İstanbul Yarı Maratonu için öneriler

Herkese selamlar, İstanbul Yarı Maratonu ile ilgili mail almamla birlikte koşuya olan ilgimin üzerine düşmeye karar verdim ve yarışın 10k’lık koşusuna kayıt yaptırmak istiyorum. Herhangi bi başarı yakalama beklentim yok ve koşuya olan bağlılığımın bu yarışla daha da artacağına inanıyorum. Ancak hem antrenman programı ile ilgili hem de ekipmanlarla ilgili sorularım olacaktı.

Başlangıç aşaması için ne tür bir ayakkabı seçiminde bulunmam gerekiyor? Antrenman sayısı ve programı neye göre belirlemem gerekiyor? Koştuğum mesafeleri ne sıklıkla artırmam gerekiyor? Nabzımı bu tür antrenmanlarda normal düzeyde mi tutmam gerekli yoksa 150 üzerinde tutmak kondisyonumu arttırmak için zorunlu mudur?

Ek olarak da belirteyim, koşudan tamamen bağımsız değilim yaptığım spor gereği (ultimate frisbee) haftada 1 interval koşu ve haftada 1 de 5 km lik koşular yapıyorum. (5 km koşularım 22-25 dakika arasında oluyor çoğunlukla) Her türlü öneri ve bilgilendirmeye açığım. Şu an kullandığım ayakkabılar Adidas Runfalcon 2.0 ancak 5km koşularında bile ayağımı zaman zaman sıktığını ve rahat hissettirmediğini düşünüyorum.

Şimdiden teşekkürler.

Runfalcon 2.0 ile 700 km koşmuşum. Bi asics, mizuno değil elbette ama fiyat performans açısından fena değil.

Adidas Runfalcon 2.0 giriş seviyesi için yeterli bir ayakkabı olduğunu düşünüyorum. Koştuğun zemine göre ayakkabı özelliği değişiyor. Muhtemelen yol koşucusu olacağını tahmin ederek Adidas ile devam edebilirsin.

Antrenman sayısı için temel programlar mevcut.
https://www.adimadim.org/adim/17/yarimaratonkosuprogramlari.aspx

Mantıkları hep benzer, haftada en az üç koşu olacak şekilde biri mutlaka uzun mesafe, bir interval ve bir fartlek(karma) koşudan oluşuyor. Adım adım programını kendine göre dizayn ettiğinde seni hedefine ulaştıracaktır.

Nabız değeri içinde temel programlar 130-150 arası maraton gelişimi için tavsiye edilen aralık. Üzerine çıkan antrenmanlar kısa tempolu koşular yada koş dinlen koş dinlen şeklinde ki koşular olarak planlanıyor.

(Giriş seviyesi koşucuyum, yanlışım varsa deneyimli arkadaşlar düzelteceklerdir.)

1 Beğeni