Evet, nerden çıkmış 1:59:40, doğrusu 59:51 olacaktı. 150 km ise tamam, zordur sanırım öyle bir pacer bulmak
Pacer’lar , gelişen ayakkabı ve ekipman teknolojisi, beslenme bilimindeki gelişmeler… Bunları düşününce Kouros’u anmadan geçmek olmaz. İmkansızlıklar içinde neler başarmış.
bunlar sprint yarışında o piste çıkan herkesin faydalanabildiği şeyler.
Ben bir yarışta herkese eşit imkanlar sunulması taraftarıyım.
Ama Kipchoge için özel bottle man bile vardı yarışta.
orada koşan sıradan bir vatandaş Berlin Maratonu koştuysa Eliud ne koştu?
yok Eliud Berlin Maratonu koştuysa diğer insanlar ne koştu?
Resmi bir yarışta Viyana’da ki rekor denemesinin ortamı yaratılmış resmen.
Bir sprint yarışında tüm koşucular aynı imkanları kullanabiliyorken ,
40 bin kişilik bir koşuda 1 koşucuya özel muamele çekilmesini çok adil bulmuyorum.
Eliud zaten Viyana’da bir insanın 2 saat altında maraton mesafesi koşabildiğini ispatladı.
ona saygım sonsuz.
Ama benim gözümde masalardan su kapan insanlar orada Berlin maratonu koştu.
Eliud Viyana’dan sonra birde Berlin denemesi yapmış oldu
5000-10000 yarışına katılan tüm atletler ışık teknolojisinden yararlanırken;
1.Maraton elit atletler yarışında tavşan atletin arkasında koşmak isteyen oldu da yoo sen koşamazsın denildiyse,
2.Eliud bottle man’dan şu alırken yine elit başka atlete alamazsın uada kendi bottle man’ını getiremezsin denilmişse haklısın.
Ama 40bin kişi ile elit atletlerin koşusunda aynı durumu beklemek bence hatalı.
3.Tüm yolu tartan pist yada sıfır özel asfalt ile kaplasalar bile tüm elitlere aynı koşul olur, organizasyonun Dünya rekoru için verdiği önemi gösterir.
4.Olimpiyatlardaki maratonlarda olduğu gibi belli eğimlerin olmaması, cehennem sıcağında yarış başlatılmaması da bottle man ile aynı kapıya çıkar.
Saygılarımla
Amatör biri olarak 2,50 ile 2,55 arasındaki farkı çok iyi kavrayabilen ancak çok çok kısa (dakika değil) tutunabilen biri olarak Kipchoge’ nin yaptıklarının (umarım yapacaklarının da) sadece kendi branşında yarışanlardan değil diğer branşlardan profesyonellerin de mucize olarak kabul edileceğini biliyorum.
“Maratondan ayrıldıktan sonra, nasıl olduğunu hissetmek için ultramaratonlar koşmak istiyorum. 4 veya 5 günden fazla koşmak. Hatta bir kerede 70 kilometre boyunca bir kerede koşmak. Gerçekten, uzun süre koşmanın acısını hissetmek istiyorum.”
@spinodal’in yukarıdaki paylaşımın metnini okumak isteyen olursa (telefon, tarayıcıdaki çeviriciyle okurum yarın):
Merak uyandırsın: Etkilendiği film ve sabah antrenman yapmak istemediğinde ne yaptığından da bahsediyor.