Sekizinci km'de ne oldu?

Herkese iyi pazarlar.

Yaşadığım minik sakatlık sonrası yaklaşık bir senedir en uzun koşum 7km olacak şekilde düşük nabızla koşmaya çalışıyorum. Nabzı 150nin altında tutmaya çalışınca da tempo 7:00/km civarında oluşuyor.

Dün ilk defa mesafeyi 9km’ye çıkardım. Yine bilindik şekilde ilerledi her şey ve 8inci kilometrede bir ferahlık geldi. Nabız düştü. Hissiyat olarak da çok ama çok daha rahat hissettim ve rahat bir şekilde tamamladım.

Strava’da verilere bakınca; 8inci kilometrede ferahlamış, ve 9uncu kilometrede koşunun en rahat kısmını yaşamışım. 5inci ve 6ıncı kilometrelerde daha yavaşken daha çok nabız varken, sonrasında bir tık da olsa hızlı olmama rağmen nabız düşük gösteriyor.

Merak ettiğim şey orada ne oluyor? 7km’nin üstüne çıkınca yeni vücudumuzda farklı bir özellik mi açılıyor nedir yani? :slight_smile:

Bu arada unutmadan: Koşu sırasında herhangi bir gıda almadım, aralıklarla yudum yudum içerek toplam 330ml su tükettim. Son öğünüm de koşudan 4 saat kadar önceydi.

Split başına pace tablosunu da buraya iliştireyim:

1 Beğeni

Belirli bir hızda kalmak için belki vücut kendini kasıyordur. Çok belirgin fark yok.

4km 7 pace giderken 5 ve 6. km’lerde 6.40 pace’e düşsen benzer durum gözükebilir. Deneme sayısı arttıkça belki yorumlamak daha kolay olur.:running_man::running_man::running_man:

1 Beğeni

Önümüzdeki Cumartesi göreceğiz umarım tekrarını :slight_smile:

1 Beğeni

Öncelikle geçmiş olsun.
25 yıldır koşan ultra bir öğretmen abimiz var. Bu soruyu ona sormuştum. Bende koşuya yeni başladığım zamanlar. 5-6 kmye kadar koşu zor geçiyor ve daha sonra ki kmlerde daha rahat koşuyordum. Bu durumu ona ilettiğimde "Tamamen kondisyona yada koşu öncesi ısınmaya bağlı, zamanla Bu durum 1-2 km lere inecektir " dedi ve aynen öyle de oldu

5 Beğeni

Teşekkür ederim, mantıklı geldi.

2 Beğeni

Koşudan önce ısınma hareketlerinin temel amaçlarından biri kalp hızını artırarak vücudu karşılaşacağı dolaşım yüküne hazırlamaktır. Çünkü biraz sonra kaslarınız deli gibi oksijen ve glikoz-yağ asidi isteyecek. Bu durumu bir aracın sıfır kilometreden 120 km hıza çıkmasına benzetebilirsiniz. İlk viteslerde araç zorlanır, motor çok ses çıkarır ancak belli bir hıza geldiğinizde ve vites büyüttüğünüzde ve hızı sabitlediğinizde araçtaki rahatlamayı hissedersiniz. Artık aracın motoru ısınmış ve devir oturmuştur. Vücudumuzda da durum buna benzer, kaslara ihtiyacı olan dolaşımı sağlamak, sinir sistemini adapte etmek ve enerji metabolizmasını yoluna koymak için zamana ihtiyaç duyar. Koşudan önce kalp hızını artıracak şekilde ısınma hareketleri yaparak ve koşuya düşük tempo başlayıp sonra artırarak ilk kilometrelerdeki zorlanma hissini azaltabilirsiniz. Zamanla rahatlama hissi de erkene çekilebilir, sağlıklı koşular diliyorum…

6 Beğeni

Tamda budur bende herzaman kendime vurgularım, içimizdeki nitro devreye girmek zorunda kaliyor. Şaşırtıcı bir gerçek bunu koşan yaşıyor ve biliyor.

3 Beğeni

Steady state durumu olabilir. hatta bana kalırsa öyle… lakin kişinin form durumuna ve yapıyor olduğu egzersize göre süresi - mesafesi - zamanı değişebilir.

en kısa tabirle alınan oksijen ile kullanılan oksijenin dengelediği durumdur.

4 Beğeni

Runners high olabilir mi

1 Beğeni