2018 Vodafone İstanbul Yarımaratonu Üzerine En Absürd Yarış Raporu

Merhaba. Yarış raporlarını okumaktan keyif alan biri olarak absürd komedi tadındaki çalışmamı sunmaktan kıvanç duyarım…

Öncesi
Benim için 2018 hedef yol yarışlarından biri idi. Yılbaşında 1:19:59 hedefini belirlemiştim. Ancak her zamanki gibi shin split ve diz sakatlıklarımın sık sık nüksetmesi nedeniyle hedefimi 1:21:59 olarak güncelledim. Çünkü 3:44 pace daha önce test etmediğim bir hız idi. Şubat başında Ultimate Aydos Koşusunda 3:57 pace seviyesine ulaşarak biraz kendime güvenmeye başladıysam da ertesi hafta üzerine pistte bir 100-200m interval çalışması da yapınca shin split ağrılarım geyik koşularına kadar anamdan emdiğim sütü burnumdan getirdi.

Yarıştan bir hafta önceki son haftalık uzunumda Anadolu Hisarındaki piste gidip ısınma soğuma hariç üç aşamalı bir negative split yaptım ve ortaya aşağıdaki değerler çıktı.
5 km - 4:21
5 km - 4:08
5 km - 3:50
Oldukça zorlandığımı da düşünürsek düz bir zeminde çıkan bu pace değerleri sub 1:22 için de pek ümit vermiyordu. Dahası pist shin split ağrılarımı yeniden uyardı. Ama çok keskin bir ağrı değildi. Son hafta mevcut moral bozukluğu ile mesafe ve hızı azaltarak enerji depolamaya geçtim. Ancak dert bir türlü bitmek bilmiyor. Neredeyse aç gezmeme rağmen terazide 65 kg ağırlığı görmeye başladım. Bu da yetmedi ve Cuma-Cumartesi günü midem ve bağırsaklarım sanki greve girdi. Zaten 1.63’lük adamım 65 kg nedir yav.

Bütün bu olumsuzluklar bir araya gelince bende bütün hedeflerimden vazgeçerek sub 1:25 ile yarışı tamamlamaya karar verdim.

Yarış kitimizi almaya Forum AVM’ye gidiyoruz. yine aynı zırvalık. İnsanlar AVM dolaşıp alışveriş yapsın diye göğüs numaraları ve çipler bir katta, çanta ve tişörtler başka bir katta. Koskoca Yenikapı meydanı dururken bu işi şehrin merkezinde bile olmayan abuk subuk bir AVEME de yapmak zorunda mısınız acaba???

Ama durun daha tüyünü dikmediler. S beden tişörtümüz kalmamış buyurun M beden tişört verelim. Tabi tabi şimdilik çuval olarak kullanıp büyüyünce giyerim çok sağ olun çok teşekkür ederim. Zaten başvurularda insanlara beden sormak da çok gereksizdi. Karışık yaptırın gitsin tişörtleri. Ah be kardeşim. Neyse çirkefleşmeyeyim. AVEME nin girişine birkaç stand açılmış. Tamamen zorlama ve uyduruk. Nestle, Polar, ve Spor A.Ş mevcut. Abidik gubidik müzikler ve bir koşu bandı yarışı. Elin alemin düzenlediği yarış fuarlarına bak bizimkine bak. Olmuyor arkadaş. İstanbul’a yakışmıyor. Neyse kalabalık sevmeyen biri olarak benim değerlendirmem gereksiz olur.

Yarış öncesi dinlenmek gerekirken ben günün tamamını ayakta geçirdim. Nezahat Gökyiğit Botanik Parkına gittim. Adamlar Otoyol kenarında harika bir proje üretmişler. Otoyol gürültüsünü saymazsak güzel bir yer. Acaba ben de bir gün harika bir proje üretebilecek miyim? Acaba fidanlarım büyüyecek mi? Acaba yarın Harika bir yarış çıkartabilecek miyim??? Aklımda uyuz sorular.

Yarış Başlıyor
Yarış sabahı hava fena halde kararsız. Her an yağmur başlayabilir ve zemin kayganlaşabilir. Böylece sub 1:25’e de bir tüy dikebiliriz. Gerçi acaba güneşli olmasından daha mı iyiydi? Yağmazsa evet büyük avantaj. Dolu bir midede sıcak yüzünden su hazmetmeye çalışmak zorunda kalmamış olurum. Hızlıca bir şeyler atıştırıp çıkıyorum. Mide dolu ama enerji de lazım.

