Rize/Kaçkar by UTMB

Herşey pahalı, insan hayatı hariç.

Ürün kalitesi açısından 3. Dünya ülke mallarına, İsveç İsviçrede yaşar gibi Çinli asgari ücretle çalışandan hallice maaşımızla Abd vatandaşı gibi dünyanın lideri hislerliyle ödeme yapıyoruz.

16 Beğeni

Parkurda emeği geçen @caner ve ekip arkadaşlarına bir Oryantiringçi olarak ayrıca teşekkür etmek istiyorum. (İşaretlemelerde ki turuncu beyaz Oryantiring bayrakları çok şıktı) Bizler sadece 5-10 saat koştuk belki ama o ve ekip arkadaşları aylarca parkurları ilmek ilmek dokudular. @bikeg not düşmesi ile öğrenmiş olduğum tüm ipli, ipsiz geçişlerde ki bu isimsiz kahramanlara buradan bir kez daha teşekkür ediyorum.

6 Beğeni

100K parkuruna kayıt olup 50K koşanlardanım. 2024 Eylül’ünde kayıt olup, 2025 Eylül’ünde yarış koştuk. Bu süreçte burada da hep yazdık, sitede de sosyal medya paylaşımlarında da hep eksikler ve yanlışlar vardı. Parkur detayları bile geç geldi. Türkiye ayağının patika koşusu tecrübesi olmadığı çok belli oluyordu. Son hafta hava koşulları, iptal olacak mı parkur kısalacak mı sorunsallarında sürekli zorunlu malzemeler değişti her seferinde bazı kısımlar yanlış oldu ya da yanlış tercüme edildi.

Yarışa ekip olarak çok iyi hazırlandık. Uludağ 66’yı antrenman olarak koştuk. Uludağ’a ekip olarak yarış dışı 4-5 kez gidip zirve hattını içeren uzun koşular yaptık. Antrenmanları iyi yapınca ve Rize planını da aile ve tatil odaklı yapınca yarışın iptali ihtimali biraz moralimizi bozdu. Rize’ye çarşamba gecesi vardık ve sabah 100K parkurunun iptal olduğunu öğrenerek uyandık. En azından yarış iptal değil dedik ve 50K koşmaya odaklandık. Çamlıhemşin’i ve Ayder Yolu’nu perşembe günü görünce yaşanan afetin etkilerine ve çalışmalara şahit olduk.

• Yarış kiti almaya gittiğimizde bana denk gelen görevli yağmurluk, su bardağı ve termal battaniye kontrolü yaptı sadece. Herkesin bahsettiği gibi sadece numara ve çanta aldık, ayrıca koşucu ve destekçi bilekliği aldık. İade edilmek üzere zorunlu malzeme olarak takip cihazı aldık. Bu noktada kimse finiş için dropbag çantası vermedi. Benim de sormak aklıma gelmedi.

• Kit alanı ve fuar alanı yağmurun etkisiyle biraz çamurlu bir alandı ama fuar alanı çeşitliliği güzeldi. (Sipariş ettiğim tuz tableti dışında herhangi bir alışveriş yapmadım). Fuar alanının yanındaki yiyecek ve hediyelik satılan alan gereksiz pahalıydı.

• Cuma gecesi 22:00 sularında instagramdan “bugün dropbag çantası alamayanlar yarın sabah 06:00’ya kadar alabilirler” diye paylaşım yaptılar. Otoparktan start alanına giden servisler 6:00’da kalkmaya başlayacağı için finiş için hazırladığım kuru kıyafetleri arabada bıraktım. Servisler otoparktan sorunsuz kalktı ama starta uzak otoparka yakın konumda bizi indirerek yarış öncesi uzun sayılacak yokuş yukarı yolu bize yürüttüler. ( muhtemelen protokol güvenliği için )

• Yarış startı şuana kadar gördüğüm en güzel en motive edici starttı açık ara. İstiklal Marşı okunması, etkileyici bir tulum sesi, ateş ve dumanlar ile Unstoppable şarkısı çok iyi hazırlanmıştı.

