Suunto spartan ultra saatinden satın aldım şu anda kullanmaktayım bir önceki saatim garmin fenix 3 hr modeli idi saat görünüş olarak çok çok iyi kaliteli olduğu belli fakat çözemediğim bir takım şeyler var mesela ilginçtir rota kaydı yok halbuki donanım olarak gps olması yeterli rota kaydı yapabilmesi için sonra adım sayar yanlış ölçüm yapıyor kolumu hafif oynatsam bile sayıyor ama gps takibi kesinlikle garmin fenix 3 hr den daha isabetli neredeyse nokta atışı fakat özellik neden bu kadar kısıtlı anlayabilmek güç optik kalp atım sensörü yok hadi onu anlıyorum göğüs bandı daha profesyonel tahmin yaptığı için suunto tercih etmemiş olabilir ki kesinlikle eski saatimde ölçümler yanlıştı o kadar ki yokuş yukarı çıkarken kalp hızımı 80 gösterecek kadar aynı yerde aynı tempo ile göğüs bandı ile denediğimde nabız 160 a kadar çıkıyordu. saati 2800 tl ye aldım titanium modeli bu kadar para veripte özelliklerin çok kısıtlı olması beni üzmedi değil açıkçası tek tesellim saatin yeni olması ve zamanla güncelleme alacak olması işallah buda dediğim gibi gerçekleşir yoksa tam bir hayal kırıklığı olacak konu ile ilgili bilgisi olan arkadaşlar yorumlarınızı almak isterim herkese teşekkür ederim.
Garmin Fenix 3 de ilk çıktığında öyleydi sayılır. Merdiven sayma vs. pek çok özellik sonradan geldi. Spartan da yeni bir model ve yeni bir yazılım olduğu için bu tür sıkıntılar olması normal. Aslında normal değil ama şirketlerin binlerce liralık cihazlarına alfa beta testçisi olmaya alıştı kullanıcılar.
Rota kaydı olmaması ilginç geldi bana da. Ya menülerde bir yerde ayarı vardır ya da ileriki güncellemelerde gelir o da. Adım sayar da zamanla güncellenir herhalde. Şu var ki kamera ile çekim yaparken yürürken adımlarımı çok iyi ayarladığım için 3 - 4 saatlik çekimde sadece 500 adım saydığı oluyordu Fenix 3’ün. Hani adım doğruluğuna çok takılmayın derim, zamanla optimize ederler. Ama tam kesinliği yok, çok hassas olursa yemek yerken bile sayar, hassasiyet olmazsa da darbesiz adımları saymıyor işte.
Suunto’nun bildiğim kadarıyla ileriki aylarda falan optik nabız ölçerli sürümü de çıkacak. Tabi optik ölçüm de bileği iyice sıkmadığın sürece hataya açık oluyor.
Cevabınız için çok teşekkür ederim ileriki zamanda optik ölçer çıkması iyi ama neden bunda ısrar ediliyorki çünkü kesinlikle ölçümler nabız bandına göre yanlış tamam daha rahat ama yanlış ölçüm ne işe yararki
Bu akşam sağ koluma garmin fenix 3 hr taktım sol koluma da suunto spartan ultra takıp iki saatinde gps performansını karşılaştırdım. isterdimki iki üründe çok iyi performans sergilesin fakat garmin fenix 3 hr suunto spartan ultrayı resmen ezdi iki saatede sahip olduğum için ve suunto daha pahalı olduğu için canım sıkılmadı değil üstelik 200 metrede fazla hesapladı resimlerde gördüğünüz üzere kıyasla garmin daha iyi. anlamadığım nokta ise şu durum böyle iken neden suunto saate bu kadar para istiyorlar
Açıkçası olay fiyata gelecekse bu saatler aşırı derecede pahalı. Hani bizde doların pahalı olmasından dolayı zaten pahalı oluyor ama yurtdışı fiyat olarak da değerinden oldukça yüksekler. Kullanılan 10, 15$'lık işlemci ve yongalarla yapılan saatlerin üretim masrafı hesaplansa üreticiye çok ciddi karlar kaldığı görülecek. Ürün maliyetinden çok verdiği hizmet ve hissettirdiği duygulardan para kazanılıyor bu ürünlerde. Tabi ki renkli ekran bir ürünü de Ambit 3’ten ucuza satmazlar. Bir de piyasaya yeni çıkmış bir ürün ki Suunto biraz da erkenden para kazanmak mı istedi, yoksa erken ürün ile diğer üreticilerin satışını mı kesmek istedi bilmem ama özellik olarak boş halde çıkarılmış bir saat; yazılım güncellemeleri ile doldurulacak daha. Fenix 3 de aynı şekilde çıkmıştı ama biraz daha dolu idi tabii ki.
