Ayakkabı Seçim Kriterleri

Ayyakkabı Seçme Kriterleri-Liste

Merhaba arkadaşlar,

Koşuya ilk başladığımda içe basma sorunum olmasına rağmen Nike Airmax2014 seçtiğim için uzun süreler alt bacak kısmında şiddetli ağrılar çektim. Sonunda kendi kendime teşhis koyarak yabancı sitelerden ayakkabı seçim kriterlerini bir tabloya sığdırmaya çalıştım.(resim olarak link ekledim.) Bu tabloya göre Asics Gel Kayano 22 modelini seçtim ve 3-4 km’yi bile acı içinde koşarken şimdi 22 km’yi sorunsuz koşuyorum.

Velhasıl benle aynı gereksiz masraflara, antremanda fetret devrine ve nihayetinde bezginliğe uğramak istemiyorsanız bu tablonun çok işinize yarayacağını düşünüyorum.

Bu arada iyi bir satış elemanı mutlaka bu detayları size sormalı. Sormuyorsa kendi başınızasınız demektir.

4 Beğeni

şöyle bir yorumda bulunayım, herhangi bir ayakkabı markasının birden çok amaçlı ayakkabısı oluyor…o sebeple ayak basış tipine göre marka seçimindense, markadan bağımsız model seçimi daha önemli…sizin durumunuzda kayano 22 iş yapabilirken, sadece asics diye alınacak başka bir model (mesela yeni çıkarttıkları road hawk ff) aynı sonucu üretmeyecektir…

Tabiiki tek referans noktası sağlıklı bir seçimle sonuçlanmayacaktır. Zaten tabloda 20’ye yakın farklı kriter görebilirsiniz. Benimkisi basit bir örnekti. Alırken bu konuda tecrübeli birilerine danışmakta fayda var. Zira bu kriterleri de doğru yorumlamak da önemli. Yabancı satıcılarda ayakkabı tavsiye yazılımları olmasına rağmen bizim ülkemizde bu iş satış elemanlarına düşmüş ancak onlar da yazılı beyanda bulunmadıkları için yanlış tavsiye verdiklerinde zararınızı telafi etmek çok zor oluyor.

Ben tabloyu anlayamadım. Biraz açıklamanız mümkün mü?

Tabii. Aşağıda her kriteri kısaca nasıl değerlendirmek gerektiğini bildiğim kadarıyla izah edeyim.

