Çok güzel -dolu dolu- bir yarış kiti hazırlamışlar. Kayıt ücretleri de diğer yarışlarla karşılaştırınca çok makul.
Önceden haberim olsa 10K koşusuna kesin katılırdım. Ha, aynı gün hızlı trenle git-gel’i nasıl yapardım bilmiyorum ama denerdim. ![]()
kit içeriği zengin helal olsun ,
son koştuğunum yarışta (bosphorun da) bir tişört birde protein bar vardı.
Kit içeriği aşırı geniş gerçekten kayıt olup olmamak konusunda çok kararsızım ertesi gün iş var git gel mevzusu sıkıntı olmayacak olsa hiç düşünmezdim gerçekten
Bugün İstanbul Maslak’taki billboardlarda Konya yarı maratonunun reklamlarını gördüm. İlgililer bu yarışa katılımın artması için imkanları seferber etmiş gibi.
Nerede olursan ol gel
Kaynak israfı İstanbul yarı maratonu gibi organizasyon bile şehiriçinden 3000 katılımcıya ulaşıyor. Bu 3000 kişi içinden kaçının hadi hevesi olanlarla 5000 olsun kaçının dikkatini çekeceksin. İbbsporun elinde katılımcı verilerini rica/minnet alıp spam yapmak çok daha ucuza gelir ve isabetli olurdu. İstanbul yarı maratonunu koşanların göreceği yerde konya yarımaratonu tanıtım afişi var mesela kitleye ulaştın yada İstanbul yarı maratonunu kirini almaya gelenlerin görebileceği bir afiş.
Konya YM nispeten merkezi bir yerde, ulaşımı kolay, Ankara-Adana-Mersin gibi yerlerden rahatça ulaşımın sağlandığı bir yer. Sadece bir kaç yıldır yapılıyor, dümdüz bir parkur. Katılım sayısı 21 km için geçen seneye baktım 533 kişi koşmuş, bir o kadar da koşmayan kayıtlı var, onlardan birisi de benim başka yarışla denk düştü. 3-4 yıldır yapılan bir yarış için fena değil, 10k sayısı bunu en az 2’ye katlıyordur. Reklam afişi bazılarımıza yaramayabilir ama belli ki bazılarının işine yarıyor. Kadın Hekimler Eğitim Vakfı İstanbul şubesi Konya için plan yapıyor şu an güzel bir sayıya ulaşıldı. Reklam benim işime de yaradı Adana’da gördüğümde, tarihi aklımdan çıkmış bu vesileyle kayıt oldum. Koşu kıtlığı var desem doğru, koşu enflasyonu var desem yine doğru, Nisan-Mayıs kaos, hatırlatma işe yaradı en azından benim için.
Konya Yarı Maratonu hakkında kendi deneyimimi ve gözlemlerimi paylaşmak istedim. Genel olarak oldukça keyifli ve anlamlı bir organizasyondu. Özellikle sosyal sorumluluk tarafı (kayıt ücretlerinin SOBE ve DOSD’a aktarılması) ve katılımcı kitinin içeriği bence gerçekten takdire değerdi. Bu yönüyle yarış benim için sadece sportif değil, duygusal olarak da karşılık bulan bir deneyim oldu.
Kit dağıtım alanındaki etkinlikler, fotoğraf noktaları ve maraton gazetesi gibi detaylar organizasyona ayrı bir renk katmıştı. Ancak bu ölçekte bir etkinlikte büyük bir spor markasının sahada daha görünür olmasının atmosferi daha da güçlendirebileceğini düşünüyorum.
Start tarafında ise bazı karışıklıklar vardı. 5K, 10K ve 21K koşucularının ayrıştırılmasında zaman zaman zorlanıldığını gözlemledim. Ayrıca startların çok kısa aralıklarla verilmesi parkurda ciddi bir yoğunluk yarattı. Özellikle 5K koşucularının parkurun solunu yoğun kullanması, daha tempolu koşanlar için ritim bozucu olabiliyor. Daha geniş aralıklarla start verilseydi bu karmaşa büyük ölçüde azalabilirdi. Hatta bazı koşucuların yanlış parkura girip geri döndüğüne bile şahit oldum.
Finish sonrası da biraz yığılma vardı. Madalya dağıtımı tek bir hat üzerinden ilerlediği için uzun kuyruklar oluştu. Oysa finish çizgisinin hemen ardından sağlı sollu dağıtım yapılması akışı ciddi şekilde rahatlatabilirdi. Aynı şekilde kumanya alanının konumu da biraz geri planda kaldığı için birçok kişi nereye yönleneceğini tam bilemedi. Madalya ve kumanya alanlarının daha entegre olması işleri kolaylaştırırdı.
Bir de küçük ama hoş bir detay: Eğer mümkün olursa ilerleyen yıllarda madalyaların kişiselleştirilmesi (örneğin finish süresinin işlenmesi) katılımcılar için çok özel bir hatıra olabilir.
Tüm bunlara rağmen şunu net söyleyebilirim: Bu organizasyonda yer almak gerçekten güzeldi. Küçük aksaklıklar genel deneyimi gölgelemiyor, aksine geliştirilebilir noktalar olarak duruyor. Biraz da hava daha iyi olsaydı tam bir festival havası yaşanabilirdi.
Katılan ya da izleyen başka arkadaşların deneyimleri nasıldı?
Konya son yıllarda görsel açıdan her anlamda dikkat çekici organizasyonlar ortaya çıkarıyor gibi. Tahminimce çok büyük ölçüde belediye kaynaklarına dayanan bu tarz organizasyonların ne kadar etik ve sürdürülebilir olduğu tartışılabilir geliyor. Fakat bir yandan da hiç yapılmamasından iyidir herhalde.