Yenikapı’ya vardığımda saat 7:50 civarı. Ankara’dan arkadaşlar gelecekti. Belki buluşur muhabbet ederiz diye düşündüm ama elemanlar bayağı bi gecikmişler. 8:20 gibi çantamı teslim edip ısınmalara başladım. Arada üç beş tanıdıkla karşılaşıp sohbet etmeler vs derken son rütuşları yapıp etkinlik alanına girdim. Bu esnada aklımdaki tüm olumsuzluklar kayboldu. Kan hızlanınca akıl başa geldi. Aklıma iki pace değeri soktum. İlk 2-3 km de 3:44 veya 3:53 hangisini sürdürülebilir bulursam o değer ile devam edeceğim. Zaten 5-6 km sonra o değerde daha rahat tutunabilirim. İşte böyle. Oh be :slight_smile:

Ancak bir hata yaptım ve start alanına geç girdim. Çok gerilerde kaldım. Geri sayım yapıldı, start verildi, o abuk subuk “SPOR YAPALIM” şarkısı eşliğinde starta kadar yürüdük, hatta starttan sonra da yürüdük :slight_smile: asfalta çıkınca yol biraz genişledi ve zar zor hızlanıp önlere anca 1 km sonra çıkabildim. Aynı tempoyla gitmeme rağmen saat sürekli farklı pace değerleri gösteriyor. Belli ki net bir hız takibi yapamayacağım. Eski usul verelim coşkuyu öyleyse :slight_smile:

Pace tutturmaya çalışmadan antremanlarımda 10K nabzı olarak uyguladığım nabızla yarışa tutundum. 3:45-3:50 arası pace değerleri çıkıyor. Demek ki sub 1:22 cepte. Ama rahat battı. Acaba sub 1:20 çıkar mı? Hadi azıcık daha artıralım bakalım ne çıkacak derken 5 km dönüşüne vardık ve bacaklar artık ısındı. 3:41, 3:44 göründükçe keyfim yerine geliyor. Bir de geriden gelenlerle karşı şeritlerden sürekli selamlaşmalar (havanı sevsinler geriden gelenler vs), tanıdıklara laf atmalar vs. Üstelik rüzgar yok. Her Avrasya maratonunda insanı canından bezdiren o rüzgar kayıp. 10 km yi geçerken saat 38 dakika civarında bir yerlerde. Nabız yüksek ama sürdürülebilir. Seyircimiz hiç yok. Önümdeki vatandaşı yakalayıp muhabbet edeyim derken yarışın birincisi karşıdan göründü. Laf attım tepki vermedi. Adamın canı burnunda bizle mi uğraşacak sanki. Seni bulaccaaam oğlim diyip yarışıma döndüm. Biraz sonra karşıdan Murat Kurtak ve Murat Kaya geliyorlar. Ne diye bağırsam şimdi bunlara? Bravo Murat Abiii mi desem yoksa bravo Murat Abileeer mi desem :slight_smile: Yetiştiğim arkadaş gayet hızlı ama nabız fena. Patlamaz inşallah. Keşke benim bacaklar da bu kadar uzun olsa. Her adımda 20 cm tasarruf etsem yarışın toplamında kaç adım tasarruf ederim? Aklımda deli sorular :slight_smile: Hafif bi yorgunluk mu başladı ne. Önde genç bir atlet kızımız ve ona tempo veren genç bir atletimiz var. Yalnız arkadaş motivasyon olayını biraz abartmış bence. Hiç susmuyor. Sürekli baskı uyguluyor. Kızın nabzı biraz fazla yüksek. Arada sırada fırça bile yiyor :slight_smile: Yanlarından geçerken biraz moral vermeye çalıştım umarım işe yaramıştır. 16 km dönüşünde saatim 1:00:20 civarı bir şey gösteriyor yada ben hayal görüyorum :slight_smile: Ama yarışın sürprizi geliyor. Rüzgar başlıyor. Fena rüzgar hem de. Neyse ki gaza gelip fazla hızlanmamıştım ve biraz enerjim var. Rüzgara karşı dirensem de pace değerimde düşme var. Artık 3:53 civarında sabitlendik. Yine karşı şeritten gelenlere sataşarak kafamı meşgul etme çabasındayım. Tanıdıklara laf atmacalar vs derken son 1 km girdim ve depoda ne kaldıysa yükleniyorum. Son 500 metre saat acaba kaçı gösteriyor? Baksam mı? Bakarken hızım düşer mi? aman Yarabbi 2 dakikada 500 m biter mi? Yürek biter diyor bacaklar bitmez diyor, Ciğerler Allah belanı versin diyor :). Son 100 metre de 10 km koşucuları yolu tıkıyor. Açılınsanıza breee, huoop, hülöğğ diyerek 1:20:02 ile finişe dalıyorum. Tabii hemen o 2 saniye için bahane üretmeceler. Yok starta geç girdim de yok parkur uzun da bilmemne :slight_smile: Hemen emanet çantamızı alalım geçen yıl ki gibi rezillik olmasın diyerekten alana gidiyorum ve görevliler uzaktan görüp ben daha yanlarına varmadan çantamı hazır ediyor. İşte budur be. Teşekkürümüzü edelim dimi. Bu yıl emanet kısmı mükemmel çalıştı. Orada görev yapan herkese teşekkür ediyorum.