Tercih Edilen Markalar: Her kullanıcının kalıp konusunda rahat ettiği birkaç marka olabilir. İlk başta bunlarla seçenekleri sınırlandırmak en mantıklısı.
Fiyat: Kriterler sonunda nihai kararımızı vermemize yardımcı olacak bu kriteri de eklemek lazımdı.
Numara: Yine markalar arası kalıp farkı olduğu için burada tek numaraya bakmamak lazım.
Ayak Uzunluğu(Başparmak Ucu-Topuk Arası)CM: Kalıp farkından doğan farklılıklardan kaçınmak için aşağıdaki kriterle beraber dikkat edildiğinde ayağınıza olmama olasılığı kalmaz.
Ayak Genişliği(En geniş Kesiti)CM: Kalıp farkından doğan farklılıklardan kaçınmak için yukaridaki kriterle beraber dikkat edildiğinde ayağınıza olmama olasılığı kalmaz.
Amaç: Malumunuz profesyonel markaların antreman, yarış veya çevre şartlarına uygun farklı modelleri oluyor. Maksimum performans için bunun da hayati olduğunu düşünüyorum.
Zemin Tipi: Yol ayakkabısını arazide kullanamazsınız yahut kullanırsınız ama sakatlık yaşayabilir veya ayakkabının ömrünü kısaltabilirsiniz.
Koşu Seviyesi: Yeni başlayanlarda yanlış koşu formu sık görüldüğü için daha destekli ayakkabılar idealken hızlı koşucular için yere yakın modeller daha uygun.
Haftalık Koşu Miktarı: Yeni başlayanlar ile ileri düzey koşucuların da ayakkabıdan beklentileri daha farklı. Kimi daha modaya uygun ararken kimi 1000 km’den fazla dayansın diyor.
Ortalama Hız: Yaş,Boy,kilo,cinsiyet bilgileriniz ile eşleştirilerek sizin gibi insanlarla karşılaştırıp seviyenizi daha objektif bir gözle görmenizi sağlar.
En İyi Zamanlar
Cinsiyet
Boy
Kilo
Taban Tipi: Tabanlık seçerken mutlaka bu bilgiye sahip olmanız lazım. Misal düz tabanlar desteksiz bir ayakkabı aldığında uzun koşularda tabanın ortasında şiddetli ağrılar çekecektir.
Basma: Ayağınızı yerebastığınızda bilekler içeri kayıyorsa overpronation, dışarı kayıyorsa underpronation, düz duruyorsa neutral diye nitelendirilir. Profesyonel koşu markaları bu bilgiye ürünlerinde mutlaka yer verir. Yanlış bir seçim kısa mesafelerde bile shin splints denen ağrılara sebep verir. Misal içe doğru basıyorsanız bacağın iç kısmındaki kaslar daha fazla uzayacağı için bir süre sonra şiddetli ağrı yapacaktır.
Yere Temas Tipi: Bu kriter de sprinter ve uzun mesafe koşucularının basış tiplerinin farklı olduğu için ve buna bağlı olarak taban desteğinin nerelerde fazla olması gerektiğine karar vermek için kullanılır.
Esneklik Tipi: Eğer yeni başlayan biriyseniz az esnek sayılırsınız. Dolayısıyla darbeleri daha iyi emen yüksek bir ayakkabı iyi bir seçim olacaktır.
Denge Tipi: Bu da basış ve diz tipinize göre ortaya çıkan bir ölçüttür. Koşu formunuz iyi ise dengeli sayılırsınız.
Diz Tipi: Doğuştan veya koşu formunun bozukluğundan doğabilecek diz bozukluklarını da hesaba katmak gerek. Squat yaparken dizleriniz istemsiz dışarı açılıyorsa ayakkabılarınız önce dış kısımları aşınmaya başlar. Dolayısıyla seçerken buna da dikkat etmek lazım.
Sakatlanma Miktarı: Daha önce kullandığınız ayakkabılarınız ile sakatlıklarınızı karşılaştırırsanız tekrar aynı hatayı yapmaktan kaçınabilirsiniz.
Sakatlanma Tipi: Bu bilgiler ile de doğuştan mı, koşu formundan mı, yanlış ayakkabı seçiminden mi anlayabilirsiniz.

Zannedersem kendi tecrübelerinizi tabloya aktarmışsınız. Ayakkabılarınızın modelini de yazsaydınız daha iyi olurdu.

Şimdilik yukarıda da belirttiğim gibi iki model kullanıyorum.
Asics Gel Kayano 22
Nike Run Airmax 2014

Tamam da tabloyu nasıl kullanacağız? Bunlardan seçim yaptık diyelim, tablo bize bir sonuç veriyor mu? Nasıl veriyor?

Not: Çok basit bir şeyi anlayamıyor olabilirim, kusura bakmayın.

Siz kusura bakmayın. Bunu da belirtmem gerekirdi.
Öncelikle ve maalesef bu tablo sadece size özgü bilgileri bir arada tutarak her ayakkabı seçiminizde rahatlıkla gerekli kriterlere ulaşmanızı sağlayacak basit bir liste.
Sizin istediğiniz gibi fonksiyonel bir tablo için ise müthiş bir ayakkabı veri tabanı gerekir.
Piyasadaki tüm markaları içermese de google’da “shoe advisor” veya “shoe finder” diye arattığınızda bazı markaların tam da sizin istediğinizi yapacak yazılımları olduğunu görebilirsiniz.
Örneğin:

Bu durumda başlığı ayakkabı seçilirken dikkat edilmesi gerekli kriterler olarak düzeltseniz güzel olur sanırım.

4 Beğeni

kendimi bu konuda uzman vs. gormuyorum fakat, ayakkabi markasina gore degil tamamen modeline gore tercih yapilmasi gerekir…farkli maliyetlerde olsalarda mesela mizuno wave paradox serisi ile asics kayano serisi birbirinin muadili urunlerdir…asics veya mizuno olmasinin cok da onemi yoktur…ayni marka olsalar da mizuno wave paradox ile wave shadow (eskilerin sayanora modeli) birbirileri ile tamamen farkli urunlerdir…o sebeple sahsi olarak onerim, marka algisindan siyrilip tamamen modele odaklanilmasi yonunde…

1 Beğeni