Koşarken Artan Vücut Isısı

Koşarken vücut ısımızın arttığı aşikar. Benim saatim tahmini vücut ısımın 38 - 40 dereceler arasına çıktığını söylüyor. Saat bu veriyi kalp atış hızımdan tahmin ediyor. Doğruluğu tartışılır yani. Normalde vücut, bu durumu vücut ısısını arttırarak bir savunma mekanizması olarak kullanıyor. Bu yolla vücuttaki istenmeyen misafirleri vücuttan def etmeye çalışıyor. Biz buna ateşimiz yükseldi diyoruz ve ölçtüğümüzde de 40lı derecelerin ciddi dereceler olduğunu düşünüyoruz. Benim merak ettiğim koşarken artan vücut ısısı da aynı etkiyi yaratıyor mu? Yani artan vücut ısısının vücuttaki istenmeyen misafirleri def etmeye bir etkisi olur mu? Forumu hekim koşucular da takip ediyor, konuya katkıda bulunurlarsa çok sevinirim.

2 Beğeni

Hastalandığımızda ateşin çıkması ile koşarken çıkmasının nedeni farklı. (Belki de koşarken artan vücut ısısına ateş denmeyebilir de) Koşarken, ısı kasların hareketinden kaynaklanmakta. Terlemek ile azaltmaya çalışıyor vücut. Ben de doktor arkadaşların yanıtını merak ediyorum.https://www.livestrong.com/article/380666-what-effect-does-exercise-have-on-your-body-temperature/

4 Beğeni

Henüz doktor değilim yolun başındayım, bir yanlışım olursa affola. Bildiğim kadarıyla; bahsettiğiniz şekillerde vücut sıcaklığını arttıran mekanizmalar farklı. Hastalandığımızda vücudumuzda bulunan interlökin ve interferonlar ile ateşimiz çıkar, vücudumuzun bir yanıtıdır bu. Kabaca vücudumuzdaki zararlı organizmaları öldürürken ortaya çıkar, onları etkisiz hale getirmeye yardımcıdır.
Ancak koşarken kalorileri katabolik mekanizmalarla yakarız. Kasların atp yi yıkarken açığa çıkan fosfat bağlarının enerjisidir aslında.
Bu yüzden koşarken bahsettiğiniz tarzda misafirleri yok edemeyiz. Ancak artan vücut sıcaklığımız, bazı organizmaların optimal yaşam sıcaklığından farklı olduğu için kısmen etkisi de olabilir diye düşünüyorum. Çünkü interlökin cevabın bir diğer amacı da optimal sıcaklıktan uzaklaştırmaktır vücudu.

3 Beğeni

Koşarken vücut ısısının artması vücudun kendini soğutmaya çalışmasından dolayı kaynaklanıyor diye biliyorum. Vücudumuz bir makine gibi, çok çalıştırdığımız zaman silindirler çok hızlı hareket etmeye başlıyor ve vucudumuz motoru soğutmak için terleme mekanizmasını devreye sokuyor. Bu nedenle vücut ısısının artması çok normal. Bu nedenle uzun koşulardan sonra soğuma koşusu yapılmalı bence. Çünkü su kaynatan bir arabaya direk soğuk su koyarsak blok çatlatır. Birden durmak yerine ufak adımlarla kalp ritmini normale döndürmeliyiz.

Velhasılkelam ben istenmeyen misafirleri def edeceğini düşünmemekteyim

Yanlışım varsa affola. Daha bilgili abilerim daha güzel bilgilendirecektir.

1 Beğeni

Kuantum mekaniğine göre düşündüğünüz anda değişim başlıyor. Koşarken tüm içimdeki toksinlerin temizlendiğini, kanserleşen hücrelerin yakalanıp yok edildiğini , yüksek hararet ile adını ve kimyasını bilmediğin tüm negatif etkilerin resetlendiğini düşünerek koşuyorum.

2 Beğeni