Öldükten sonra yaşamak ister misiniz? - ANKET

  • Evet, organlarımı bağışlayarak
  • Hayır, organlarımı bağışlamam

0 oylayanlar

Organ bağışı nedir?
Yaşayan veya ölen bir kişinin organ ve dokularının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin verilmesi organ bağışıdır.

Ne zaman organlarımı bağışlayabilirim?
Burada iki durum söz konusu olabilir; Kişi hayatta iken kendi serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra organ ve dokularının ihtiyacı olan hastalar için kullanılmasına izin verebilir veya hayatta iken bu konuda bir beyanda bulunmamışsa yine tıbben yaşamı sonar erdikten sonra yakınları tarafından organ ve dokuları bağışlanabilir. Bu işlem ölüden (kadavra) canlıya organ bağışıdır. Kişi hayatta iken kendi serbest iradesi ile bir böbreğini veya karaciğerinin bir kısmını ihtiyacı olan bir hasta için bağışlayabilir. Bu işlem de canlıdan canlıya organ bağışıdır.

Organ bağışı için nereye başvurabilirim?
Canlı vericiden organ bağışı için alıcı adayı hasta ile bir organ nakli merkezine başvurmanız yeterlidir. Öldükten sonra kullanılmak üzere organlarınızı bağışlamak için büyük hastanelerin organ bağış ünitelerine ya da Türkiye Organ Nakli Vakfına başvurabilirsiniz. Burada iki tanık huzurunda bu isteğinizi beyan ederek imzalayacağınız organ bağış formu ile size bir organ bağış kartı verilecektir. Bu konuda ailenizi de bilgilendirmek daha sonradan çıkacak karışıklıkları önlemek açısından faydalı olacaktır. Dilediğiniz zaman organ bağış ünitesi olan bir hastaneye başvurup organ bağış kartınızı iptal ettirebilirsiniz.

Organ bağışı için yaş sınırı var mıdır?
Organ nakli yasasına göre canlıdan canlıya organ bağışında 18 yaş altındaki kişilerden organ alınmaz. Ancak, kadavradan yapılan bağışlarda yaş sınırı yoktur. Ölen bir yenidoğan bebeğin bağışlanan organları kullanılacağı gibi doksanlı yaşlardaki bir vericinin de organları kullanılabilir.

Ölen bir kişinin organları alınırken vücut bütünlüğü bozulur mu?
Yaygın inanışın tam tersine ölen bir kişinin bağışlanan organlarının başka hastaların tedavisinde kullanılabilmesi için organ çıkarım ameliyatının normal ameliyathane koşullarında ve normal ameliyat tekniklerine göre göre yapılması gereklidir. Tıpkı canlı bir insana ameliyat yapıyormuş gibi multidisipliner bir yaklaşım ile işlem yapılır. Eğer karın içi organlar çıkarılacaksa göbek üstü ve altı bir orta hat kesisi ile, kalp ve akciğerler çıkarılacak ise göğüs kafesi ön duvarından yapılacak bir orta hat kesisi ile organlar çıkarılır. Yine normal ameliyat teknikleri ile gayet özentili bir şekilde cilt kapatılarak cesede bir saygı içerisinde temizliği yapılarak morga gönderilir. Görüldüğü gibi burada cesedin parçalanması veya vücut bütünlüğünün bozulması gibi bir durum söz konusu değildir.

Organ bağış kartı taşırsam bir gün ölmeden organlarım alınır mı?
Organ bağış kartı taşıyan bir kişi, hayatının herhangi bir döneminde ağır bir sağlık durumu nedeniyle acil servise getirilirse acil hastaya yaklaşım prosedürleri gereği öncelik ağır hastaya verileceğinden tüm imkanlar seferber edilecektir. Genel durumu çok kötü bir hastanın üzerinden organ bağış kartı çıktı diye göz ardı edilmesi durumunda beyin ölümü gelişse bile iyi bakılmadığından dolayı organları kullanılamayacak durumda olacaktır. Dolayısıyla üzerinden organ bağış kartı çıksın veya çıkmasın en ağır hasta en öncelikli hastadır. Milyonda bir yaşam şansı bile olsa bu öncelikten dolayı hasta yaşam şansını kullanır, aksi halde bu iyi bakıma rağmen beyin ölümü gelişmişse zarar görmemiş organlarının başka hastaların tedavisinde kullanılma ihtimali olur.

Öldükten sonra kullanılmak üzere bağışladığım organlarım satılır mı?
2238 Sayılı organ nakli yasasına göre organların satılması yasaktır ve cezai müeyyide gerektirir. Ölen kişilerin bağışlanan organları Sağlık Bakanlığı Organ Nakli Ulusal Koordinasyon Sistemi içerisinde belli bir dağıtım düzenine göre paylaştırılmaktadır. Sistem açık ve çok kontrollü bir şekilde çalıştığından bağışlanan organların herhangi bir ticari döngüye girmesi mümkün değildir.

Bağışladığım organlar adaletli bir şekilde ihtiyacı olanlara nakledilir mi?
Ölen kişilerin kişilerin bağışlanan organları Sağlık Bakanlığı Organ Nakli Ulusal Koordinasyon Sistemi içerisinde akademisyenlerden oluşan bilimsel danışma komisyonlarının belirlediği kurallar ve prensipler çerçevesinde organ nakli merkezlerine ve hastalara tahsis edilmektedir. Irk, din, dil, cinsiyet ve statü farkı gözetmeksizin kurallar katı bir şekilde uygulanarak organlar en uygun hastalara adalet ve şeffaflık ilkeleri çerçevesinde nakledilmektedir.

3 Beğeni

Organ bağısı yapalım gerçekten çok önemli. 75 milyonluk bir ülke olmamıza rağmen Dünya sıralamasında gerçekten çok gerilerdeyiz. Bunun en önemli sebebi maalesef eğitim sistemimiz ve bu tarz konularda bilinçli olmamaız. Ayrıca diğer bir sebebi de halk arasında yayılmış olan dinen uygun olmadığına dair bilgiler ancak dinen organ bağışı sorun değildir.
Yıllar önce askeri kimlik kartı çıkarılırken organ bağışı konusunda bilgi istenmişti ve kimliklerimizde organ bağışı için izin verdiğim yazıyordu tekrardan araştırmakta fayda var.

1 Beğeni

Çok önemli bir konu olmasına rağmen koşu ve beraberinde spor dışına cikilmamali.Bu anket/paylaşım başkasına spor dışında bir konuyu gündeme getirme hakkı taniyacaktir.Birisi görme engelliler için kitap okuyalım diğeri kışın sokakta yaşamak zorunda olanlara yemek dagitalim diyebilir.Sonrasında işin önüne geçmek zorlaşır kirilganlik alınganlık olur.Ben derim ki bu anket kaldırılsın ve spor dışına cikilmasin.Toplumsal duyarlılık ve farkindalik için çok çeşitli ve yeterli sosyal mecra var olduğunu düşünüyorum.

5 Beğeni

Biz de konunun cok onemli oldugunu dusunuyoruz ama yukarida da bahsedilen sebeplerle kitlemeyi uygun gorduk. Herkesin hassas oldugu ve onemli oldugunu dusundugu kosu disi farkli konular mutlaka vardir ve hepimiz bunlar icin ayri konu acarsak islevden uzaklasabiliriz. Konunun hem onemi hem de ornek olmasi acisindan silmeyip kilitlemeyi daha uygun gorduk.