Ibuprofen kullanımı !

Anladığım kadarıyla dayanıklılık gereken sporlar sırası ve uzun zahmetli antremanları sonrasının vazgeçilmez destekçisi ibuprofenmiş. Ultratrail yarışlar öncesi ve istasyonlarda kullanılan bir ilaçmış. 1-2 okuma neticesinde öğrendiğim aspirinden daha zararsız ve vücuttan kolay atılıyormuş. Ve ABD spor camiasında peynir ekmek gibi kullanılıyormuş.

Fakat birkaç yerde uzun vadede kalp problemlerine yol açabileceğinden ve daha ciddisi karaciğer fazla ağrı kesici kullanımı neticesinde zaman içinde “birşey şokuna” sebep olabileceğinden bahsedilmişti. Hatta şöyle ifade edeyim kalp cerrahı bir arkadaşım bu ağrı kesici işinden o kadar tedirgin olur ki ağrı çok aşırı noktalara ulaşana kadar tavsiye etmez.

Tabii bu kadar yaygın kullanımı olan bir ilaç için uç noktalarda dolaşmak istemiyorum. Ama yanlış birşey de yapmak istemem. İki sorum olacak; ilki, bu ilacın pratiği bu formdaki tecrübeli sporcular arasında nasıldır? tecrübeleri/bilgileri nedir? ikincisi, aramızda doktor varsa uzun dönem kullanım konusunda mutlaka bilimsel yayınlardan haberdardır. tavsiyesi ne olur? Kullanım sıklığı ne olabilir?

En nihayetinde optimizasyonun kralını yapıp; konforlu antremanlara yelken mi açacağız?

1 Beğeni

Bugüne kadar ağrı kesici kullanmadım.
Kullanma taraftarı da değilim.
Antreman olsun diye 50k, 60k mesafeleri koşarken dahi “yanımda bir ağrı kesici olsaydı keşke” diye düşünmedim.
Ağrılar vücudunuzda olan şeylerin habercisidir. Ağrı kesici ile bu habercileri gözardı etmek sağlıksız sonuçlar doğurabilir diye düşünüyorum.
Benim şahsi düşüncem; antremanlarda konfor sadece ayakkabı, kıyafet gibi şeylerde aranmalıdır.
Ben antremanlarımda bacaklarımdaki yanmaları ve ağrıları hissetmeyi seviyorum :slight_smile:

5 Beğeni

Uzmanlik geretktiren saglikla ilgili konularda yazmamaya calisiyorum ama yukaridaki paragrafi cok tehlikeli gordugum icin birkac cumle yazmam gerek. Yukaridaki bilgilerin kaynagini ve ne derece uzman biri tarafindan verildigini bilmiyorum ama bu konuda arastirma yapmak isteyenler icin birkac anahtar kelime “rhabdomyolysis”, `renal failure" ve “ibuprofen”. Ozellikle sicak havalarda dehidrasyonla birlestiginde ibuprofen kullaniminin bobrek yetmezligi ile cok tehlikeli sonuclar doguracagi konusunda bircok bilgi bulabilirsiniz. Bir tanesi burada

En yakin ornek cok yakinimizda oldu. Gecen sene Iznik 130K birincisi Marcus Scotney yarista cok miktarda ibuprofen aldigi icin Ingiltere’ye dondukten sonra birkac geceyi hastanede gecirmek zorunda kaldi.

7 Beğeni

İsmail erenin belirttiği gibi aslında ağrı bir yerde sorun başladığının belirtisidir.bir alarm zilidir ayrıca unutmamak gerekirki yan etkisi olmayan ilaç yoktur söylenen yan etkiler dışında (özellikle böbrek) antienflematuar ilaçların en sık rastlanan tehlikeli yan etkisi mide kanaması riskidir. bu yüzden tok alınması tavsiye edilir yarıştaki düzensiz beslenmeyle yanyana koyduğunuzda bu ciddi risk artar.

2 Beğeni

Amaniin “peynir ekmek gibi” çok tehlikeli. Hangi ilaç olursa olsun, uzun süreli, sürekli kullanım muhakkak sorun çıkaracaktır. İbu için de bu geçerli, karaciğer ve böbrekten söz edilmiş. Ben de şunu ekleyeyim: her şeyde olduğu gibi burada da ilacı sürekli kullandığınızda tolerans geliştiğini ve aynı ağrı için daha fazlasına ihtiyaç duyulmaya başlandığını okumuştum bir yerlerde. O nedenle benim tavrım sürekli kullanımdan kaçınmak, antrenman ve yarışta asla kullanmamak ama sakatlık olmadığını bildiğim hafif ağrıları hızlı atlatmak için nadiren başvurmaktır.

