sizlere özellikle ultra yarışlarındaki zorunlu malzeme taşıma kuralı ile ilgili bir şey sormak istiyorum.
Yarış esnasında taşımak zorunlu olduğumuz malzemelerden biri veya bazıları, istemeden yaris esnasında kırılır (baton), kopar (çanta vs.) veya yanlışlıkla düşürülürse (kafa lambası, şapka, battaniye vs) finişe kadar o şekilde taşınmak zorunda mıdır, organizasyonun değerlendirmesine mi bağlıdır? Fark etmeden düşürülen malzeme için mutlaka zaman cezası vs. olmalı mıdır?
Yarış esnasında kırılan,kopan ne varsa ayakkabı bağı bile olsa taşıyıp zorunlu olmayanları ilk istasyonda çöpe ; zorunlu olanları finişe kadar taşımalıyız.Zorunlu malzeme ile ilgili olarak eğer drop bag varsa orada yenisi ile değiştirilirse eskisi çöpe atılabilir. Sonuç olarak finiş eksiksiz zorunlu malzemelerle geçilmeli.
Farketmeden düşürülen her şey için bir ceza olmalı ancak cezanın içeriği tartışılabilir. Yarışmacı düşürmeyecek tedbiri almakla sorumludur.
Doğada ayak izimizden başka bir şey bırakmamalıyız ve bu konuda en ufak tolerans göstermemeliyiz düşüncesindeyim.
Bence kırılsa veya kullanılmaz hale gelse de zorunlu malzeme bitişe kadar taşınmalı. Mümkünse çalışır bir tane ile değiştirilmeli (destek ekibi veya organizasyon yardımıyla). Farkında olmadan düşen malzemeler için koşucuya ceza verilmeli. Bu ceza diskalifiye kadar ağır olmamalı ama bir şekilde yaptırımı olmalı. Koşucunun malzemesine sahip çıkmak gibi bir sorumluluğu var. Öte yandan iyi niyet ve kötü niyeti ayırmak için bir yöntem bulmak gerekir ki bu pek mümkün değil.
Bence bu konuda bazı gri noktalar var ve bazı durumlarda iş organizasyonun takdirine kalmış. Gerçek hayattan örnek verecek olursak, 2014’te Anton Krupicka UTMB koşarken son istasyonlardan birinde (Trient) malzeme kontrolü yapıldı ve çantasında ikinci feneri çıkmadı. (yarış boyunca iki tane fener ve bunların yedek pillerini taşımak zorunlu). Krupicka önceki istasyonlardan birinde düşürmüş olacağını söyledi ama zaman cezası almaktan kurtulamadı.
Örneğin birçok yarışta göğüs numarasının her zaman önde taşınması ve görünür halde olması zorunlu bir kural. Aladaglar’da dustugum sene gogus numaram kopmustu, neyse ki gordum ve sonraki istasyona kadar cebimde taşıyıp çengelli iğne bulunca yeniden taktım. Ya yarışı önde götüren biri düşse ve çantasındaki düdük farkında olmadan kopsa, sonra kontrolde çıkmasa? Kural direkt uygulanmalı mı yoksa vücudundaki olası yaralar, çantanın durumu, belki şahitler vs. gibi konular değerlendirilip istisna yapılmalı mı?
Çok net durumlarda fazla sorun yok ama bir ultrada olabilecek her şeyi kurallara yazmak mümkün değil, yoruma açık konularda iş organizasyonun insiyatifine kalabilir.
Farklı birşey yazayım.2015’de İznik’de bardağımı yarış esnasında düşürdüm.İstasyonda kola içeceğim,bardağım yok.Görevliye bardak var mı diye sordum ve sağolsun bardak bulup bana kola verdi ama içime işleyen “seni gidi sahtekar” bakışlarını unutamam.
Farketmeden düşürme açıkçası pek net bir durum değil. Eğer başlangıçta veya ara noktalarda başka kontrol olmadıysa kontrolü yapanın malzemenin ne zamandır eksik olduğunu bilme şansı yok. O yüzden nedeninden bağımsız olarak eksik varsa gereğini yapmaları gerekir. Krampon, telefon gibi kritik malzeme için koşuyu durdurabilirler. Batonun zorunlu olduğu koşu olduğunu pek sanmıyorum. Yasak olduğu var, örneğin Kima. Sadece batonlu başlanırsa sonuna kadar taşıma şartı oluyor. Arada bırakılırsa zaman cezası oluyor. Eğer bu şekildeyse ve süre önemli değil denirse kırılan veya kırılmayan batonu bırakma koşanın verebileceği bir karar aslında.
Bence de burada esnek davranmak daha doğru. Bu durumda bütün malzemelerini taşıyan yarışmacılara haksızlık olduğu düşünülebilir -ki zaman zaman ben de böyle düşünüyorum - ama yarışın ve yarışmacının durumuna göre esnetmek daha doğru sanki. Örneğin bu seneki Utmb’de şöyle bir durum yaşandı: Arnouvaz tepelerinde ciddi bir fırtına başladı. Arnouvaz Cp’sine geldiğimizde su geçirmeyen pantalonların ve yağmurlukların giyilmesini şart koştular. Cp çıkışında eksik malzemesi olanların devam etmesine izin vermediler. Bir çok yarışcıda su geçirmez pantalon yoktu. Düşüreni vardı, bir yerde unutanı vardı, hiç taşımayanı vardı. Hakemler yarıştan çekilenlere yönlendirdi bu durumda olanları. Bir çok yarışçıda yarışı bırakanlardan su geçirmez pantalon aldı Kimseye zaman cezası vs. vermediler. Doğruluğu tartışılır
Bence bu oldukça yanlış bir uygulama olmuş. Kurallara göre 1 saat ceza vermeleri gerekirdi. Su geçirmez pantalon zaten bu tür koşullar için zorunlu değil mi? Tam ihtiyaç olan yerde ve zamanda, olması gerektiği gibi kontrol yapıp, sonra kuralı uygulamamak organizasyon adına oldukça kötü bir davranış. Açıkçası güven sarsıcı. Süre cezası uyguladıktan sonra gidip yarışı bırakanlardan alabilirsiniz diyebilirler, sonuçta diskalifiye gerektiren bir durum değil ve CP’de destek serbest.
Adı “ceza” olunca kötü bir şey gibi algılanabilir ama aslında koşanların ve organizasyonun iyiliği için gerekli uygulamalar bunlar. Sadece lafta kalınca ileride daha ciddi durumlar yaşanabilir. Bir çok koşucuda yağmurluk altı olmaması oldukça garip doğrusu, özellikle hava durumu tahmininin yağışlı olduğu düşünülürse.
Kurallar konusunda sadece koşanlara değil kuralı koyan organizatörlere de çok sorumluluk düşüyor. Başka konu başlıklarından birinde kurallarda bardak olmayacak yazılmasına rağmen her CP’de bardak olması eleştiriliyordu (ki haklı bir eleştiri). O bunun yanında devede kulak kalıyor doğrusu