• Start sonrasında anlamsız 3.5 kilometre civarı bir loop attık ve tekrar starttan geçtik. Parkurda git-gel kısımları, asfalt ve beton yollar olsa da parkur geneli gayet güzeldi. Sis manzaraları görmemizi etkilese de hayatımda bu kadar şelale ve dereyi arka arkaya başka yerde görmedim. Hava gerçekten sertti. Daha çok yürürken giydiğim kalın içlik, kışlık uzun kol ve yağmurluğa rağmen yer yer üşüdüm ve öksürdüm. Hatta yarış sonrası da 3-4 gün öksürük devam etti.

• İstasyonların konumları ve içerikleri yeterliydi. İçerikler çeşit olarak Uludağ ya da Kapadokya kadar olmasa da miktar olarak çoktu. Kullanmadım ama ISO içecekler vardı. Bölgeye uygun harika sütlaç vardı. Zorunlu malzeme olarak kaşık taşısak da sütlaç yanında tek kullanımlık kaşık verdiler.

• Her dönemeçte, her kritik yerde elinde telsizler ile kırmızı montlu görevliler vardı. En fazla görevli gördüğüm yarış da kesinlikle bu yarış oldu.

• Madalyadaki First Edition detayı güzel olsa da madalyayı; bu kadar desteğin olduğu ve katılım ücretinin yüksek olduğu yarışta yetersiz buldum. 20-50-100 için ortak madalya tasarlanmış ve sadece askı kısmında parkur detayı yazılmış. Küçük bütçeli bir yarışta bunu eleştirmem ama bu yarışta ayrı madalya olmasını beklerim.

• Finiş alanında soğuk makarnayı yiyemedim ama en azından çorbayı içebildim. Çorba da soğuktu ama tadı en azından fena değildi.

• Parkur boyunca işaretlemeler çok çok iyiydi. İşaretleme ve gerekli yerlerdeki ip geçişleri yeterliydi. Her tehlikeli yerde yine mutlaka görevli/ler vardı.

• Yarış bittikten sonra start öncesinin aksine servisler güzel ve yakın noktaya kadar çalışıyordu.

• Rize ve coğrafyası çok hoşuma gitti. Yıllardır Alper’in yarışına da uzak olduğu için gitme cesareti gösterememiştim. UTMB’de aksilikler olsa da coğrafyayı çok sevdiğim için tekrar gitmek isterim Kaçkar’lara ama en büyük sorun benim için uzaklık yine.

• Birçok noktada mobil tuvaletler vardı. (istasyon dışı da vardı)

• 100K parkurunun iptal edilmesini 50K koşarken haklı buldum. Koştuğumuz rakımlarda bile Kaçkar havası gerçekten zorluymuş, 100K parkuru rakım olarak kar olmasa bile zorlardı. Şayet iptal olmasa DNF oranı çok yüksek olurdu bence.

• Organizasyonun açıkçası rezil olduğunu düşünmüyorum. Mevcut şartlarda totalde iyi iş çıkarıldı.

• 100K’nın iptal olması nedeniyle gelecek yıl için verilen indirim yetersiz ve az geldi bana da.

Yarışlarda bu laubaliliği hiç sevmiyorum ben de. Aynı arkadaşlar ben CP’ye vardığımda kendilerini komik sanarak cutoff süresine 3 dk kaldı, hemen çıkmanız lazım şeklinde espri yapıyordu. ( O istasyon için cutoff’ya yaklaşık 4 saat vardı o sırada )

16 Beğeni

Yarış hakkında birşeyler yazacağım ama biraz daha zamana ihtiyacım var,şu anda çok yoğunum.Ufak bir bilgilendirme yapayım.Yarış haftası bölgeye doyamadığım için geçen Cumartesi Kavrun’da kamp yapıp,pazar günü Çeymaçkur yaylasına gidip deniz gölüne kadar iptal edilen parkuru tersten gideyim dedim.Güzel güneşli bir hava vardı.

50k parkurunu koşanlar bilir,patikadan Çeymakçur’a giderken araba yoluna bağlanıp cp’ye gittiğimiz noktadan önce Çeymakçur gölüne ,sonra da Deniz gölüne gitmeye karar verdim,yani iptal edilen rotada ineceğimiz bölümü tersten tırmanmaya başladım.

Çeymaçkur gölüne yaklaşırken 2500m rakım civarı 2 hafta önce yağan kar patikayı kapatmaya başladı,yine patikada daha 2-3 günlük ayı boku eşliğinde göle vardım ki,patika 100m aralıklarla ayı boku kaplıydı.