2 Beğeni

İbuprofen bir antiinflamatuar ilaçtır. Yani inflamasyonu azaltır. Ancak İnflamasyon vücudun koruyuculuğu için çok önemli bir uyarandır. Şöyleki biraz daha açayım:
İnflamasyon’un dört temel bulgusu vardır: 1-Ağrı, 2-Ateş, 3-Şişme, 4-Kızarma oluşturur, bunlar sebebe bağlı olarak (travma, yanık veya enfeksiyon gibi) göre ağırlıkları değişir, hepsi veya bazısı oluşabilir. Bunlar vücudun cevabıdır. Örneğin Deri iltihabında yukarıda yazan 4 sonuç oluşabilir ve enfeksiyona karşı verilen vücud savaşının sonucudur.
Diğer taraftan Spor sonrası oluşan ağrılar ise artık vücut sınırlarının zorlandığını ve dokuda hasar oluştuğunu da aynı bu 4 bulgu ile haber verir. Yani dokunun alarmıdır. Bu alarm bize öncelikle bu işi azalt veya durdur uyarısıdır. Eğer aynı işi yapmaya devam ederseniz vücut zorlanan yerde önce fizyolojik olarak hücresel düzeyde adaptasyon yapmaya çalışır. Yani dokunun hacmini arttırır, dokunun kanlanmasını arttırır(yeni damarlar ile) veya atık maddelerin uzaklaştırma mekanizmalarını geliştirir.Yani kısaca inflamasyon fizyolojik şartlarda dokuyu yeni şartlara alıştırmaya yardım eder. Ancak biz vücudu zorlamaya devam edersek yukarıda yazan 4 adet bulgu artık kalıcı hasarın sunucu olarak daha şiddetli olarak devam etmeye devam eder.
Sonuç olarak
1-Antiinflamatuar İlaçlar alarak:Ağrımızı azaltmak elbette (aşırıya kaçmadan) rahatlık sağlar bazende gereklidir ancak bizi bir sigorta gibi koruyan ağrı gibi önemli bir faktörü ağrı sebepleri devam ederken( örneğin zorlayıcı ekzersize devam ederek) ortadan kaldırmak sakatlıklara yol açma olasılığı yüksektir,
2-Antiinflamatuarlar İlaçlar alarak: fizyolojik inflamasyonu ortadan kaldırmak bizi yukarıda kısaca bahsettiğim şekilde spor ile vücudumuzun gelişmesini azaltma rolü olabilecektir( özellikle yeni başlayan veya gelişme döneminde olan sporcularda)
3-Antiinflamatuarlar İlaçlar: Mevcut bir sakatlık durumunu maskeleyebilir ve oluşmasına/ilerlemesine yol açabilir,
4-Yüksek doz veya sürekli alındıklarında, özellikle uzun veya yüksek performanslı bir spor sırasında( örneğin maraton ve ultramaraton gibi) sınırda olan vücut şartları nedeni ile( solunum,kalp, karaciğer fonksiyonları ve böbrek atımı, sıvı elektrolit dengesi) yan etki ve zehirlenme bulguları oluşturabilirler (ibuprofen gibi güvenlik sınırı geniş olan bir ilaç kullanımında bile)

10 Beğeni

Teşekkürler. Selamlar.

Hazır antiinflamatuar ilaçların kullanımından bahsetmişken parasetamol ile ilgili şu yazıya da bir göz atmanızı öneririm.

Şurada şöyle bir makaleye denk geldim.

Yazıda adı geçen bir çalışmanın özetinde araştırmayı yapanlar şöyle demişler:

We recommend caution in using ibuprofen and other NSAIDs during ultra-distance exercise events.

3 Beğeni

merhabalar…

konuyla ilgili yardımcı olmasını dilerim… yazımı paylaşıyorum izninizle…

http://aysegulbirlik.com/2015/10/16/agri-kesiciler-ve-sporcu-riskleri/

4 Beğeni

Burada bahsedilen riskler ibuprofen in ağız yoluyla alınması ile ilgili diye anlıyorum. Jel olarak haricen kullanımda sorun olmaz diye umuyorum.

1 Beğeni