Ayakkabının yapısı ve özellikleriyle zemin arasındaki etkileri nelerdir?

Merhaba koşu sever arkadaşlar,
Yarış deneyimi fazla arkadaşlara bir sorum var. Bildiğiniz gibi 7 Ekim’de Büyükada’da güzel bir etkinlik var. Ben sadece koşacağım. Ama dikkatinizi çekmek istediğim yarışlarda zemin yapısı ve ayakkabı olacaktır. Bu yarışta zemin yapısının asfalt ve bazı kısımları taşlı sert toprak olduğunu belirtmişler. Örneğin Speedcross gibi özellikle Trail koşu ayakkabılarının tabanıyla asfalt/beton gibi zeminlerde koşmanın ne gibi artı ve eksileri olur. Bunun yanı sıra Asics Gel ya da Adidas Boost gibi daha ince düz tabanlı ayakkabıların arazi türü zeminlerde üzerinde koşarken ne gibi etkileri olur? Şimdiden teşekkür ederim. Herkese keyifli koşular.

Büyükada parkurunu bilen biri olarak Speedcross ile koşmanızı önermem. Asfalt ve sert toprak karışımı açıklaması gayet doğru. Yağmur yağsa bile adadaki zemin sert toprak olduğu için fazla çamur tutmuyor. Speedcross’un taban yapısı çok agresif. Kaygan ve çok çamurlu, karlı zeminler için ideal bir taban. Örnek: Geyik Koşusu gibi parkurların çok çamurlu hallerinde. Belgrad’da zemin yumuşak olduğu için çamur çok ve kaygan oluyor. Adada öyle değil.

Soruya genel olarak bakınca, yol ayakkabısının taban yapısı itibariyle arazide yol tutuşu zayıf olabilir. Stabilite özellikleri ile iyi bir arazi ayakkabısı ile bilek burkulması daha zordur. Ayrıca arazi ayakkabılarının çoğunda burun koruması olur, ayağınızı bir taşa ve köke çarptığınızda parmaklarınızı korur. Dere ve su geçişleri için suyu çabuk tahliye ederler ve hızlı kururlar. Islak taşlara ve köklere bastığınızda çoğu yol ayakkabısının tabanı jilet gibi kayar. Tabii tüm bunlar nerede koştuğunuza bağlı. Çamur tutmayan, geniş ve düz toprak yollarda koşuyorsanız yol ayakkabısı ile de koşarsınız.

Tersi durumda ise, arazi ayakakbısının tabanı asfalt ve betonda çabuk erir. Ayrıca çoğu arazi ayakkabısında yastıklama daha az azdır, bu da dizlerinize ve eklemlerinize ekstra darbe yükleyebilir.

7 Beğeni

Bu aydınlatıcı cevap için çok teşekkür ediyorum. Spesifik bir öneri elbette imkansız ancak karışık zeminler için önerebileceğiniz modeller var mıdır? Herkese göre değişir ama mutlaka fikir sahibi olmak ve karar vermek için yazınız kadar faydalı olacaktır. Naçizane bir deneyimimi paylaşmak isterim. Speedcross ile Neşet Suyu parkurunda koşarken bariz bir şekilde battığımı hissediyorum. Elbette adale güçsüzlüğü, acemilik etkendir ama sanki zemini içe batıyordu. Ama Adidas Boost ile bir kaç kez farklı tempo ve mesafeler denememe rağmen ne DOMS ağrısı oldu ne de yorulma veya zorlanma oldu.

Solomon’un ‘‘X’’ serisi versiyonları ve Sense pro1-2 modelleri ,Nike Terra Kiger modeli, New balance VazeeSummit modeli,North face Ultra Tr 2 Modeli ve ,M litewawe 1-2 modelleri Adidas terrex agravic ,Asisc gel sonama,Mizuno Wave Daichi modelleri.
Bunlar ülkemizde bulabileceğiniz markaların ‘‘road to trail’’ sınıfı ayakkabılar.
Ayrıca her markanın ‘‘road to trail’’ üretimi mevcut. Bunlara da bakabilirsiniz Örneğin Hoka Challenger şahane bir seçim olabilir fakat ülkede satılmıyor.

4 Beğeni

Salomon X mission’ı ve sense mantra modellerini biliyorum evet ama sanırım üretimi artık yok. Diğerlerini yeni öğreniyorum. Tavsiyeler için çok sağol. Amiyane tabirle karabasan gibi hayatıma çöken halluks valgus ızdırabı yüzünden ayakkabı konusu benim için 1.öncelik oldu. Speedcross ve Salomon’un diğer modellerini bu yüzden daha çok tercih ediyorum. Bu problem için kullandığım en konforlu marka oldu.

Salomon ‘X’ serisi üretimine uzantısını değiştirerek devam ediyor .Şu an X Scream oldu. Mantra ile sense pro asırı benzer sense pro 2 şu an bulunmakta . Salomon’ u beğendiyseniz Sonic ve Sonic Ra modellerine de bakmanızı tavsiye ederim. Alternatif olarak ise bu modellere en yakın hissi North Face’in modellerinde elde edebilirsiniz.

2 Beğeni