Çeymaçkur gölü 2700m rakımda ve patikada 15cm civarında kar vardı.Toprak sıcak olduğu için hala kar laçka bir kıvamdaydı,çıkarken her adımda 2 adım ileri 1 adım geri kayılıyor bu kadar yüzden.Bu özellikle inerken sorun çıkartıyor,karda aşağı doğru giderken zemin kaydığı için karın altında kalan taşlar ayağı burkmaya çok müsait.Ayağımda bot olduğu için bileklerim etkilenmedi ama koşu ayakkabısıyla o karlı kaygan zeminde bilekleri burkmamak zor.

Çeymaçkur gölünden sonra Deniz gölüne gitmek için 2900m deki geçiti aşmak lazım,Deniz gölüne vardıktan sonra da Mezovit’e gelmek için 3200m deki geçidi aşmak lazım ki ,2700m de 15cm civarı olan kar 3200m de 60cm civarında ve yine dediğim gibi kar laçka bir kıvamda olduğu için çıkmak ve inmek çok ama çok zor.İptal edilen rotada benim anlattığımın tersine bir rota yapacaktık,yani önce Mezovit’ten 3200m geçidine çıkıp sonra aşağı doğru Çeymaçkur gölüne doğru gidecektik ki,o şartlar ve zeminde imkansıza yakın bir şey,çığ riski de özellikle 2900 ve 3200 geçişlerinde çok muhtemel.Yani uzun lafın kısası iptal edilen rotanın bu şartlarda yapılma imkanı hiç yoktu.Drone görüntüleri bana ait ve iptal edilen rotanın durumu bu.

28 Beğeni

100 K için kayıt yaptırmıştım. İptal olduğunda 50 K bana o an için anlamsız geldi, motivasyonum kayboldu. Seneye giderim fikriyle iptal ettim. Yazınızı okuduktan sonra, acaba gitsem daha mı iyi olurdu diye düşünüyorum. Belli ki çok zorluklar çekilmiş, hepsinden kurtulmuşum, ancak olumlu anlamda çok daha fazlasını da kaçırmışım. Anlaşılan hatalı bir karar vermişim. Tüm katılanları tebrik ediyorum.

8 Beğeni

Güvenlik konusunda 10 numara önlemler vardı. Gerçekten normal şartlarda mükemmel bir parkur olurmuş. @fatihtosun hocam seneye uygun tarihlerde daha kalabalık olacağını düşünüyorum.

4 Beğeni

8 Beğeni

TRT’de yayınlanan belgesel dışında birde UTMB’nin çektiği Kaçkar belgeseli var. Bu akşam ilk olarak Eurosport 1"de yayınlandı. Yarış sırasında çekilen parkur görüntüleri ile koşucular ve UTMB yarış direktörüyle yapılan röportajlardan oluşuyor. Ben beğendim, yarışın genel atmosferini güzel yansıtmışlar. Tekrarı yarın sabah Türkiye saati ile 10:30’da Eurosport 2 kanalında yayınlanacak.

6 Beğeni

Ben de baştan sona keyifle izledim. Bizlerden çok koşucuyu rahatça gördüm. Parkuru ve coğrafyayı çok güzel göstermişler. Yabancı yarış parkurlarını tvde izlerken imrenirdim, seneye güzel tarihte olsa da yeniden gitsem diye düşündüm izledikçe.

6 Beğeni

Sitede yeni tarih olarak 11-13 Eylül 2026 olarak açıklanmış. Kayıtlar yakında açılıyormuş.

10 Beğeni

Keşke eylül başı olsaydı direk, daha garanti olurdu.

2 Beğeni

Bu seneki havayı görünce ve bölgeye hakim arkadaşların yorumlarını okudukça temmuz sonu ya da ağustos başı hissiyatı oluşmuştu bende. Ağustos sonu ana UTMB yarışları olduğu için o tarihlere yaklaşmazlar sanıyordum. Tarih çakışması dertleri yok anladığım kadarıyla. Run.bo yarış takvimine göre Kaçkar UTMB ile aynı gün Wild Strubel by UTMB de koşulacak.

4 Beğeni