktu kayıt olmak resmen eziyetti. Zeytinburnu her zaman kontenjanı dolduran bir organizasyon belediyenin sitesinden kotamız dolmuştur isteyen kişiler kayıtsız koşabilir yazısını daha önce gördüm. Uğur mumcu koşusu ise kar yağsa dahi tıklım tık dolu olan bir organizasyon.
@ismaileren 'in çuvallayan organizasyonlara katılmayarak tepki göstermemizi ve bu sayede bu tarz organizasyonların zamanla yok olacağını önerdiği yazılarını net hatırlıyorum. Bence burada yanılıyorsunuz.
Tepkinizi çok yi anlıyorum. Fakat orada olan, kendilerine göre hedefleri olan, sizin gibi bu işe gönül vermiş koşucuların günlerini mahvederek olaya yardımcı olmazsınız.
Nasıl yardımcı olursunuz? nForcible bir yarışa gitmezse, ben şahsen neden gitmediğini merak ederim. Bunu önemserim, araştırırım.
Lütfen okları birbirimize değil, sorunun olduğu yöne çevirelim.
okurların tepkisi bence yazılara verilen tepki emojileri ile az çok anlaşılır durumda. siz farklı bir şey söylemiyorsunuz fakat yazım diliniz ve süreç yönetiminiz fazla agresif ve zaten toplumun şikayetci olduğu sorunları aynı şiddetle karşı tarafa gösterme düşünceniz sizi belkide olduğunuzdan daha saldırgan ve koşuya gerçekten gönül vermiş diğer paydaşlara karşı vurdum duymaz gösteriyor.
aslında etkinlik alanında fiyat politikasından sorumlu yetkililer, organizatörler var konu hakkında şikayeti olan kimseler gidip onlara bu güzel kelime cümleleri direk, doğrudan yüzlerine söyleyebilir.
Aynı şekilde bu kaçak göçek iş yapan, bedel ödemediği halde madalya alan veya yaşattığı sorunlar nedeniyle kendine göre az-çok para verip kayıt olan katılımcıları mağduriyetine sebep olan cesur arkadaşlar etkinlik alanında start bekleyen kişilere “siz para verdiniz ama ben parasız koşacağım benden kaynaklı sorun yaşarsanızda beni bağlamaz! organizasyonu bağlar” diyerek seslenseydiniz. Tepkileri bir de orada görseydiniz.
Organizasyon fahiş fiyatlı diye gidip kayıt olmadan koşmak ne kadar etik olur. Burada bir çok kişinin anlayamadığı şey bu organizasyonların hayır kurumu olmadığı. Onlarda KAR AMACI GÜDEN işletmeler. Yani bu işi para kazanmak için yapıyorlar
( belediyelerin yada kamu kuruluşlarının yaptıklarını hariç tutuyorum).
Bize düşen bizim açımızdan fahiş fiyatlı olanlara, aldığı ücretin karşılığını vermeyenlere katılmamak.
En güncel örnek bu yılki Tahtalı run to sky. Şuanki 27K kayıt sayısı 50 kişi. Yüzlerce kişinin koştuğu 12K lık parkurda 4 kişi. 65K lık yarışta 10 kişi var(kürsü garantili koşu olacak gibi:) 27K lık yarışta toplam 6000€ para ödülü var. 14 Şubat’ta %25 indirim yaptı o da pek işe yaramadı.
Bu organizasyon sizce seneyede aynı fiyat politikasını sürdürebilecek mi? Pahalı organizasyona kimse katılmazsa bir sonraki sene fiyatı düşürmek yada verdiği hizmetin kalitesini arttırmak zorunda kalırlar.
Benim açımdan bir organizasyona kaçak katılmakla marketten ekmek çalmak arasında hiçbir fark yoktur. Birinde malı diğerinde hizmeti çalıyorsunuz. Ama ben CP den hiç birşey alıp yemedim diye düşünülebilir ama yollardaki işaretlemelerin de emek harcanarak asılıp toplandığını unutmayalım.
