Merhaba,
Geçtiğimiz aylarda aralarında ISF (Uluslararası “skyrunning” federasyonu) başkanı, ITRA (uluslararası “trail running” birliği) sekreteri, ve Killian Jornet’nin de bulunduğu 7 kişilik bir ekibin imzasıyla, “patika koşuları derecelendirmesi” (Trail Running Label) başlıklı bir çalışma yayınlandı.Eminim çoğunuz görmüştür.
Çok toparlayıcı olduğunu düşünüyorum o çalışmanın, o yüzden hem Türkçe bir özeti olsun diye hem de Türkiye’deki dağ/patika yarışlarından örneklerin o çerçevede nereye oturtulabileceğini görmek için kendi bloguma bir yazı hazırladım.
Umarım yararlanan olur.
Selamlar sevgiler
kategoride çamur oranından hiç bahsedilmemiş galiba buda eklense iyi olur diye düşündüm. çünki ben mud race tadındaki (örnek kışın çekmeköy, geyik) yarışlardan pek keyif aalmadım çamur nedeniyle dolayısıyla önceden bunu bilmek güzel olurdu.
Hava koşulları ve başka bir kaç faktör daha aslında zorluk derecelendirmesinde göz önüne alınıyor. Benimki özet niteliğinde olduğu için orada yok, ama linkteki orjinal metinde bu gibi ek faktörler de var.
Ancak “çamur” gibi bir kategoriye ben rastlamadım. Dağcılık ya da alpinizm açısından akarsu geçişleri vb. dışında sanırım arazinin ve mevsim koşullarının doğal bir parçası olarak kabul edilecektir.
Macera yarışları kısmını ise bilemiyorum.
Skyrunning tercümesi için “irtifa koşusu” deyimi kullanılabilir diye düşünüyorum.
Çünkü bu yarışların temel olgusu hep irtifa kazanımı üzerine kurulu oluyor
Güzel haber, güzel post ve çalışma. Teşekkürler.
Bu arada dikkatimi çeken ilginç bir nokta var. Son zamanlarda bu yaklaşıma/tanıma birden çok yerde tanık oldum. Biz 42,195’den uzun her yarış ultramaratondur (ultradır) diye konuşuyoruz ama bu anladığım kadarıyla yavaş yavaş değişiyor. Burada da dikkat ettiyseniz maraton mesafesinden 100km’ye kadar “long” (uzun) demeyi tercih etmişler. 100+ için ultra kavramını kullanmışlar. Sanırım bu yaklaşım yavaş yavaş yaygınlaşacak. Ne dersiniz?
Ben de bu yaklaşımın doğru olduğunu düşünenlerdenim.
“Ultra” kelimesini 3 basamaklı mesafelere sahip yarışların daha çok hak ettiğini düşünüyorum.
Aksi takdirde 45k bir yarış ile 320k mesafeli PTL gibi yarışlar aynı kefeye konmuş gibi oluyor sanki
Ben çok katılmıyorum. 80Klık bir efor sarfettikten sonra ultra koştum diyemezsek yazık olur sanki. 60K ve üstüne ultra, 100 ve üstüne daha başka bir terim bulunsa çok güzel olur
Bu girişim böylece kalmış. Bir şeyler yazayım da konu konuşulsun.
ISF sitesinde (http://www.skyrunning.com/) kriterleri belirtmişler ama tabloya dökünce çok anlamlı gelmedi. Mesele Aladağlar’ı bir yere oturtamadım.
Ayrıca Türkiye’deki yarışlar acaba başvuruyorlar mı ISF’e? Sonuç var mı? Merak ettim…
Selam,
Derecelendirme işinde üç faktör (Mesafe, Yükselme, Teknik) kullanılıyor (Bkz ilgili derleme). Bunlara bir de irtifayı da eklemek gerekiyor. Bu derecelendirmeden sonra is koşuların adlandırılmasına geçiliyor.
Koşunun adlandırmasına gelince, Aladağlar genel tanımda skyrunning içerisine giriyor.
Yani “II ile V derece arasında değişebilen Orta ya da yüksek irtifada, teknik zeminde gerçekleşen koşular.”
