Tuz Gölü' nde koşacaklara naçizane tavsiyeler

Yaklaşan Tuz Gölü Ultra Maratonu öncesinde naçizane tavsiyelerim olacak.
www.instagram.com/alperdalkilicultra ve de fb sayfamda da paylaşımda bulundum.

Okumakta sabreden tavsiyeleri alır, okumadan :+1: etmeyin lütfen :smiley::pray: Orada koştum mu? Hayır ama 2012 yılında katıldığım bir hafta süren, 250 km uzunluğundaki Tuz Gölü geçişli Atakama Çölü Ultra Maratonu’ nda sırtta 10 kg çanta ile koştum, istasyonlarda sadece su vardı, her şey kendine yeterlik üzerineydi. Sonra ne mi oldu, bitti diğer kıtalardaki çöller geldi. En soğuğundan (Antarktika) en sıcağına (Sahra, Gobi…) kadar koştum. #7kıta7ultramaraton projemde 5.kıta olan Avustralya’ da 10 günde 520 km koştum, sıcak hava, sinekler, bitmek bilmeyen mesafelerle yine sırtımda 10 kg çanta ile bitişi göğüsledim. Gelelim tuz gölündeki yarışa ve tavsiyelere:

  1. Yarış öncesi deneyimlemediğiniz malzemeleri yarışta denemeyin, antrenmanda test edin ve onaylayıp üzerinizde taşıyın.
  2. Sıvı alım çantası, torbası (bladder) hortum ayarları vs ile su matarası (flask-yumuşak şişe) denemelerini yarış öncesi yapın. Sonra meme arayan bebek gibi nasıl yaparım da su içerim çabası içine girmeyin
  3. Her 10 dk da bir azar azar sıvı alımına özen gösterin. Susadığınızda telafisi zor olabilir.
  4. Ter ile sıvı ve tuz kaybı oluştuğu için tuz tableti, elektrolit içecekler (formülleri nette bulursunuz), magnezyum-potasyum içeren tabletler bulunsun. Asla yarışta denemediğiniz, güvendiğiniz bir kişi de olsa başkasının uzattığı ürünleri kullanmayın.
  5. Dudak kremi (lip stick) en çok unutulanlardan, yarış için yola çıktığınız andan itibaren kullanmaya başlayın ki alışkanlık yapsın. Tecrübe ile sabittir: Yine unuttum evde vardı 5 tane dersiniz. :smiley:
  6. Kendi yarışınıza odaklanın ve antrenman yaptığınız farklı bir coğrafyadasınız, yanında yüksek temposuna eşlik ettiğiniz kişinin nasıl davranacağını bilemeyebilirsiniz. Bir bakarsınız yarıştan çekilir, temponuz bozulur. Kendini tanı ve kendi yarışını koş.
  7. Zemin oldukça değişken olacak, bazen balçık (sulu çamur) bazen de sert ve sıcak olacak. Yol ayakkabısı yerine arazi uyumlu (daha önce denediğiniz) ayakkabı alın. Bağcıklarını çözülmeye tedbiren 2x bağlayın.
  8. Zemin sıcak, hava sıcak, ortalık beyaz ve yansıma var. Güneş gözlüğü takmam ben demeyin, göz kuruluğu ya da aksi, görme bozuklukları olabilir. Şapka, vizör alın ama mutlaka güneş gözlüğünü de gün boyu takın. Hava kapalı gibi gözükebilir, bir bakarsınız güneş açmış. Gözlüğün kılıfı sertse soket çorap içinde çantanıza yerleştirin. Kaç gram ki?
  9. Güneş kremi kullanın, unutmayın ki faktörü arttıkça içindeki kimyasal da artacaktır kremde. 50+ faktöre gerek yok anlayacağınız. Kollar, bacaklar, yüz (burun özellikle) kremlensin.
  10. Buraya kadar geldiyseniz yarışı da başaracaksınız çünkü sabırlısınız: Yarış öncesi kendinizi çok yormayın ve başarılı geçen koşunuz sonrasında sıvı alımını ihmal etmeyin!

Şansınız bol olsun :smiley:

GÜÇ SİZDE ve SİZDEN BİR TANE VAR, DEĞERİNİZİ BİLİN!

16 Beğeni

Altın değerinde bilgiler teşekkürler.

1 Beğeni