Koşu formumun analiz videosunu değerlendirir misiniz?

Maraton fuarında asics’in video uzerinden adım analizi yapılan etkinliğine katıldım.

IT band problemi yaşayan birisi olduğum için pose running ve midfoot landing e özen göstermeye çalışıyorum. Ama videoyu görünce hâlâ ilk topukla yere temas ediyor olabilirim diye düşündüm. Emin olamadığımdan sormak istedim.

Ve uygulama, over pronation teşhisi koydu (ekranın sağ altı). Bu ayakkabılardan almak dışında bir çözümü var mı bunun? (Özel Egzersizler ya da buna göre over pronation tabanlık almak gibi)

Video linki :

Başka bir öneriniz (hamstringim, calfim zayıf, koşu formum yanlış vs. ) varsa da öğrenmek isterim.

Çok Teşekkürler.

2 Beğeni

Benim bugüne kadar okuduklarımdan edindiğim izlenim, koşu formunun çözüm gerektiren bir sorun olmadığı, çok kişiye özel bir niteliği olup, "iyi"leştirmeye çalışsanız bile bir süre sonra eski formuna dönme eğiliminde olduğu yönünde. Siz koşmaya devam ettikçe vücudunuz koşu formunuzu optimize ediyor zaten.

Buyrun tüm zamanların en iyilerinden Haile Gebrselassie’nin koşu formu ve analizi:

Bu da uzmanların bile videoda gözlemledikleri koşu formu üzerinden performans tahmininde ne denli yanıldıklarına dair bir makale:

En iyisi hiç kafa yormadan, nefes alır gibi bir doğallıkta koşuyu akışına bırakmak gibi görünüyor: https://www.outsideonline.com/health/running/dont-think-too-hard-about-your-running-form/

5 Beğeni

Merhaba, bende içe basıyorum, düz tabanım, IT Band geçirdim, benzer analizleri yaptırdım, topuk basıyorum :slight_smile:

Öncelikle topuk basmayla ilgili endişeniz olmasın, yukarıda da belirtildiği gibi bir çok ünlü koşucunun koşu formunda topuk basma var. Gerekli güçlendirmeleri yaparsanız bu problem olmaktan çıkacaktır.

IT Band problemi çok değişken, evet koşu formuyla bacak açınızla alakası var ama zemin ve ayakkabı değişkenleri de mevcut. Rehabilite, güçlendirme ile çözülebiliyor ama ara ara kendini hissettiriyor.

Overpronation’a çözüm olduğunu iddia eden* ayakkabıları deneyebilirsiniz veya tabanlıkları ama bu deneme yanılma yöntemiyle çözülecektir. Maalesef maliyeti yüksek bir deneyim. Ben Nike zoom structure ile yolda rahat ediyorum ama trailde maalesef gerçek mutluluğu bulamadım. “Trailde zaten düz basmıyorsun ne pronasyonu” görüşü de mevcut. Örneğin doğru ayakkabıyla koştuğumu zannederken gereksiz yere kendimi geçmeyen bir sakatlığın içinde bulmuşum.

Tabanlık konusunu çok deneyemedim, footbalance’ın fırında pişen tabanlıklarından kullandım ama memnun olamadım, daha profesyonel, yerinde analiz yaptırdığınız modellerini denemek gerek, videolar ve yorumların çoğu olumlu gibi denenebilir.

Bir de koşu formumu düzelteyim dur ön basayım derken koşamamak veya farklı sakatlıklara sebebiyet vermek de var, eğer bir form değişimi düşünülüyorsa profesyonel yardım almakta fayda var. (ben midfoot forefoot basmaya çalıştım bir süre ama bunu yapayım derken daha fazla yoruldum ve beceremedim)

Koşu formunuz, bileğiniz, sisteminiz pronasyonunuza alıştıysa bence problem yok :slight_smile:

Asics’e özel: Stability özellikli ASICS GT 1000 6 kullandım mesela ama… ama işte. Sadece IT Band rehabilitasyon sürecinde iyi geldiğini hatırlıyorum.

3 Beğeni

Hafif bir içe basma var ama genelde gayet iyi bir posturunuz var, çok çok uzun mesafeleri koşan ,vücut şekilden sekile giren koşucular gördüm oldukcada başarılı sonuçlar alıyorlar.Sizin durumunuzu iyi olarak görüyorum.