Skyrunning koşuları da ISF tarafından adlandırılıyor.(Mert’in tablosundaki gibi)
Tüm bunların birleştirilmesi ile Aladağlar koşusunu şöyle tanımlayabiliriz:
Orta/yüksek irtifada ve Orta mesafede, 3000m+ elevation ile koşulan, III derece teknik zorluğa sahip bir “Ultra Skymarathon” koşusudur.
Bu aradaTürkiye’deki sky koşuların ISF tarafından tanınması ve ulusal sky runner serilerinin koşulması için yavaştan işe başladık. ISF ve UIAA (uluslararası alpinizm federasyonu) geçtiğimiz yıl ortak çalışma kararı aldı, biz de Türkye’de benzeri bir yapıyı kurmayı hedefliyoruz. Umarım seneye bu konularda yol almış olacağız.
İSF başvuru için ülkede 4 sky yarışı istiyormuş.Erciyes,Aladağlar,Tahtalı yanına 1 sky daha geliyormus.(yeri süpriz olsun) .Seneye müracaat yapılacakmış.
Kaynak;SkyErciyes Organizasyon Komitesi
Uludağ Sky Run da başlayacak unutmayalım
Selam Mert
Burçak ın da söylediği gibi bir çalışma içerisindeyiz ve umarım güzel sonuçlar alacağız.
Bireysel olarak herkes başvurusunu yapsa da 4 yarış olması gerektiği belirtiliyor ISF Türkiye için.
Umarım ileride daha da güzel parkurlar bizlere katılır ve sizin için daha güzel lokasyonlar oluşur.
Başlık uzun süredir sessiz ama aklıma gelen bir fikri paylaşmak için uygun bir yer gibi geldi.
Herkes biliyor mu bilmem tırmanış sporunda da bir derecelendirme söz konusu. Serbest tırmanış ve bouldering için farklı dereceler mevcut. Tırmanılan rotanın derecesini genelde rotayı ilk tırmanan kişi belirliyor. Tamamen subjektif. Tırmanan kişi 7a derse 7a. Sanırım bazen bir başkası tırmandıktan sonra küçük bir fikir alışverişi ile bazı değişiklikler olabiliyor ama neredeyse her zaman ilk çıkan, rotayı açan ne derse o oluyor.
Bu konuyu aklıma getiren geçtiğimiz günlerde Adam Ondra’nın bu derecelendirme sistemi ötesinde, yani dünyanın en zor rotasına tırmanması haberi oldu. Epey uzun zamandır denediği rotayı çıktığında derecelendirme sisteminin en üst seviyesindeki 9b+'ın rota için yeterli olmadığını fark edip 9c dedi. Böylece bir seviye daha eklenmiş oldu. Ondra tırmanış dünyasında öyle manyak işler yaptı ve yapıyor ki kimse bu konuyu tartışmaya açmaz sanırım (açan oldu mu bilmiyorum).
Her neyse, biz dönelim koşu dünyasına. Haberi okuyunca “acaba yükseklik kazanımı, irtifa, mesafe gibi matematiksel şeylerle uğraşmasak da işin erbabı rotayı koşup ona bir derece mi verse” diye düşündüm bir an. Biliyorum tırmanıştan çok farklı. Çünkü orada o rotayı çıkabilen tek (veya çok az insan oluyor) burada ise parkuru (zaman verilirse) çok sayıda insan bitirebilir. Evet koşu parkurlar için bu çok uygun bir yöntem değil ama ilginç bir düşünce deneyi.
Sizce böyle bir şey olabilir mi?
Bence pek olmaz
Yalnız tırmanış derecelendirmelerinden örnek alınabilecek bir şey var bence, o da çoklu derecelendirme. Çok ipli rotalarda her ip boyu nasıl ayrı derecelendiriliyor, rotanın da genel ve en zor derecesi oluyorsa, patika (dağ, sky, vb.) koşu rotalarında da etap etap ayrı derecelendirmesi olsa çok iyi olurdu.
Etap etap derecelendirme güzel fikirmiş.
Tabii canım olmaz, bir sürü uyumsuz durum var da işte farklı bakış açıları çıkar mı demiştim… Ki çıktı mesela senden
Gerçekten güzel olur böyle bir uygulama olsa. Her etabın farklı karakteri var sonuçta, sadece profil yeterli bilgi vermiyor.
Organizatörler, duyun sesimizi!