Farklı Özellikte Ayakkabıları Aynı Programda Kullanmak

Benimde sizler gibi farklı özellikte ayakkabılarım var.
Bu ayakkabılardan kullanmayı çok sevdiğim bir tanesi bol yastıklı ve destekli ve de biraz ağır olan Asics Nimbus 15. Diğer ayakkabımda (son aldığım) Saucony Kinvara 5 daha minimalist olup daha hafif, daha az yastıklaması var ve de topuk farkı daha az. Bu ayakkabıları aynı hafta/ay içinde farklı ortamlarda kullanarak maksimum 20 km’lik koşular yapıyorum.
Farklı ayakkabıların ayakta koşma mekanizmasına farklı yansımaları olmakta ve biz yeni bir ayakkabı kullanmaya başladığımızda kısa bir süre-bazen haftalar süren adaptasyon geçirdiğimizi düşünürsek, farklı ayakkabılar kasların gerginliğini(örneğin düşük topuk farkı olan ayakkabıların gastrokinemus kasını-baldır kasımızı daha çok gerdiğini düşünüyorum) etkiliyerek ağrılara ve travma olasılığına katkı sağlarmı?

Merak ettiğim konu ise:Farklı özellikte ayakkabıları aynı zamanda kullanmak zararlımıdır yoksa yararlımıdır? Yoksa farklı özellikler gelişmeye katkımı sağlıyor?

Kullandıgınız tum ayakkabıların ayak yapınıza uygun oldugunu ve size bir problem yaratmadigini farz edersek, haftalik kosu mesafenizi arttirmaya basladikca farkli ayakkabi giymenin faydali olacagi soylenebilir. Sebebi de dediginiz gibi her ayakkabinin darbeleri az da olsa farkli bolgelere yansitmasi, dolayisi ile overuse injury denen surekli ayni bolgeye darbe alarak sakatlik riskinin biraz olsun azaltmasi.

Ama tabii bunu yaparken eger bir ayakkabi problem cikariyorsa kullanmak yarardan cok zarar getirebilir. SIzin orneginizdeki gibi burun topuk farki az olan ayakkabilara alisik degilseniz ve gecis donemini hizli yaparsaniz bu sefer de baska problemler cikar. O zaman ya benzer yapidaki ayakkabilar kullanmak ya da daha kontrollu bir gecis yapmak dogru olur.

2 Beğeni

Teşekkür ederim
Sizin cevabınıza benzer şekilde burada da bahsedilmekte ve ilişik tutttuğu çalışmada farklı ayakkabıları kullanmanın sakatlanmayı %39 azalttığını ileri sürüyorlar. Bu konuda internette çok sayıda blog ve makale mevcut olduğunu sonradan fark ettiğimi de belirtmek isterim.