GPS kalitesine gelince Fenix3 ilk GPS saatim ve ilk aldığımda genel olarak memnunsam da ilk şehir içi performansını görünce hiç hoşuma gitmemişti. Telefondaki Endomondo, Fit vs. uygulamaların performansı ile eşdeğerdi. Sonra da alışıp o kadar önemsemez oldum, bisiklette falan ileri geri kol hareketi olmayınca gayet iyi. Spartan performansı da kişisine göre değişse de çok çok iyi olmadığını Suunto onaylamış zaten ve üzerinde çalışıyormuş. Belki ileriki GPS güncellemeleri ile biraz daha düzeltilir ama aşırı bir fark da olmaz.
Resimde de bir çok yüksek bina var ki bu binalardan yansıyan GPS sinyalleri sapmalara sebep olabiliyor. Binalar arası boşluklar ile de sapmalar iki saatin çizgilerinde de görünen zigzaglara dönüşüyor. Fenix de çok iyi bir iş yapmamış aslında da Suunto biraz sokakları karıştırmış.
Bir daha bir deneme yaparsanız ikisinin de eşitlenip A GPS verilerinin güncel olmasından emin olun. Bir de iki saati de aynı kolunuza takın ki farklı yöne bakan yüzler baya fark yaratabiliyor.
cevabınız için teşekkür ederim aslında dediğiniz doğru iki saatte aynı kolda olmalıydı bu ciddi fark yaratır şöyle yapacağım önce bir saatle gideceğim sonra aynı yolu diğer saatle gideceğim ki şartlar tamamen eşit olsun o zaman daha net olur özellikleri arttırılırsa güncellemeler ile o zaman çok iyi bir saat olur ama şunu kesinlikle diyebilirim gerek ekran kalitesi olsun gerekse ışık olsun garmine göre çok daha kaliteli ama işte özellik olarak çok kısıtlı
GPS uyduları Dünya etrafında dönen uydular, farklı zaman aralığında saatlerin yakalayacağı farklı uydu sayıları ve uydular sonuçları değiştirir. En iyi test iki saatte aynı anda aynı kolda olmalı.
Bugün tekrardan aynı yolu sadece suunto spartan ultra ile yürüdüm dün garmin fenix 3 hr saatimi taktığım koluma taktım aslında ikisini aynı anda takacaktım ama saatler çok büyük olduğu için abes olur diye takıpta çıkmadım bugünkü sonuç daha iyi ama yinede garmin fenix 3 hr kadar iyi değil.
Kayıt süreleri de önemli. Fenix3’ün nabız bandını unuttum diye bir koşumda kayıt modunu smart olarak ayarlayıp unutmuşum. Baya doğru çizgiler çiziyor, binalara rağmen zigzaglar çizmiyor vs. Ama saniyelik kayıt modu da ufak dönüş vs. bile yakalayıp gösteriyor, gerçi bina yansımalarından da zigzag çiziyor sonra.
Şöyle saatin ayarlarında gps ile baglantı kurma anlamında 3 farklı ayar bulunuyor .Bu 3 ayar aktivite esnasındaki iz in dogruluğunu direkt etkiliyor.Saatlerin ayarı aynı hassasiyet durumunda karşılaştırılması gerekir diye düşünüyorum.