2022 İstanbul Yarı Maratonunda İlk Kez Yarışacak Birinden Çeşitli Sorular

Merhaba, bu Pazar (27 Mart) yapılacak olan İstanbul Yarı Maratonuna dair kafamdaki bazı sorulara dair cevap bulamadığımdan forumdaki tecrübeli kişilerden yardım talep etmekteyim. Etkinliğin web sitesinde çeşitli açıklamalar mevcut lakin onlar da kopyala yapıştır yöntemi ile oluşturulmuş gibi olduğundan hem yetersiz hem de ben işimi sağlama almak istedim.

Öncelikli olarak kendimden bahsetmem gerekirse, koşuda çok yeniyim denilebilir. Bugüne kadar sadece Couch to 5K ve Bridge to 10K programlarını uyguladım. Dolayısıyla yarı maraton değil, 10K kategorisine kayıt oldum. Yarış kitimi dün teslim aldım fakat onda da yönergeler gibi bir şey ile karşılaşmadım.

Bugüne kadar koşu antrenmanlarımın başlangıç ve bitiş noktasını evim olarak organize ettim. Dolayısıyla kafamdaki ilk soru, 10 kilometre sonrasında terlemiş bir halde ne yapcağım sorusu. Etkinlik alanında duş almak gibi bir beklentim yok lakin, soyunma kabini veya benzeri bir şey mevcut oluyor mu? Bu bağlamda sizler çantanızı hazırlarken hem giyim, hem beslenme noktasında veya başka konulara dair nasıl bir yol izliyorsunuz? Malum bugüne kadar hiç yarış çantası hazırlamadığım için konuya dair herhangi bir fikrim yok.

Bir diğer sorum ise bazı yerlerde denk geldiğim fakat kesin bir açıklama göremediğim kulaklık konusu. Antrenmanlarımı kulaklıkla müzik dinleyerek gerçekleştiriyor, sadece koruluk alana girdiğimde tehlikelere karşı (örneğin köpek kovalaması) tedbir maksatlı ve korunun sesiyle koşmayı sevdiğim için kulaklığı boynuma asıyordum. Yarışmada kulaklık kullanımına dair bir kısıtlama/yasak söz konusu mu?

Son olarak ise, öncelikle buraya kadar okuduğunuz için teşekkür etmekle beraber konu hakkındaki başka tavsiye, öneri ve ipuçlarınıza açık olduğumu belirtmek isterim. Cevaplarınız için şimdiden teşekkür eder, yarı maratonda koşacak olan herkese başarılar dilerim.

Saygılarımla.

3 Beğeni

Merhabalar

  1. Yanınıza alacağınız çantada kurutabilen bir havlu ve pamuklu yedek kıyafet getirmeniz kurumanıza faydalı olacaktır.
  2. Özellikle yol yarışlarında kulaklık kullanmanızda bir sakınca yok. Fakat çevrenizde engellediğiniz birisi varsa arada kontrol etmenizi önerebilirim. Bunu yapmak zor gelirse de iç şeritleri geçişler dışında çok işgal etmemek lazım. Arkanızdan gelen bir “pardon” sesini duymanız mümkün olmayabilir.
  3. İyi ısının. Yarış öncesi günlerde güzel sıvı tüketin. Keyfini çıkarın :slight_smile: iyi günler.
2 Beğeni

Başlangıç ve bitiş noktası aynı yer. Rahatlıkla çanta bırakabilirsiniz. Giyinme çadırları mevcut ve kullanımı rahat.

Çanta olarak, organizasyonun verdiği çantayı kullanmak ve ön kısmına çantadan çıkan küçük boy numara kağıdını takmak mecburidir. Sıkı giyinebileceğim ve çantaya koyabileceğim ne varsa getirmeyi planlıyorum.

Çantadan çıkan büyük boy numara kağıdını üstünüzde görünür bir yere asmanız, kırmızı renkli küçük plastik şeyi (çip) de ayakkabınıza bağlamanız gerekiyor.

Yiyecek ve içecek getirmenize gerek yok. Yol boyunca ve bitiş çizgisinde su olacaktır. Daha uzun mesafelerde enerji jeli kullanıyoruz ama 10 kilometre için gerek olmayacaktır. Yarıştan sonra kendinizi iyi hissetmek için bırakma çantanıza sevdiğiniz bir ambalajlı yiyecek koyabilirsiniz.