Özetle yarış benim için çok ama çok eğlenceliydi. Seyircimiz olmasa da, kupaları almasak da, derecelere girmesek de kendimizle yarıştık, eşe-dosta laf attık ve bir şekilde eğlendik. Canımız yandı, ciğerlerimiz patladı, ayaklarımız su topladı, lastik patladı, şoför atladı vs e daha ne ister ki insan :slight_smile:

Sıralamadan, dereceden ziyade önemli olan eğlenmekti. Ha bir de mide-bağırsak ikilisinin görevlerini hatırlaması paha biçilemez :slight_smile:

Eee şimdi sen gaçıncı oldun? Para verdiler mi?
Süre: 1:20:02
Genel Sıralama: 32/1964
Türkler Yaş Grubu: 7/330
Ödül: Güldürmeyin beni :smile:

Not: Eğlencelik bir yarış raporudur. Can sıkıntısından yazılmıştır. Herhangi bir edebi yada akademik değeri yoktur. Lütfen evde denemeyiniz ve çocukların uzanamayacakları yerde muhafaza ediniz.

Saygılar, hürmetler…

20 Beğeni

Harika bir yarış raporu.Devamını bekleriz.

Bana da 2017 Avrasya’da erkek kalmadığı için bayan tişörtü vermişlerdi.Cinsiyet değiştirirsem diye saklıyorum giyme umuduyla :slight_smile:

6 Beğeni

Teşekkür ederim. Aman hocam tişörtü verin gitsin bir garibe bence :slight_smile:

Elinize sağlık, baştan sona bir tebessümle okudum. Teşekkür ederim. Bu arada hedefinizi tutturmanıza da sevindim, tebrikler.

Sırası gelmişken, o rüzgar başa bela olmaya devam ediyor. Yarıştan sonra hemen giyinip orayı tekettim lakin solunum yollarım iyi değil, antremanları erteliyorum.

2 Beğeni

Bu kadar keyifle ve gülerek bir koşu raporu okuyacağım aklıma gelmezdi. Süper bir yazı teşekkürler.

1 Beğeni

Esas ben teşekkür ederim :slight_smile: Geçmiş olsun hocam. Tez zamanda şifa diliyorum…

1 Beğeni

@Sahin Beğenmenize sevindim. Eğlenmek bizim de hakkımız :slight_smile:

Yazınızı çok beğendim.Gözlemlerinize %100 katılıyorum Avm’den kit dağıtım kısmı sinir bozucu, start kalabalığını düzenleyemiyorlar resmen tost olarak başlıyoruz yarışa.Fakat emanet,yönlendirme ve su dağıtım noktalarında ciddi gelişmeler var. Başarılarınızın devamını dilerim 330 da 7 müthiş bir sonuç, tebrikler.

1 Beğeni

Teşekkür ederim. Maksat muhabbet ve eğlence :slight_smile: Neticede olimpiyat koşmuyoruz ve amacımız eğlenmek. Amatör ruh iyidir, heyecanı zararsızdır, stresi azdır, eğlencesi çoktur :slight_smile: saygılar, hürmetler…

2 Beğeni

Eliniz ayağınıza sağlık çok güzel aktamışsınız.Hem zevk ile okudum hemde güldürdünüz muhteşem

1 Beğeni

Teşekkür ederim :slight_smile: yarın ufacık tefecik bir yarışımız daha var. Üsküdar Funrun. Onu da yazayım diyorum ama “başladık, anaaa bitti” olacak galiba :smile:

1 Beğeni