Kayıtsız koşanlar cep telefonlarına,aylık faturalara,sinemalara ,aidatlara,yemeklere,netflixe,giyime,gıdaya, mtv ye,arabalarına yakıta vs vs para harcamıyorlar mı? mağarada mı yaşıyorlar?
Parayı veren düdüğü çalar diyen Nasrettin Hocayı takdir etmeyen ( BAZI ) yurdum insanı Galata köprüsünü satan Sülün Osmana kahraman gözüyle bakar
Pazar günü bir arkadaşımla haftanın uzunu olan 30K koşumuzu yaptık. Pendik - Bostancı - Pendik. Bostancı’ya yaklaşırken yolun kapatıldığını gördük. WinterRun olduğunu biliyorduk. Yoldan devam etmeyip sahile döndük. Bir süre sonra 10K liderlerini gördük. Yoldan devam etsek kafa kafaya gelecektik. Bostancı balıkçılardan geri döndük. Solumuzda kalan koşuculardan tanıdıklarımıza tezahürat yaptık. Pat diye önümüze bir adam atladı. Herkes yoldan koşuyor siz neden buradan koşuyorsunuz diye hesap sordu Biz para vermedik hakkımız değil dedim ve devam ettik. Yanımıza az su almıştık, dönüş noktasında cp vardı, oradan gidip çok rahat su alabilirdik. Kendimize ve parkurda koşan arkadaşlarımıza olan saygımızdan yapmadık tabii.
Yukarıda bir çok arkadaş yazmış. Tekrar etmeye gerek yok. Ben de bu WinterRun özelinde yaşadığımızı yazmak istedim. Bu arada parkurun ters virajdan karşı şeride geçtiğini gördüm. Yol koşusu için saçma geldi bana. Hızlı koşucuları yavaşlatacak bir düzenleme.
Biz burada bunları yazıp duralım daha neler var arkadaşlar. Belki sizler de duymuşsunuzdur bunu. Kayıtsız koşan kişilerden özellikle İstanbul Maratonu 15K’sında şöyle yapanlar da var maalesef ve hiç çekinmeden de bu yaptıklarını herkese anlatıyorlar. Nasıl olsa 15K’da yaş grubu yok ve kürsü yapamayacaklarını bildikleri için kayıt olmadan başka bir arkadaşının göğüs numarasını renkli fotokopi ile çoğaltıp böylece etkinlik alanına girerek yarışın madalya ve finisher yiyecek kitini alanlar var bu ülkede.
Hocam beni bir tek siz anladınız. Arada anlayıp anlamamazlıktan gelenleri de anlayışla karşılayabiliyorum.
Ben son 2 yıldır fahiş fiyatlı olduğunu düşündüğüm yarışlara katılmıyorum. Ama 2 sene öncesine göre durumun daha kötüye gittiğini gözlemledim. Sporu çok seven bir kişi olarak bu durum benim çok zoruma gidiyor. Bu durumla ilgili benim çözüm sürecinde yeni aşamam bu.
Ya arkadaşlar siz şu anda iyi niyetle yazıyorsunuz çiziyorsunuz da, bu ülkede HMDS Cappadocia 2024 diye bir rezalet yaşandı. Bir tane Türk sporcu katılamadı. Benim bu ve benzeri durumlardan büyük rahatsızlığım var. Çözümün bir parçası olmayacaksanız sorunun bir parçası da olmayın. Çünkü bu yarış bize, katılmamanın çözüm olmadığını gösterdi.
Ha aynı hataları yapıp, aynı sonuca talim edeceksiniz de, istediğiniz kadar uğraşabilirsiniz.
Hala kayıtsız koşmanın savunulmasını anlayamıyorum. Sen,ben,o derken herkes kayıtsız koşsun o zaman. Ama istasyonlardan yararlanmadık diye vicdanımızı rahatlatalım.
Tek bir istisna olabilir diye düşünüyorum. Her zaman antrenman yaptığınız rotada ve hatta aynı saatlerde yarış düzenleniyordur. Yarış var diye rutin antrenmanınızı es geçmezsiniz çıkar koşarsınız. Ama bu durumda bile yarış performansı ile ( Z4-Z5 ) koşacaksanız yarışa kaydolmalısınız.