2 Beğeni

2 Beğeni

Selamlar, konunun uzmanı ya da deneyimlisi değilim,
2 sene evvel ayakkabıya bağlı olduğunu düşündüğüm bir diz/bağ ağrısı yaşadım ve baltalimanındaki spor hekimine gittim, özellikle ayakkabıyı da götürüp yanal basma içime basma gibi durumların diz ağrımı oluşturup oluşturmadığını konuştuk.
doktorun bana söylediği şuydu,
40 yaşına kadar yamuk-eğri-bozuk bir basma şeklin varsa vücudun bütün yapısını buna göre dizayn etmiş ve kendini bir şekilde dengelemiştir.
şimdi sen ayağının yere basmasını düzeltmeye çalışırken oluşan bu dengeyi tekrar bozarsın ve işler daha da kötüye gider demişti.
Yanal destekli ayakkabıları önermemiş, gerekiyor ise tabanlık kullanmamı önermişti.
Diz ağrılarımın sebebini koşu mesafesini çok hızlı şekilde arttırdığım için diz bağlarımda oluşan yorgunluktan kaynaklandığını söyledi.
Ve haklı da çıktı. mesafeiyi azaltıp hızı arttırıp sorunu çözmüştüm.
Sonuç olarak tek bir doğru olmadığını herkes için kendi doğrusunun bulunduğunu anlamış oldum.
Koşarken insan kendi doğrularına ulaşıyor…
sağlıkla…

4 Beğeni

Basma şekli tek başına sadece bir veri, yerine göre hem önemli hem de hiç değil. Önemini belirleyen temel faktörler de atletik durumunuz, spor geçmişiniz, geçmiş sakatlık öykünüz, kilonuz, koşu tekniği ( sadece basmadan ibaret değil: hip drop-diz- kalça açısı-postür vs) , nasıl bir zeminde ne şiddette ne kadar koştuğunuz v.b.

Atıyorum NY maratonunda birinci gelen elit atlet de aşırı içe basıyor, sorun yok, ok. Ama! Vücudunuzu tanıyorsanız, kademeli ve bilinçli idman yapıyorsanız, OK. Koşuya iki sene önce başlayıp boy-kilo endeksine göre yirmi kilo fazla ile sürekli sert zeminde bam bam koşan birinde eninde sonunda sorun çıkarır. Çünkü mesele basma şeklinde ziyade (açı postür vs gibi diğer tüm değişkenlerin optimum olduğunu varsayarsak) ayağın yere değdikten sonra ne kadar hızlı yerden kalktığı. Yerde kalma süresi. Bunun daha kolay elde edilebilir göstergesi de bacak döngüsü (kadans). Elit sporcularda bu değerler 180-200 devir/dakika 'ya ulaşıyor. Vücut ağırlıkları en alt sınırda. Haliyle ayağın yere değmesi ve çekilmesi bir oluyor. Eklemin pozisyonunu korumakla yükümlü kas ve ligamanlar salisler içinde esneyip eski konumuna geri dönerek yapması gerekeni yani yay gibi kuvvet aktarımını yapıyor.

Bunu kilolu bir amatörde düşünecek olursak. Yere bastığı anda kas ve ligamanların esnek kaldığı (biçiminin bozulduğu) süre uzun, haliyle darbenin şiddeti de fazla. Kaslar ve ligamanlar yeterince güçlendirilmediyse eski pozisyonuna dönmesi de uzun sürüyor ve üst segmentlere optimum güç aktarımını yapamıyor. Mesafe ve süre ile orantılı olarak da sert dokularda biriken hasar artıyor. Özü itibariyle mikro bir travma olduğu için de kısa vadede kendini göstermiyor. Kişiye göre her şey iyi giderken birden, tam da PB yapacakken kendini dizde, bilekte veya kalçada gösteriyor.

Demek istediğim doğru koşu tekniği pronasyondan çok fazlası. Sakatlık geçmişiniz, kilo fazlanız varsa denge, postür ve güçlendirme çalışmak; koşarken doğru kalça-diz ve omurga açılarını korumak bir ayakkabıdan daha fazlasını sunar.

Birçok bilimsel çalışma ortotik ve tabanlıkları destekler nitelikte olsa da tartışmaya çok açık konular. Diğer esasları yerine getirdiğinizde ihtiyaç bile kalmayabilir.

Kolay gelsin :v:

10 Beğeni