Bitiş çizgisinde şiddetli rüzgar olma ihtimali yüksek. Yarışı bitirir bitirmez hemen üstünüzü değiştirin ve rüzgar varsa alanda çok beklemeyin. Yarış psikolojisiyle akıldan çıkabiliyor.

İyi yarışlar dilerim. Umarım hepimiz keyifli bir gün geçiririz. Sağlıcakla kalın.

3 Beğeni

Sedat Hocam Merhaba. Yazdığınız Blog Yazılarını Keyifle Okuyorum. Çok Güzel Bilgiler Edindim. Çok Teşekkür Ederim. Selamlar

2 Beğeni

Tekrardan merhaba, öncelikle cevaplar için çok teşekkür ederim.

@ggg özellikle 2. madde çok faydalı oldu. Çünkü hiç grup koşusu yada yarış deneyimine sahip değilim. Bu bağlamda dediğiniz gibi dış şeritlerde koşarak insanları en az şekilde rahatsız ederim. Bir de çantadan yüz tanıma sistemi ile fotoğraf çekileceğine dair bir kart çıktı, bu bağlamda yarış esnasında güneş gözlüğü takmamın da sorun teşkil etmeyeceğini ümit ediyorum. Ayrıca ısınma işi önemli biliyorum fakat bugüne kadar koşularımı ağırlık antrenmanının akabinde yaptığım için koşuya dair ısınma prosedürlerine pek hakim değilim. Sadece sanırım koşucuların dinamik ısınma diye tabir ettiği koşu öncesi 5 dakika hızlı yürüme eylemini gerçekleştiriyorum. Umarım bu yöntemin yarış başlamadan önce de uygulanması mümkündür.

@SedatKurtulus Haklısınız yarın hava sıcaklığı 12/5 derece olarak gözüküyor. Haliyle beni en tedirgin eden şey rüzgara maruz kalıp üşümek. Dolayısıyla ben de çalınmasından veya kaybolmasından çekinmeyeceğim kalın birkaç kıyafeti çantaya dolduracağım. Numara kağıdını ufak bir iki katlama ile çantadaki bölmeye sığdırabildim. Büyük boy numara kağıdını da Sünger Bob’u kapatmaması için tişörtümün alt kısmına iğneledim. Ne kadar sert erkek olduğumu Sünger Bob sayesinde herkese göstereyim değil mi :crazy_face: Birazdan nasıl yapıldığına bakıp çipi de ayakkabıma bağlayacağım.

Bu yarış için değil ama ilerisi için enerji jellerini de merak ediyorum aslında. Nedir, neden kullanılır, bildiğimiz besinlere göre avantajı nedir, örneğin helva yesek de olmaz mı gibi sorularım mevcut. Yarış sonrasında araştırıp çözeceğim artık. Yarış sonrası katabolik süreci durdurmak için çantama çikolatalı süt ve hazır sandviç atabilirim o halde. Canım ne çekerse onu tüketirim artık.

Etkinlik alanında eglence olacağına dair mesaj geldi ama üşütmemek için dediğiniz gibi yarıştan sonra alanda fazla vakit kaybetmemek en mantıklısı gibi duruyor. Bende size iyi yarışlar ve keyifli bir gün dilerim. Umarım hedefinizi gerçekleştirirsiniz.

Saygılarımla.

2 Beğeni

@herdogdu Merhaba. Rica ederim Hüsnü Bey, yazdıklarıma vakit ayırdığınız için ben teşekkür ederim. Sizi sıkmadan birkaç kelam edebilmişsem ne mutlu bana. Tekrar teşekkürler. Selamlar.

3 Beğeni

Bu seneki yarı maratonun illüstrasyonlarını tasarlayan kişi kim acaba bilen var mıdır? Abdülcanbaz esintileriyle çok hoş bir yorum yakalanmış çok beğendim. Hem madalya çok güzel, hem de tişört ve çantadaki tasarımlar…

İstanbul belediyesinin uzun süredir kullandığı bir stil.